04 / 05 / 2024

İnovatif malzemelerle üretilen enerji verimli binalara talep arttı!

İnovatif malzemelerle üretilen enerji verimli binalara talep arttı!

Dündar Yetişener, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi yeni teknolojilerin, inşaat malzemelerine doğal yetenekler kazandırdığını ve bu yetenekler sayesinde binaların ısıtma-soğutma ve enerji verimliliğine önemli katkılar sağladığını belirtti.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Dündar Yetişener, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi yeni teknolojilerin, inşaat malzemelerine doğal yetenekler kazandırdığını ve bu yetenekler sayesinde binaların ısıtma-soğutma ve enerji verimliliğine önemli katkılar sağladığını söyledi.

İnovatif binalara talep

Türkiye'nin rekabet gücünün artırılmasında ve sürdürülebilir kalkınmasında inşaat sektörünün kritik önemine işaret eden Yetişener, sürdürülebilir kentleşme ve çevrenin korunmasında dünya çapında alınan önlemlerin bugün inşaat sektöründe inovasyonu zorunlu kıldığına dikkati çekti.

Özellikle inşaat malzemesi alanında devrimsel gelişmelerin yaşandığına değinen Yetişener, "insanların inovatif malzemelerle üretilen enerji verimli binalara olan talebi arttı. Gelecek 10 yılda artık daha çok binada enerji verimli çevreye daha az zarar veren malzemeler kullanılacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanılacak" dedi.

Binalarda enerji verimliliğini artıracak sürecin tasarımla başladığını ve doğru malzeme kullanılmasıyla devam ettiğini kaydeden Dündar Yetişener, "Bina cephesi, çatısı ve temelinde ısı ve su yalıtımı uygulanması, amaca uygun cam ve doğrama kullanılması, doğru ısıtmasoğutma sistemlerinin seçimi ve verimli cihazların seçimi, binalarda eneıji tasarrufu sağlayan en önemli unsurlar arasında yer almaktadır" şeklinde konuştu.

Yetişener, sözlerine şöyle devam etti: "Binanın pencere ve duvarlarının güney ve doğuya konumlandırılarak tente, veranda ve ağaçlar yerleştirilmesi, yaz aylarında pencere ve çatı için gölge oluşturmakta, kışın da güneşten sağlanacak ısı kazancını maksimuma çıkarıyor.
 
Malzeme gücü artıyor

Efektif pencere tasarımı, binanın daha fazla doğal ışıktan yararlanmasını sağlamakta, bağlı olarak elektrik ihtiyacını azaltıyor. Bina suyunun, güneş enerjisiyle ısıtılması, sakinlerinin enerji yükünü azalttığı gibi rüzgar, su, güneş enerjisi veya biyokütle yoluyla elde edilen yenilenebilir eneıji üretimi sayesinde de binanın çevresel korunmasına önemli düzeyde katkılar sağlanıyor." Dündar Yetişener, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi yeni teknolojiler sayesinde inşaat malzemelerine doğal yetenekler kazandırıldığına dikkati çekti.

Yetişener, şu örnekleri anlattı: "Ahşap gibi geleneksel malzemelerle, bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen, koyun yünü gibi malzemelerle yalıtım ürünlerine yeni özellikler katılabiliyor. Biyoteknoloji ile malzemenin gücü artırılıyor, çürüme olasılığı düşürülüyor, kirletici özelliklerden arındırılıyor, yeni yapıştırıcılar geliştirilebiliyor."


Milliyet

Geri Dön