Dış Piyasalar

İngiltere’de evsizlik oranı son 13 senede 2 katına çıktı!

Son 10 senede Avrupa genelinde evsizlik giderek daha da artarken, İngiltere ve Fransa en çok evsizin olduğu ülkeler arasında bulunuyor. Avrupa Birliği ve İngiltere’de her gece yaklaşık olarak bir milyon insan sokaklarda uyuyor.

Avrupa Evsizlerle Çalışan Ulusal Örgütler Federasyonu (European Federation of National Organisations Working with the Homeless – FEANTSA) tarafından yapılan araştırmalara göre, evsizlik Avrupa’nın en büyük sorunlarından bir tanesi oldu.

FEANTSA tarafından hazırlanan rapora göre, kıtanın birçok başkenti ve kentinde, hatta geçmişte evsizlik sorunu yaşamamış bölgelerde dahi sokaklarda yaşayan insanların sayısı hızla artış gösteriyor.

Bugünkıbrıs'ta yer alan habere göre örgüt, söz konusu bu verilerin sadece en görülebilir değerleri kapsadığını kaydederek, “Gerçek evsiz sayısının çok daha yüksek olması muhtemeldir” uyarısı yaptı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre Avrupa Birliği’nde 10 bin kişi başına düşen evsizlik oranlarının en yüksek olduğu ülke İngiltere olup İngiltere'yi ise (42.6) Fransa (30,7), Çekya (28,4), Almanya (25,8) ve İrlanda (25,3) izliyor.

Söz konusu bu veriler, evsizliğin belli bir zamanda ve yerdeki durumunu da gün yüzüne çıkarıyor fakat evsizlik genel olarak bireysel koşullara bağlı olarak değişken ve evrilen bir durum.

Bu sebeple, “akım sayımları” (flow counts) şeklinde bilinen ve belirli bir dönem boyunca veri toplamaya dayalı yöntemler, farklı bir tablo da çizebiliyor. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse bir sene boyunca bir barınakta kalan kişi sayısını inceleyen bu yöntem, evsizlik durumunun dinamiklerini daha ayrıntılı bir şekilde gösteriyor.

Akış kategorisinde, Letonya 2023'te her 10 binkişide yaklaşık olarak 32 evsiz olduğunu bildirdi. Avusturya’da söz konusu bu oran 10 binde 21,7’ye çıkarken, Slovenya’da 16,8’e ve İtalya’da 16,3’e ulaştı.

Listenin en alt sırasında ise Türkiye 0,6 ile yer alıyor.

FRANSA VE İNGİLTERE’DE EVSİZLİK SON ON YILDA İKİ KATINA ULAŞTI

Evsiz bireylerin toplam sayısı, kurumlarda, kaçak konutlarda ve aile ya da arkadaşlarla beraber geçici konutlarda yaşayan kişiler de dahil edilince artıyor.

Tüm bu kategorilerdeki veriler, yalnızca Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’daki toplam evsiz sayısının bir milyonu aştığını ortaya çıkarıyor.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) tarafından açıklanan söz konusu bu rapora göre, evsizlerin toplam tahmini sayısı Fransa’da yaklaşık 333 bin, Almanya’da ise 263 bin.

Paylaşılan detaylara göre İngiliz konut ve evsiz yardım kuruluşu Shelter, İngiltere’de 309 bin evsiz insan olduğunu tahmin edilirken, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda da dahil edildiği zaman söz konusu bu sayı Birleşik Krallık genelinde yaklaşık 400 bine çıkıyor.

Zaman içerisinde Fransa ve İngiltere, evsizlikle mücadelede neredeyse en kötü performansı sergileyen ülkeler olurken OECD verilerine göre, söz konusu bu ülkelerdeki evsiz kişi veya hane sayısı 2010 ile 2023 seneleri arasında iki kattan fazla artış gösterdi.

İngiltere’de 2010'da 52 bin 168 şeklinde olan evsiz hane sayısı, 2023'te 109 bin 658’e yükseldi. Fransa’da 2010'da 141 bin 500 olan evsiz kişi sayısı, 20232te 333 bine çıktı. Slovakya’da ise söz konusu bu rakam üç kattan fazla arttı.

Son 13 senede İngiltere’de toplam nüfusun yüzdesi şeklinde evsizlik oranı neredeyse iki katına çıktı ve yüzde 0,46’ya ulaştı. İrlanda da 2016 yılından bu yana dramatik bir artış gösterdi ve evsizlik oranı da neredeyse iki katına çıktı.

NEDENLER NELER?
FEANTSA Direktör Yardımcısı Ruth Owen, Euronews’e vermiş olduğu demeçte, “Konut piyasası, politika tercihleri ve elverişsiz ekonomik koşullar birleştiği zaman muhtemelen İngiltere’nin akut evsizlik krizini açıklamak için önemli bir sebep oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“Uygun fiyatlı konut eksikliği kritik bir faktör olurken, ayrıca konut yardımlarının defalarca dondurulması da dahil olacak şekilde yetersiz yardımlar da diğer etkenler arasında bulunuyor”

FEANTSA Direktör Yardımcısı Ruth Owen, merkezi hükümet sokakta uyunmasını sona erdirmeye odaklanırken, belediyelerin evsizliği yönetmek amacıyla giderek daha fazla geçici barınmaya başvurduğunu belirtiyor.

“(Bu) önemli bir hedef olsa da, geçici barınma yerlerinde hızlı artış gösteren artan sayılara bir çözüm sağlayamaz” şeklinde açıklıyor.

FEANTSA Direktör Yardımcısı Ruth Owen ayrıca, İngiltere’deki gayrimenkul sektörünün Avrupa standartlarına göre güvensiz olduğuna değiniyor. İrlanda ve Hollanda’da da son senelerde evsizlik oranlarında önemli artışlar görüldüğünü kaydediyor.

FEANTSA, insanların neden evsiz kaldıkları ile ilgili olarak ise şunları dile getirdi: “Evsizliğe giden birden çok yol vardır. Yapısal, kurumsal, ilişkisel ve kişisel faktörlerin karmaşık bir etkileşimi genel olarak  bir kişinin evsiz kalmasına katkıda bulunur.”

 

Asgari ücret zammı yıllık enflasyonla aynı oranda olmalı! Uluslararası Çalışma Örgütü'nden Türkiye açıklaması geldi! 

Gayrimenkul piyasasını neler bekliyor? 

Ev sahibi olmaya destek sunan 'konut mevduat hesabı' uygulaması nasıl işliyor? Gerçekçi mi?