Sektörel

Konut fiyatları 1 yılda yüzde 145.5 arttı! İstanbul zirveye koşuyor! 

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. Konut fiyatlarının 1 yılda yüzde 145.5 arttığına değinen Yıldırım, İstanbul'daki fiyatları da değerlendirdi... Abdurrahman Yıldırım, konuyla ilgili yazısına "Konut fiyatları aylık çift haneli rakamlarda artmaya devam ediyor

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. Abdurrahman Yıldırım, konuyla ilgili yazısına "Konut fiyatları aylık çift haneli rakamlarda artmaya devam ediyor. Mayıs ayında yüzde 12.4 yükselen konut fiyatlarının son bir yıllık artışı yüzde 145.5’e ulaştı" ifadelerini kullanarak başladı. 

Aynı dönemdeki enflasyondan arındırılmasıyla bulunan reel konut fiyat artışının yüzde 41.1 ile rekor seviyelere ulaştığının altını çizen Yıldırım, "Mayıstan mayısa bir yılda 120 metrekarelik ortalama bir konutun Türkiye fiyatı 530 bin TL'den 1 milyon 433 bin TL'ye, İstanbul fiyatı 801 bin TL'den 2 milyon 354 bin TL'ye yükseldi" açıklamasında bulundu.

 

İşte konut fiyatlarındaki son durum ve Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım'ın konuyla ilgili yazısının devamı...

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, ev fiyatlarının  çok arttığı ilin Antalya olduğunun altını çizerek, 1 senede yüzde 180'i gören yükselişte yabancıların etkisinin yüksek olduğunu belirtti. "Antalya’da haziranda satılan her üç konuttan birini (yüzde 31.5) yabancılar aldı" diyen Abdurrahman Yıldırım, senenin ilk yarısının toplamında ise satılan konutların yüzde 26’sının ya da her dört konuttan birinin yabancıya satıldığını aktardı.

 

Konut fiyatlarında ikinci en yüksek artışın yüzde 165.4 ile megakent İstanbul'da gerçekleştiğini dile getiren Yıldırım, "İstanbul da konut satışlarının oran bakımından yabancıya en çok yapıldığı ikinci il. İstanbul’da haziran ayında satışların yüzde 14’ü veya 7 konuttan biri yabancılara gitti" şeklinde konuştu ve senenin  ilk yarısında İstanbul’da 14.895 adet konutun yabancıya satıldığını, 6 ayın ortalama yabancıya konut satışının da yüzde 11 olduğunu ifade etti. 

"Oranın haziranda yüzde 14’e çıkması, yükselen fiyatlardan satışların giderek yabancıya yapıldığını, yerlilerin piyasadan çekilmekte olduğunu gösteriyor" açıklamasında bulunan Yıldırım, fiyat artışlarında yüzde 161 ile üçüncü sırada yer alan bölgenin MErsin-Adana olduğunu vurguladı. 

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE? 

"Fiyatlarda büyük hızlanmanın görüldüğü tarih Kasım 2021 ve sonrası. Kasımda yüzde 9’a çıkan aylık konut fiyatları Şubat 2022’de yüzde 13.6’ya kadar yükseldi" ifadelerini kullanan Yıldırım, Kadım'dan Mayıs ayına kadar geçen 7 aylık dönemde ev fiyatlarındaki artışın yüzde 104.8'i bulduğunu ve ikiye katlandığını belirtti. 

Eylül'de başlayan faiz indirimlerinin ardından, Ekim ayında ev fiyatları yüzde 5.7 yükseldi. "Sonrasında ise 7 ayda çift haneli artışlar sonucu yüzde 105 toplam artışa ulaşıldı. Her ay aritmetik ortalama yüzde 14 artış demek" diyen Yıldırım, konut fiyatlarının artışının tüketici enflasyonun yüzde 56 üzerinde olduğunu vurguladı. 

İstanbulda 120 metrekarelik ortalama bie evin fiyatının 2 milyon 354 bin TL'ye yükseldiğine dikkat çeken Yıldırım, "Şu anda 5.500 lira olan asgari ücretin yüzde 50 fazlasını alan (8.250 lira) bir kişi ancak ömür boyu (24 yıl) çalışır ve tüm maaşını bu işe ayırırsa konutun fiyatını ödeyebilir" açıklamasında bulundu. Yıldırım, megakent İstanbul'da bie evin ancak ortalama bir maaşın 24 yıl boyunca biriktirilmesiyle alınabildiğinin de altını çizdi. 

Konut Fiyat Endeksi Mayıs ayında yüzde 12,4 arttı!

Kiralık ve satılık konut fiyatları nasıl düşecek mi?

Ev fiyatlarındaki resmi artış resmen yüzde 150'ye dayandı! Konut fiyatları neden artıyor?