16 / 06 / 2024

İNDER: Sertifikalar inşaat ustalarının vizesi gibi olacak!

İNDER: Sertifikalar inşaat ustalarının vizesi gibi olacak!

İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım yaptığı açıklamada, "Yetki belgeli usta çalıştırma zorunluluğu sayesinde kaliteli ustalar çalıştırılacak" diye konuştu



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürürlüğe koyduğu yönetmelik gereği sertifika alma zorunluluğu getirilen inşaat ustaları, bu sayede hem daha iyi hizmet verebilecek hem de sertifikaları sayesinde yurt dışında da kolaylıkla iş bulabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürürlüğe koyduğu yönetmelik gereğince, yapı ruhsatına tabi her türlü yapım işini üstlenen yapı müteahhitleri 2012 yılından itibaren sertifikasız usta çalıştıramayacak.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, açıklamada, yetki belgeli, sertifikalı usta çalıştırma
 zorunluluğunun sektöre itibar kazandıracağını söyledi.

Zaman kaybı ve israfın bu sayede önleneceğini ifade eden Genel Başkan Durbakayım, şunları kaydetti:

"Yetki belgeli usta çalıştırma zorunluluğu sayesinde kaliteli ustalar çalıştırılacak. İşler artık yık, yap, yeniden kontrol et şeklinde yürümeyecek, bu da zaman kaybını ve israfı önleyecek. Geçmişte ustalar ile kalfa ve çıraklar aynı baremde gösterildi. Şimdi usta kendi bareminde ücret alacak, devletin vergi kaybı önlenecek, SGK primleri de tam ücretleri üzerinden ödenecek.

Ülke için yeterlilik belgesi ile donatılmış ustalarla yapı müteahhitliği sektörü daha kaliteli işlere imza atacaklardır. Yapı müteahhitleri güvenle işlerini ustalara emanet edeceklerdir. Ayrıca sertifikalı ustalar tüm Avrupa Birliği ülkelerinde çalışma olanağı bulacaklar."

Ustalarda "sertifikalı" olmak istiyor

Edirnede yaklaşık 30 yıldır inşaat ustalığı yapan Nihat Turan da sertifikalı ustalık dönemin sektör için güzel bir gelişim olduğunu ifade etti. Ustalıkta artık tecrübeden çok sertifikanın hükmünün olacağını bildiren Turan, "Artık dünya köy hükmünde isteyen istediği yerde gidip çalışabilir ama bunun yükümlülüklerini yerine getirirsen. Bu sertifika olsun, belge olsun bunların olması güzel. Tecrübe sorulmuyor, sertifika var mı yok mu bu soruluyor. Sertifika yoksa hükmün kalmıyor, tüm ustalara da sertifika almalarını tavsiye ederim" dedi.

Bir başka yapı ustası Bayram Ali Kayhanoğlu da sertifika sayesinde sektörde kaliteli ustaların kalacağını ifade ederek, "Sertifika eğitimlerinde ustanın kalitesi ortaya çıkacak. Sıradan herkes ben ustayım diyemeyecek. Sertifika yükümlülüğünün gelmesi bence çok iyi bir karar" diye konuştu.

AA


Geri Dön