11 / 05 / 2024

İnşaat firmaları kendi elektriğini üreten çözümlere yer veriyor!

İnşaat firmaları kendi elektriğini üreten çözümlere yer veriyor!

Ürettikleri yeni projelerde yinelenebilir enerjiye yatırım yapan inşaat firmalarının sayısı artıyor. 100 daireli projede güneş enerjisi tesisinin maliyeti 250 bin ile 350 bin euro arasında değişiyor.







İnşaat firmaları son dönemde inşa ettikleri butik projelerin birçoğunda konutta kendi elektriğini üreten çözümlere yer vermeye başladı. Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik'in yürürlüğe girmesi de konut üreticilerini bu alana yatırım yapmaya yönlendirdi. Çünkü yönetmelik sayesinde Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmanın önü açıldı. Başta İstanbul olmak üzere birçok inşaat firması güneş ve rüzgârın gücünü arkasına alan projelerle fark yaratarak konutların satış hızını da artırdı.


İlk santral Konya'da kuruldu


Türkiye'nin ilk resmi güneş enerjisi santrali Temmuz ayında Konya'da faaliyete geçti. IBC Solar Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, binaların çatılarına ya da uygun alanlara kurulacak fotovoltaik sistemler sayesinde elektrik faturalarının ağır bir yük olmaktan çıkacağını söyledi. Bali, başta inşaat olmak üzere, tarım, turizm ve sanayi sektöründen de büyük ölçüde talep geldiğini kaydetti.


Ortak giderler azalıyor


Türkiye'nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresinin 2.640 saat olduğunu dile getiren Bali, "Bu da günlük ortalama 7.2 saate denk geliyor. Güneş enerjisi potansiyeli ise 380 milyar kWh/yıl. Bu güç mutlaka kullanılmalı" dedi. 100 haneye yetecek bir tesisin maliyeti 250 bin ile 350 bin euro arasında değişiyor. Böyle bir yatırım ortalama 7-8 yılda amorti edilebiliyor. Bu nedenle yeni yapılan konut projelerinde konutların yanı sıra ortak giderleri azaltmak için de güneş enerjisinden daha fazla yararlanılıyor.


Hem sessiz hem estetik


Güneş enerji santrallerinin projelerde sıkça kullanılmasının bir diğer nedeni de diğer alternatif enerji santrallerine göre sessiz, kokusuz ve dumansız olması şeklinde sıralanıyor.  


Villanın enerjisi güneşten


Projesinde yenilenebilir enerjiden yararlanan son inşaat firması İm-Sa İnşaat oldu. Ekşioğlu İM-SA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Ekşi, yurtdışında güneş enerjisinden yararlanan projelerin çok olduğunu belirterek, kendilerinin de farklı modelleri incelemeye aldıklarını, özellikle çatı kaplaması şeklinde olan bir modeli tasarruf sağlamasının yanı sıra estetik olması açısından da beğendiklerini dile getirdi. Şile'ye yapacakları Kilia projesinde villaların 10 tanesinde güneş enerjisinden yararlanacaklarını belirten Ekşioğlu, "83 bin metrekarelik doğa ve deniz manzaralı projemiz, İstanbul'a 50 dakikalık uzaklıkta bulunuyor. 3 tip konuta yer verilen projede C tipi konaklar brüt 500 metrekare olacak ve kendi enerjisini kendi üretecek. Burada güneşten yararlanacağız" bilgisini verdi.


Sudan ve rüzgârdan yararlanıyor


Yalçınlar Group tarafından Büyükçekmece-Hadımköy Bölgesi'nde hayat geçirilen Gölmahal Villaları'nda enerji sudan ve rüzgârdan üretiliyor. Üretilen fazla elektrik sosyal tesislerde ve ortak alanlarda kullanılarak aidatları önemli oranda minimize edecek. Sıcak su her villada bulunan  güneş enerjisi panelleri ile sağlanıyor. Villa içlerinde iç bahçe bulunuyor. Gölmahal'de birbirine yakın metrekarelerde 3 farklı tipte villa yer alıyor.


Havuz suyu güneşle ısınacak


Sur Yapı tarafından Ümraniye'de hayata geçirilen ve inşaatların hızla devam ettiği Exen İstanbul projesinde de tıpkı diğer projelerde olduğu gibi güneşten yararlanılacak. Sur Yapı Genel Müdür Yardımcısı Tarık Gürdil,  suyu güneş panelleri ile ısıtarak nisan-haziran ve eylül-kasım dönemlerinde de kullanılabilecek havuz sistemi geliştirdiklerini söyledi. Gürdil, Sur Yapı'nın enerjiyi verimli kullanma politikasını tüm projelerinde uyguladığına da dikkat çekti.


Londra'dan 3 ödülle döndü


Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım'ın İstanbul Zekeriyaköy'de geliştirdiği konut projesi Ormanada, Avrupa'nın önde gelen gayrimenkul projelerinin yarıştığı European Property Awards 2012'den üç ödülle döndü. Proje 220 dönüm arazi üzerinde 85 sıra evler ve 188 villadan oluşuyor. Villaların büyüklükleri 290 ile700 metrekare, evlerin büyüklüğü ise 140 ile 250 metrekare arasında değişiyor. Fiyatlar 500 bin dolardan başlıyor, 2 milyon 200 bin dolara kadar çıkıyor.  Teslim tarihi Nisan 2013 ve Aralık 2013 olarak iki etapta planlanıyor. Organik tarım yapılabilmesi için mevcut alanın 5 dönümü doğal bostan alını olarak dikkat çekiyor.


EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ 


Geri Dön