Sektörel

İMSAD: Sektör sıkıntıya düşebilir!

İMSAD değerlendirme raporuna göre, sektör sıkıntıya düşebilir

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) değerlendirme raporuna göre, inşaat sektörü yatırımcıları istenen talep olmadığı halde geleceğe hazırlık amaçlı yatırıma devam ederken, tüketicilerin "bekle gör" stratejisini sürdürmesi durumunda sektör sıkıntıya düşebilir. Temmuz raporunda şunlar dikkat çekti: 2010'un 1. çeyreğinde inşaata yönelik talep beklenen düzeyce gerçekleşmedi. Sektörün geleceğe hazırlık amaçlı üretime devam etmesi ve baz etkisi sonucunda ilk çeyrekte yüzde 8 büyüme yaşandı.

o2009 'un 3. çeyreğinde sektörün büyüklüğü 8.56 milyar liraya kadar geriledikten sonra bu rakamın 4. çeyrekte 9.1, 2010'un birinci çeyreğinde ise 9.5 milyar liraya yaklaşması sevindirici.

o" Sektörün üretimindeki toparlanma ciroya yansımadı, toparlanma sinyaline temkinli yaklaşılması gerekir. Tüketici bekleme sürecine girdi. Düşen faizler nedeniyle konut alma/inşa ettirme ilgisinde 2010'un ilk çeyreğinde meydana gelen artış talebe yansımadı. Bunda global ekonomilerden özellikle Avrupa ayağından gelen olumsuz rakamlar ve finansal göstergelerde geleceğe yönelik belirsizlik etkili oldu.

oMart ayında sektör istihdamının 1 milyon 263 bin düzeyine çıkması, sektörün geleceğe yönelik hazırlık çalışmalarının bir sonucu. Tüketicinin gayrimenkul yatırımlarına yönelik bekle-gör stratejisinde yalan bir zamanda çözülme meydana gelmemesi sektörde sorun yaratır.

Hayalleri zemin kaplamaya taşıyor
Dendro, Avusturyalı Kaindi firması tarafından 'uzay çağı' teknolojisiyle üretilen ve inkjet baskı tekniği uygulanmasıyla tasarım imkânı sunan Kaindi Two ve Kaindi Three Collection'ı tasarımcıların, mimarların ve kullanıcıların beğenisine sundu. Dendro'dan yapılan açıklamaya göre, yaşadığı ortama kişisel zevkini ve hayal gücünü özgürce yansıtmak isteyenler için alternatifler sunuluyor. Buna göre, hammadde ve üretim tekniği ile dünyada bir ilk olan bu uygulama, renk ve desendeki tasarımı gerçek ahşap üzerine uygulama olanağı sağlıyor. Kaindi, ahşap üzerine dakikada 14 bin vuruşa sahip teknoloji olan 'inkjet baskı tekniği' ile üretiliyor.

Kullanıcı ve tasarımcının talebine bağlı olarak, mevcut desen ve renklerle üretim yapılabildiği gibi, bir fotoğrafı, bir ressam tablosu bile laminat parke zemine işlenebiliyor. Dendro Genel Müdür yardımcısı Serdar Saylan, parke sektöründe oldukça iddialı olduklarını belirtti. Kaindl'i Türkiye'ye getiren Dendro'nun Düzce'de fabrikası bulunuyor.
Cumhuriyet