İzmir İnovasyon Merkezi Ocak sonunda hizmete girecek!
Geçtiğimiz yıl ağustos ayında inşaatına başlanan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) İnovasyon Merkezi’nin faaliyete geçmesi için geri sayım başladı. İnşaatı devam eden İnovasyon Merkezi ocak ayı sonunda hizmete girecek
Geçtiğimiz yıl ağustos ayında inşaatına başlanan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) İnovasyon Merkezi’nin faaliyete geçmesi için geri sayım başladı. Bütçesi 7 milyon TL olarak belirlenen, 5 milyon 250 bin TL’sini İzmir Kalkınma Ajansı’ (İZKA)’nın karşıladığı İZTEKGEB AŞ’de inşaatı devam eden İnovasyon Merkezi ocak ayı sonunda hizmete girecek. Merkez, nitelikli tekno girişimcileri ortaya çıkaracak ve ihtiyaç duyacakları temel gereksinimleri karşılayacak.
İzmir’in kalkınma performansının istenilen seviyede olmaması sorunundan yola çıktıklarını söyleyen İZTEKGEB İnovasyon Merkezi Proje Yöneticisi Dr. Emrah Tomur, “İzmir’de tekno girişimci sayısı az. Olanlar ise inovasyon ve teknolojik gelişim, rekabet, bilgi ve yetenekte istenilen düzeyde değiller. Amacımız nitelikli tekno girişimcileri ortaya çıkaracak ve ihtiyaç duyacakları temel gereksinimleri karşılayacak alt, üst ve sosyal yapıyı sağlayacak bir merkez kurmak ve bu merkezin, sürdürülebilir bir işletme modeli ile desteklenmiş bir arayüz olmasını sağlamak” diye konuştu.
İnovasyon Merkezi’nde ihtiyaç duyulan nitelikli eğitimleri verip, uygulanabilir iş fikirlerini kuluçkalarda geliştireceklerini vurgulayan Tomur, “Katma değerli mal ve hizmetler üretilmesini, üretilen teknolojinin ihtiyaç duyulan mecralara transferini sağlayacak bir yapı kuracağız. Bunun için ileri teknoloji ürünü teçhizatı içeren teknik atölyeleri sunup, girişimcileri ve firmaları sürekli güncel ve sosyal bir iş ağında tutarak sinerji yaratmalarını sağlayacağız. Bunları 7 bin 500 metrekaresi kapalı, 6.4 hektarlık merkezimizde yapacağız” dedi.
İnovasyon Merkezi binasında, projenin işletme prensibini oluşturan arayüzü yaratan nitelikli birim ve alanlar olacağını belirten Tomur, bu birim ve alanları Kuluçka Merkezi, Tanıtım- Patentleme ve Teknoloji Transfer Ofisi, Paydaşlar Ofisi, Nitelikli Sosyal Donatı Alanları, Teknik Eğitim Salonları, Toplantı Salonları, Teknik Atölye, Kiralanabilir Ofisler ve Kiralanabilir Ticari Alanlar olarak sıraladı.
Tomur, yaratılacak arayüz ile bölgede nitelikli tekno-girişimin ortaya çıkması için gerekli temel alt yapının sağlanacağını ifade etti. Bu projenin çıktıları ile uzun vadede, sinerji yaratan canlı bir inovasyon ve teknoloji geliştirme eko sistemi yaratılması, bölgenin bir çekim merkezi haline getirilmesi ve tüm bölgenin organik olarak büyümesinin hedefl endiğini dile getiren Tomur, “Kurulacak merkez yatırım geri dönüşü kısa, sürdürülebilir bir işletme modeli ile desteklenecek. Öyle ki, İnovasyon Merkezi binasının ve tüm operasyonel birimlerin işletilmesi için ihtiyaç duyulan mali kaynak yine kurulacak bu merkezin kira, eğitim ve atölye hizmet gelirlerinden sağlanacak” diye konuştu.
Merkezde paydaşlar ofisi kurulacak
Üniversite, sanayi işbirliğinin sağlanmasının projenin alt amaçlarının başında geldiğini belirten Dr. Emrah Tomur, “Tekno-girişimcilerin ihtiyaç duyacağı, sinerji yaratacak iş ağlarının oluşturulması, üniversitelerin mühendislik ve tasarım bölümlerindeki öğrencilerin güncel mesleki teknolojileri uygulamalı olarak deneyimlemeleri, rekabet öncesi dönem için, İzmir’e bilişim, endüstriyel otomasyon ve mekatronik, yenilenebilir enerji, akıllı ulaşım ve sinyalizasyon sistemleri kümelenme modelleri ve kültürünün yaratılması da öne çıkan alt amaçlar arasında “dedi. Girişimci, akademisyen ve yatırımcıları buluşturacak proje pazarları düzenleyeceklerini kaydeden Tomur, “Teknogirişim eğitimleri vermek, entelektüel birikimin ekonomik değer yaratması için korunması, İnovasyon Merkezi’nde konumlanacak Paydaşlar Ofisi ile coğrafi olarak dezavantajlı bir yerde kurulmuş olan İZTEKGEB’e teknogirişimcilerin ve Ar-Ge firmalarının ihtiyaç duyduğu hizmetlerin ilgili kurumlarca yerinde sağlanmasını da amaçlıyoruz” diye konuştu.
Dünya