İMSAD, toplantısında inşaat sektörünün sorunlarına değinildi!
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), sektör derneği üyeleri ile sektörlere ilişkin mevcut durum tespiti yapmak ve sektörün gelecek beklentilerini görüşmek üzere bir araya geldi...
Sektörün sürdürülebilir gelişimini sağlamak ve güç birliği oluşturmak amacıyla yola çıkan İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Türkiye inşaat malzemeleri sanayisinin atar damarlarını oluşturan sektör derneği üyeleri ile sektörlere ilişkin mevcut durum tespiti yapmak ve sektörün gelecek beklentilerini görüşmek üzere bir araya geldi.
İnşaat malzemesi sanayini oluşturan tüm alt sektörlerin İMSAD çatısı altında birleşerek örnek bir güç oluşturduğunu vurgulayan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada 2010 yılı genel değerlendirmesi yaparken, 2011-2015 yılı hedefleri ile sektörü ilgilendiren ortak sorunlara değindi.
İMSADın Cumhuriyetin 100. yılında 100 milyar dolar yurtdışı müteahhitlik geliri, 100 milyar dolarlık iç pazar büyüklüğü, 100 milyar dolar inşaat malzemeleri ihracatı hedeflediğini vurgulayan Bilmaç, bu hedefleri gerçekleştirmek için kamu ile elele verip daha etkin rol oynanacağının altını çizdi.
Libyadaki son gelişmelerden dolayı inşaat sektörünün yara aldığına değinen Bilmaç, Ortadoğu ve Kuzey Afrikadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Başta Libya olmak üzere, genel olarak tüm Kuzey Afrika ülkeleri Türkiye inşaat malzemeleri sanayisi ve inşaat sektörü için kaybedilmemesi gereken pazarlar niteliğindedir. İlk bakışta; dış ticaret odaklı kayıplarımız olsa da, bunun iç piyasaya da yansımaları olacaktır. dedi.
Türk Müşavir Mühendis ve Mimarlar Birliğinin İMSADın katılımcı üyeleri arasında yer aldığını belirten Bilmaç, önemli paydaşlarımızın ulusal ve uluslararası arenadaki işlerliklerinin artmasının sektöre ciddi katkılar sağlayacağını kaydetti.
Sektör lideri sanayici kuruluşlar ve derneklerle birlikte İMSADın 20.000 üreticiye ulaştığını ifade eden İMSAD Genel Sekreteri Selda Başbuğoğlu, toplantıda İMSAD faaliyetleri ve 2011 yılı planları hakkında bilgi verdi.
Etiplan araştırma şirketi tarafından İMSAD için hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sektöründe Dağıtım Kanallarının Geleceği Araştırması özet sonuçları ilk kez toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı. Sektörde detaylı bir araştırma sonucunda dağıtım kanalları hakkında hazırlanan ilk kez hazırlanan rapor, İMSAD üyelerine ve sektöre mevcut durum tespiti hakkında önemli bir kaynak oluşturacak.
100 milyar dolarlık inşaat malzemeleri ihracatı hedefine ulaşmak için İMSAD ve CNR işbirliğiyle 8-11 Eylül 2011de düzenlenecek Megabuild Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı hakkında detaylı bilgi verildi.
Toplantıda genel gündem ve inşaat sektörünün önceliklerine değinen İMSAD Ekonomi Danışmanı Kerem Alkin, sektörün ortak sorunlarını, çözüm önerilerini ve 2011 yılı beklentilerini makro bakış açısıyla değerlendirdi.
İMSAD üyesi olan Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği (ASMÜD ), Baca İmalatçıları ve Uygulayıcıları Derneği (BACADER), Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER), Bims Sanayicileri Derneği (BSD), Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER), Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER), Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD), İklimlendirme, Soğutma, Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), Beton ve Harç Kimyasal Katkı Maddeleri Üreticileri Derneği (KÜB), Polistren Üreticileri Derneği (PÜD), Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği (POMSAD), Plastik Profil Üreticileri Kalite Birliği Derneği (PÜKAD), Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD), Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB), Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER), Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA), Isı Yalıtım Sanayicileri Derneği (XPS) yetkililerinin katıldığı toplantıda kayıt dışı ekonomi ile mücadele, haksız rekabet, yasal düzenlemeler ve uygulanması, kalite standartlarının oluşturulması, yapı denetim sistemleri ve deprem tehdidine karşı alınabilecek önlemler ortak konular olarak masaya yatırıldı.