01 / 05 / 2024

İMSAD: İnşaat yatırımcıları bu dönem risk almasın!

İMSAD: İnşaat yatırımcıları bu dönem risk almasın!

Global ölçekte yeni bir kriz beklentisi inşaat sektörünü korkuttu. Özellikle inşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışları önümüzdeki dönemde yatırımcıları zorlayacak



İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) Ağustos 2011 değerlendirme raporuna göre arka arkaya küresel ölçekteki olumsuz havaya bağlı olarak yüksek seyreden malzeme fiyatları inşaat üretiminin maliyetini yükseltti. İnşaat malzemesi fiyatları 2011'in ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4.96, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 14.76 oranında artış kaydetti.

İMSAD'ın raporunda öne çıkan tespitler şunlar:
Kısa vadede Avrupa'da kamu borcunun ödemesine ilişkin sorunların çözülememesi durumunda uzun vadeli küresel ölçekli problemler meydana gelebilir. Böyle bir durumda tüketicilerin gayrimenkul yatırımlarını öteledikleri görülebilir. Dolayısıyla gayrimenkul sektörünün geleceği önümüzdeki aylarda daha fazla netlik kazanacaktır. Bu noktada inşaat sektörü oyuncularının fazla risk almadan yoluna devam etmeleri sağlıklı olacak.

Konut kredisi kullanımlarına dikkat edilmelidir. Konut finansmanında uzun vadeli kredinin tercih edildiği görülmektedir. Ancak bankaların mevduat yapısının halen 1 aya yakın bir ortalama ile seyretmesi bankacılık sektörü açısından bir risk faktörü olarak ön plana çıkmaktadır.

Genel inşaat maliyetlerindeki artış oranı yüzde 4.35 oldu.

İşçilik maliyetlerindeki artış ise dikkat çekici boyutlara geldi. Buna göre işçilik fiyatlarında 2010'un 2. çeyreğinde yaşanan sert artış sonrasında geçen yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde ivmelerime hız kesti. 2011 'in birinci çeyreğinde yüzde 9.26 gerileyen işçilik maliyetleri Ikinci çeyrek rakamlarına göre yüzde 15.76 artış gösterdi.

TÜİK verilerine göre ise 2011'in ilk 6 ayında belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünde yüzde 17.2, bina sayısında yüzde 18.1, değerinde yüzde 7.8, daire sayısında yüzde 15.7 oranında düşüş kaydedildi.

Fatma Koşar-şžehriban Kıraç/Cumhuriyet

 


Geri Dön