04 / 05 / 2024

İnşaat aksamı Türkiye-Ürdün arasında ticarette en yüksek paya sahip ürünler arasında

İnşaat aksamı Türkiye-Ürdün arasında ticarette en yüksek paya sahip ürünler arasında

Türkiye-Ürdün Serbest Ticaret Alanı Tesis  Eden Ortaklık Anlaşması ile taraflar arasındaki ekonomik, teknik ve sınai  işbirliğinin arttırılması ve güçlendirilmesi hedefleniyor



Dış Ticaret Müsteşarlığı"ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye ile  Ürdün arasında bir Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Ortaklık Anlaşması,  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün 1-3 Aralık 2009 tarihlerinde Amman"a  gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında, 1 Aralık 2009 tarihinde Amman"da  imzalanıştı.

1  Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen anlaşma ile taraflar  arasındaki ekonomik, teknik ve sınai işbirliğinin artırılması ve güçlendirilmesi,  mal ticaretindeki kısıtlamaların kaldırılması, uygun rekabet koşullarının  yaratılması, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve tarafların üçüncü ülke  piyasalarındaki ticaret ve işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, taraflar arasında mal ticaretinde tarife ve tarife dışı  engellerin kaldırılmasından, hayvan ve bitki sağlığı önlemlerine, fikri, sınai ve  ticari mülkiyet haklarından menşe kurallarına kadar birçok başlığa ilişkin  düzenlemeler yer alıyor. Söz konusu Anlaşma ayrıca, iç vergilendirme, yapısal uyum, anti-damping,  korunma önlemleri, ödemeler dengesi gibi alanlarda da uluslararası kuralları esas  alan düzenlemeler de içeriyor. Bu bakımdan, Türkiye-Ürdün Ortaklık Anlaşması  diğer STA"lardan farklı olarak ekonomik ve teknik işbirliği konularını da  içeriyor. Ayrıca, taraflar, Ortaklık Anlaşması kapsamında bahsedilen konuların yanı  sıra, Anlaşma"nın imzalanmasıyla kurulacak olan Ortaklık Konseyi ve Ortaklık  Komitesi vasıtasıyla Anlaşma"nın doğru uygulanması, geliştirilmesi ve muhtemel  ikili ekonomik, teknik ve sınai sorunların çözülmesi hususunda da çalışacak.

GÜMRÜK VERGİLERİ-
Söz konusu Anlaşma kapsamında sanayi ürünlerinde Türkiye"nin Ürdün"e  ihracatında uygulanan gümrük vergilerinin dört ayrı takvim kapsamında  sıfırlanması düzenlenirken, sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergileri ve eş  etkili vergilerin 1 Ocak 2011 tarihinden başlamak üzere, en geç 1 Ocak 2018  tarihinde sıfırlanması öngörülüyor. Bu kapsamda, geçmiş dönem verileri dikkate alındığında Ürdün"e ihracatın  yüzde 80"inin, anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile herhangi bir gümrük  vergisi veya eş etkili vergi uygulanmaksızın Ürdün pazarına girebileceği tahmin  ediliyor.

Taraflar ayrıca, tarım sektörünün hassasiyetleri, üretim miktarları ve  ihracat potansiyellerini dikkate alarak ve dengeli pazar açılımı gayesiyle  karşılıklı olarak bazı tarım ürünlerinde tarife kontenjanları çerçevesinde vergi  indirimi veya muafiyeti şeklinde, bazı ürünlerde ise sınırsız vergi muafiyeti  şeklinde tavizler sağladı. Taviz alınan ürünlerin belirlenmesinde ihracat  potansiyelinin yüksek olduğu ürünlere öncelik verildi. Ürdün"e taviz sağlanan  ürünlerin belirlenmesinde ise anılan ülkeden taviz kapsamında yapılabilecek  ithalatın ülkemiz iç piyasa dengesini olumsuz etkilememesi için, mümkün olduğunca  düşük miktarda ve ürünlerin hasat zamanları göz önünde bulundurularak en uygun  takvim çerçevesinde taviz sağlanması konusunda hassasiyet gösterildi.

Pazara tercihli giriş fırsatı sağlayan Türkiye-Ürdün Ortaklık Anlaşması,  ihracatın sektörel çeşitlendirilmesine imkan vererek, rekabet gücünün  arttırılması ve karşılıklı yatırımların teşvikine önemli katkıda bulunacak. 1995  yılında başlatılan Barselona Süreci kapsamında Euromed ülkeleri ile imzalanan  anlaşmalardan birisi olan Türkiye-Ürdün Ortaklık Anlaşması ile Euromed"e taraf  ülkelerden Cezayir dışında kalan tüm ülkeler ile Türkiye arasında STA ağı  tamamlanmış bulunuyor. Türkiye"nin Ürdün"e gerçekleştirdiği ihracat ve Türkiye lehine seyreden  dış ticaret dengesi yıllar içinde düzenli bir şekilde artıyor. Küresel krize  rağmen 2009 yılında bu ülkeye ihracat bir önceki seneye göre sadece yüzde 1  azalarak 455 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Ürdün"den gerçekleştirilen  ithalat ise 2009 yılında yüzde 20 azalarak 20 milyon dolar seviyesine geriledi.  2010 yılı Kasım ayı itibariyle, Ürdün"e ihracat bir önceki yılın aynı ayına  oranla yüzde 28 artarak 513 milyon dolar seviyesine ulaştı e aynı dönem  itibariyle Ürdün"den ithalatta yüzde 100 artış göstererek 36 milyon dolar olarak  gerçekleşti.

İki ülke arasında ticarette en yüksek paya sahip ürünler ihracat  açısından demir-çelik yarı mamuller, petrol ürünleri, tütün ve tütün mamülleri,  ağaç ürünleri, kuru baklagiller, klimalar, demir-çelik inşaat aksamı, kağıtlar ve  demir-çelik mamüllerinden; ithalat açısından ise kimyasal ürünler (fosforik asit,  nitrat, sodyum hidroksit), demir-çelik ve tekstil-konfeksiyon ürünlerinden  oluşuyor. Serbest Ticaret Anlaşması"nın Türkiye ile Ürdün arasındaki ticaret  hacminin arttırılması ve her iki ülke işadamlarına güvenli ve istikrarlı iş  ortamı sağlanabilmesi bakımdan son derece olumlu etkilerinin olacağı da  bekleniyor.
AA


Geri Dön