İnşaat Malzemeleri

İnşaat demiri ihracatında yeni pazarlar bulunmalı!

Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Şuyun, inşaat demiri benzeri düşük katma değerli ürünlerin ihracatında yeni pazarlar bulunması gerektiğini söyledi.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Şuyun, Türkiye’nin zaten var olduğu pazarlarda kendi şirketlerinin rekabetiyle düşük fiyata ihracat yapabildiğini, yeni pazarlar bulması gerektiğini söyledi. Yeni pazarlara yoğunlaşma kararı aldıklarını belirten Şuyun, “Mesela Fas ve Cezayir’de gelişebiliriz. Esas ağırlık ise yeni pazarlarda. Bunun için Vietnam ve Endonezya’yı hedef seçtik” dedi. 


Ahmet Şuyun, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, demir ve demir dışı metaller sektöründe, inşaat demiri benzeri düşük katma değerli ürünlerin ihracatının anlamsız hale geldiğini belirtti. Üstelik, yoğun olarak faaliyet gösterilen pazarlarda, Türk firmaların kendi içinde fiyat rekabetine girmesinin her türlü üründe zorlanmaya yol açtığını ve bu sorunun uzun süredir devam ettiğini anlattı. Yaptıkları değerlendirmelerde, yeni pazarlar geliştirmenin özellikle fiyat rekabetini önlemede etkili olacağını belirten Şuyun, “Vietnam ve Endonezya ilk öne çıkan ülkeler oldu. Bu pazarlara daha önce hiç girilmemiş. Potansiyel var. Değerlendirme yapıp, erişim sağlayabilecek miyiz diye bakacağız. Yeni pazarlara açılmak bu alanda en öncelikli konu haline geldi” dedi. 


'Boru ihrac etmenin bir anlamı yok' 


Ahmet Şuyun, yüksek katma değerli ürünlere geçiş için de çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Boru, inşaat demiri ihraç etmenin bir anlamı yok. Buna karşılık, bir köprü, çatı, yani katma değer sağlayan çelik bir yapı, içinde mühendislik olan bir şey ihraç ettiğinizde anlamlı hale geliyor. Buna yönelik sektör olarak bir değerlendirme içindeyiz. Firmalara bu yönde çağrı yapıyoruz” dedi. 


Avrupa pazarında da tedarikçilik ya da alt sistem-ürün üretimi yoluyla ihracatı geliştirme şansı bulunduğunu belirten Şuyun, “Avrupa’da çok sayıda şirket büyük sistemler vb. üretiyor. Bunlara yönelik alt sistem, ürün geliştirmek-üretmek mümkün. Mesela dünyanın en büyük havalimanlarındaki bagaj handling sistemi üreticisine ürün vermek bir çözüm olabilir” diye konuştu. 


Türkiye’nin halen var olduğu pazarlarda da gelişimine yönelik girişimler yapılması gerektiğini belirten Şuyun, Fas ve Cezayir’in bu anlamda öne çıktığını belirterek, bu ve benzeri ülkelerde yüksek katma değerli ürünlere geçiş, çelik imalat ürünlerinin ihracatına yönelik çalışacaklarını kaydetti.


Dünya