22 / 11 / 2024
fuzul

İngiltere'den mühendisler yıkımı araştırmak için deprem bölgesinde: Bazı inşaatların kalitesi düşük!

İngiltere'den mühendisler yıkımı araştırmak için deprem bölgesinde: Bazı inşaatların kalitesi düşük!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler 11 şehri etkiledi. İngiltere'den mühendisler yıkımı araştırmak için deprem bölgesinde: Bazı inşaatların kalitesi düşük!




BBC'den Rebecca Morelle ve Alison Francis'in haberine göre; Araştırma ekibinin liderlerinden, Cambridge Üniversitesi Yapılı Çevredeki Riskler Merkezi'nden Profesör Emily So, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Tek bir binaya bakmaktansa, daha geniş resmi görmek önemli. Ayakta kalabilen binaların başarısından öğreneceklerimiz de çöken binalar kadar önemli" ifadelerini kullandı. 

Prof So'ya göre çöken binaların yanında sağlam binaların da bulunması, bu depremden alınacak derslerde kritik role sahip.

İngiltere den mühendisler yıkımı araştırmak için deprem bölgesinde: Bazı inşaatların kalitesi düşük!

Binalarda teknik incelemeler sürdüren İngiliz ekibe destek veren Türk yapı mühendislerinin, hali hazırda bazı sonuçlara erişti. 

Örneğin Adıyaman'da çöken bir binadan alınan beton örneklerinde, 6 cm boyunda taşların bulunduğu ve bu taşların yakınlardaki nehirden getirilip betona karıştırıldığı ifade edildi. 

Prof So, bu durumun betonun sağlamlığında ciddi sorunlar yarattığına dikkat çekti. 

İngiltere den mühendisler yıkımı araştırmak için deprem bölgesinde: Bazı inşaatların kalitesi düşük!

Ekif tarafından binalarda kullanılan demir türlerininde de inceleme yapılıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yalnızca eski binalar değil, yeni ve modern inalar da yıkıldı. 

Prof. So burada 1999 Marmara Depremi'nden sonra yönetmeliklerde yapılan değişikliklerin altını çizdi ve "Bu yönetmeliğe göre yapılması gereken yeni binaların neden bu kadar kötü şekilde yıkıldığına dair araştırma yapmak çok önemli" açıklamasında bulundu. 

Ekip, depremlerin büyüklüğü ve oluş şekli ile ilgili de incelemelerde bulunuyor. 

Ekibin liderlerinden University College London'dan (UCL) Dr. Yasemin Didem Aktaş, depremlerin çok yıkıcı olduğunun altını çizerek, "Artçılar bile yıkıcı birer deprem büyüklüğündeydi" şeklinde konuştu. Dr. Aktaş, açıklamasında depremlerde zeminin yatay ve dikey hareket ettiğini ancak dikey hareketin çok daha az olduğunu ifade etti ve "Ancak bu depremde çok büyük dikey hareket de kaydedildi" dedi. Aktaş, bazı zeminlerde depremin "sıvılaşmaya" sebep olduğunu da dile getirdi. 

İngiltere den mühendisler yıkımı araştırmak için deprem bölgesinde: Bazı inşaatların kalitesi düşük!

Türkiye'ye ayrı bir araştırma ekibi yollayan mühendislik ve mimarlık şirketi Arup'tan mühendis Ziggy Lubkowski ise binaların sismik izolatör vb farklı tekniklerle yıkılmayacak şekilde yapılabileceğinin altını çizerek  bunun maliyeti yaklaşık yüzde 10-15 yükselttiğini de belirtti. 

Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan tahminlere göre; enkaz kaldırma ve yeniden inşa çalışmalarının Türkiye'ye maliyetinin 100 milyar doları aşacak.

Sanayiciler de İstanbul'dan kaçıyor! Megakentin 300-400 kilometre çevresindeki illere talep arttı!

İstanbul'da depreme karşı yeni düzenleme! Asma kat yasaklanıyor!

Kandilli tek tek açıkladı: Büyük Marmara depremi 200 kilometrelik alanda yıkıcı olacak! 7 şiddetinden büyük...


Geri Dön