15 / 05 / 2024

İncirlik Askeri Üssü'nün mobilyaları Osmaniyeli Ofisset'ten!

İncirlik Askeri Üssü'nün mobilyaları Osmaniyeli Ofisset'ten!

Osmaniyeli Ofisset, İncirlik Üssü ve Romanya Hava Üssü'nü kendi mobilyalarıyla döşüyor



Sahiplerinin ellerindeki sacı sermaye yaparak Akdeniz'in ilk çelik ofis mobilyasını üreten Osmaniyeli Ofisset, İncirlik Üssü ve Romanya Hava Üssü'nü kendi mobilyalarıyla döşüyor

Bundan yaklaşık 30 yıl önce temelleri atılan ve Akdeniz bölgesini çelik ofis mobilya ile tanıştıran Ofisset, İncirlik Üssü'nün ve Romanya Hava Üssü'nü ürettiği mobilyalarla döşüyor.  Avrupa ve ağırlıkla Ortadoğu ülkelerine çalıştıklarını söyleyen Ofisset Yönetim Kurulu Üyesi Halil Çiftci, ithal ürünlerin kalitesizliğine ve sektördeki kayıtdışına dikkat çekti.

• Osmaniye'den kalkıp Avrupa ve  Ortadoğu'ya ofis mobilyası satıyorsunuz. Kuruluş hikayeniz nedir?

Bizim mobilya işine girmemiz başta ofis mobilya üretmek şeklinde değildi. Dedem küçük yaşta babasını kaybetmiş, sorumluluk almış. Osmaniye'de çelik dolap ve masayı görüyor dikkatini çekiyor. Bunun satışını yapmak istiyor. Bir masayı alıyor. Kardeşleriyle birlikte açıyorlar, inceliyorlar. Nasıl yapılacağını görüyorlar. Üretip satmak üzere kolları sıvıyorlar. Kurdukları bir ortaklığın ardından üretimini yapıp satmaya başlıyorlar. Başta tabi ki çeşit yok. Ellerindeki sac sermayeleri oluyor. Önce bir masa yapıyorlar. Zamanla çok hızlı gelişiyor. İlk çelik mobilyayı Akdeniz bölgesinde üretmiş oluyorlar. Zaman içinde Osmaniye'de mağazalaşıyoruz. 1992 yılında bu böyle gidiyor, Çukurova Çelik Sanayi olarak devam ediyor. Bir ara güneş enerjisi işiyle uğraşıyorlar. Ama uzun sürmüyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra ben de işin içine girdim. Şu anda babam amcam ve iki kardeş işin başındayız.

• Markalaşma süreci ne zaman başladı?

Asıl iş 1995 yılında başlıyor. Mobilya tasarımılarımızda estetiğe tasarıma önem veriyorduk. Metalin içine ahşabı da kattık. Adana'daki İncirlik Hava Üssü'ne mobilya vermeye başlamamız ile birlikte ivme kazandık. Üssün mobilyalarının yüzde 60'ına yakınını biz verip montajladık.

O dönemlerde bölme panel sistemleri ile Türkiye'nin ilk 5 firması arasına girdik. 1998 krizi dönemini çok rahat geçirdik. Biz hâlâ orayla çalışıyoruz ama o günlere göre azaldı işler. ABD'nin Irak'aki işiyle ilgili çalışmalarımız oldu. Son iki yılda Romanya'nın hava üssüne de mobilya verdik.

• İhracat...

Ayda 4 bin 500 parça üretimimiz var. Bunun yüzde 35'ini dışarıya satıyoruz. Çalıştığımız ülkeler arasında Irak, Ürdün, Dubai, Sudan, İran gibi ülkeler var. Vizelerin kalkmasıyla Suriye'ye de ağırlık vermeyi istiyoruz. KOBİ'lerden 1 milyon dolarlık ihracat var ve bunun yüzde 30'u, 300 milyon doları ofis mobilyası.

• Çok ithal mobilya var mı piyasada?

İthal ettiğimiz ofis mobilyası 260 milyon dolar civarında. İthalatla gelen ürünler kalitesiz. Yerli üretici da tüketici de zor duruma düşüyor. Bunlar daha çok Uzakdoğu'dan gelen mobilyalar. Kullanıcılar bu ürünleri alıyor, bir çok sıkıntı yaşıyorlar.

• Yaptığınız üretimi dışarıya kaydırmayı düşünüyor musunuz?

Osmaniye bizim üretim yerimiz. İkinci bir üretim yeri düşünmedik. Dış ülkelerde genelde bir ortak firma bularak varolmak üzerine strateji geliştiriyoruz. Ürdün'de Kuveyt askeri ateşelik binasını bir ortağımızla birlikte döşedik. Devrik lider Saddam'ın saraylarından birinde çalışmamız oldu. Romanya'da geçici süre kalacak ABD askerleri için ranza sistemi oluşturduk. Bu tip proje bazlı işlere imza atmak istiyoruz.

• Peki yatırım konusu...

300 bin dolarlık yeni bir yatırımımız var. Bununla beraber kapasitemizi yüzde 45 artıracağız. Talepleri bu şekilde karşılayacağız. Bayilik sistemini de duruma göre geliştireceğiz. 

Türk markası yurtdışında tanınmalı

• Dış ülkelere açılma konusunda kültür eksikliğimiz var. Firmalarımızın devlet desteğini arkasına alarak dış ticarete ağırlık vermeleri, dünyaya açılmaları gerekiyor. Mobilyada Avrupa'da ilk 5'e gireriz. Dışarıya gittiğimizde kendi markalarımızı görebiliyoruz. Üretim fazlalığını kendi ülkemizin dışında dışarıda tüketmek zorundayız. Suriye ve İran'a gittik. Piyasalara baktık yerinde gördük. İş bağlantıları yaptık. Birkaç TIR'lık mobilya gönderdik, bu daha da gelişecek. Bunu tüm firmaların yapması gerekiyor.

Yeni bir KDV indirimi ilaç gibi gelir

• Hükümetin kriz dönminde mobilya sektörünü desteklemek adına yaptığı KDV indirimi satışlarda yüzde 50'ye varan oranlarda artış yarattı. KDV indirimi devam ederse kayıtdışı satışlar makul seviyelere inecek, vergi gelirleri artacak. Kayıtdışının oranı yüzde 50 civarında ofis mobilyalarında. Bu azalır. Ancak 2010 yılından ümitliyiz. 
Star/Fulya Erdem

 


Geri Dön