27 / 04 / 2024

İnciraltı Yat Limanı kapasitesi 300'e düşürüldü!

İnciraltı Yat Limanı kapasitesi 300'e düşürüldü!

550 yat kapasiteli olarak planlanan İnciraltı Yat Limanı projesi "Akivades İzleme Alanı" içerisinde kalınca, tekrar hazırlanan projede kapasite 300'e düşürüldü. İşte 47 milyon 213 bin TL'ye kurulacak olan İnciraltı Yat Limanı'nın tüm detayları...



İnciraltı Yat Limanı kapasitesi 300 e düşürüldü!


T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü,  İzmir  Balçova'ya bağlı İnciraltı Mahallesi'nde kurulacak olan İnciraltı Yat Limanı projesi için tekrar çalışmalara başladı.


İnciraltı Yat Limanı projesi, "Akivades İzleme Alanı"  içerisinde kaldığı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durdurulmuştu. Bu sebeple proje yer değişikliği yapılmadan, uygulama alanı küçültülerek ve yat kapasitesi düşürülerek yeniden hazırlandı.


İnciraltı Yat Limanı projesi 118 bin metrekare alanda kurulacak. Proje çeşitli boylarda 300 yat kapasitesine sahip olacak. İnciraltı Yat Limanı projesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Yap - İşlet - Devret (YİD) modeliyle ihale edilecek. Yatırım maliyeti 47 milyon 213 bin TL olan İnciraltı Yat Limanı projesinde işletme süresi 50 yıl olacak.



İnciraltı Yat Limanı kapasitesi 300 e düşürüldü!


İncelenen alanlardan 1. alternatifin arka tarafında yoğunluklu olarak yazlık konutların yer alması sebebiyle 2. alternatif yat limanı için uygun alanı olarak belirlendi.  



İnciraltı Yat Limanı projesinin inşaatının 2 yıl sürmesi planlanıyor. Projede dolgu alanı ve bakım onarım işlemleri için çekek alanı, limanı dalgalara karşı korumak için 1 adet ana dalgakıran, 1 adet tali dalgakıran, yatların bağlanabileceği 4 adet yüzer iskele ve liman içi oluşabilecek çalkantıyı önlemek maksatlı tahkimat yapılacak.


Yat limanının işletmeye geçmesiyle; limana gelecek yatlara bağlama ve barınma, atık ve atıksu alma gibi çevresel temizlik hizmetleri, akaryakıt hizmeti, güvenlik hizmetleri, liman hizmeti, çekek alanında bakım onarım hizmeti, sosyal hizmetler,  genel hizmetler ve ofis hizmetleri verilecek.


İnciraltı Yat Limanı projesinde 72.000 metrekarelik korunan su alanı oluşturulacak. Yat limanı projesinde 2,5 metre genişliğinde 108 m uzunluğunda olacak, 4 adet yüzer iskele yer alacak.  


Projede 290 metre -4 metre derinliğinde ve 515 metre -5 metre derinliğinde olmak üzere toplam 805 m uzunluğunda rıhtım yapılması planlanıyor. Yat limanı projesinde 265 metre uzunluğunda tahkimat yapılacak.


Dolgu alanında inşa edilecek çekek yeri yatlara bakım ve onarım hizmeti vermek amacıyla oluşturulacak. Çekek yeri tekne parkı olarak da kullanılacak.  Projede 20 metre x 8 metre boyutunda travel lift baseni oluşturulacak. Çekek yerinde yatların elektrik ve mekanik arızalarının giderileceği, yelken tamiri gibi işlerinin yapılacağı küçük atölyeler yapılacak.


Geri Dön