Kent Haberleri

İnovasyon Merkezi'nde ofislerin yüzde 60'ı kiralandı!

İzmir İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) desteği ile İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde inşaatı sürdürülen İnovasyon Merkezi henüz hizmete girmeden, bünyesindeki ofislerin yüzde 60'ı kiralandı.

İzmir İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) desteği ile İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde inşaatı sürdürülen İnovasyon Merkezi henüz hizmete girmeden, bünyesindeki ofislerin yüzde 60'ı kiralandı. Türkiye'deki kalkınma ajansları arasındaki ilk güdümlü proje olan İzmirTeknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) İnovasyon Merkezi Güdümlü Projesi'nin 10 milyon TL olarak planlanan bütçesinin 5 milyon 250 bin TL'lik kısmını İZKA karşılıyor. 7 bin metrekare kapalı alana sahip olacak merkezde, ayrıca inovatif projesi olanlar için 900 metrekarelik kuluçka merkezi de bulunacak. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, 3 yıl önce başlayan projenin Türkiye'nin geneline hitap edeceğini, her yıl belirli sayıda girişimciyi buraya almayı hedeflediklerini belirterek, "İnovasyon Merkezi büyüklük anlamında da Türkiye'de bir ilk. İlk yıl 80 girişimciyle başlayacağnnız merkezimize her yıl belli sayıda girişimci kabıü edilecek. Girişimciler 3 yıl boyunca kira ödemeyecek, elektrik. su, internet gibi konularda harcama yapmayacak, geliştirmek istedikleri konularla ilgili her türlü danışmanlığı da ücretsiz alacaklar" dedi. İZKA Genel Sekreter Vekili Murat Yılmazçoban (solda) ve İnovasyon Merkezi Proje Koordinatörü Dr. Emrah Tomur inşaatı süren İnovasyon Merkezi'nin önünde. 



Merkez enerjisini güneşten sağlayacak 

Toplam 2 bin metrekarelik kiralanabilir Ar-Ge ofislerinin de yer alacağı İZTEKGEB'te ayrıca paydaşlar ofisi, teknoloji transfer ve patentleme ofisi, ileri tekonoloji teknik atölyeler, toplantı ve eğitim salonları ile sosyal alanlar bulunacak. Girişimcilerin projelerinin çalışabilir olduğunu gösteren 3 boyutlu yazıcıların kullanılacağı laboratuvarlarda geliştirilen ürünlerin prototipleri oluşturulacak. Merkez, enerjisini güneşten sağlarken, atık suları da arıttıktan sonra tekrar kullanıma sunacak şekilde planlandı.  İZTEKGEB'de doluluk oranının yüzde 100 olduğunu kaydeden Güden "İZTEKGEB ODTÜ'den sonra ikinci oldu. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesindeki teknopark Türkiye'deki ilk teknopark olmasına karşın 2011 yılına kadar potansiyelini kullanamadı.Son 3 yılda yakaladıkları ivmenin ardından İZTEKGEB bu yıl ülke çapındaki 50 teknopark arasından ODTÜ'den sonra 2'inci gelişmiş teknopark seçildi" diye konuştu.  İZKA Genel Sekreter Vekili Murat Yılmazçoban ise merkezde hayata geçirilebilir teknolojik fikirlerin olgunlaşma sürecini yaşayacakları kuluçka merkezinin de yer alacağını belirterek, "Yerli ve yabancı firmaların da yenilikçi teknolojiler üretmek için çalışacakları bir alan olacak. İZKA projeyi 5 milyon 250 bin lirayla destekledi ve mart ayında açılması planlanan merkez toplam 7 bin 500 metrekare kapalı alana sahip" dedi. 



Dünya