27 / 04 / 2024

İnşaat işlerinde sağlık raporu!

İnşaat işlerinde sağlık raporu!

4857 sayılı İş Kanunu’na göre Ağır ve Tehlikeli İşlerde çalışanlardan sağlık raporu alınması gerekiyor. Buna göre inşaat işlerinde de sağlık raporu alınması gerekiyor. İşte inşaat işlerinde sağlık raporu esasları...



İnşaat işlerinde sağlık raporu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayımladığı Yapı Sektörü İş Güvenliği El Kitabı nda, inşaat işlerinde sağlık raporu alınmasına yönelik hükümlere yer veriliyor.


Yapı Sektörü İş Güvenliği El Kitabı nda yer alan inşaat işçilerinin sağlık raporu alması ile ilgili maddeler:


4857 sayılı İş Kanunu’na göre Ağır ve Tehlikeli İşlerde çalışanlardan 

• 16 yaşından büyük ve 18 yaşından küçük olanlar için 6 ayda bir defa , 

• 18 yaşından büyük olanlar için ise yılda bir defa 

sağlık raporu alınması zorunludur.


Ayrıca , gece çalıştırılacak işçilerin sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğu, işe başlamadan önce alınacak sağlık raporu ile belgelenir. Gece çalıştırılan işçiler en geç iki yılda bir defa işveren tarafından periyodik sağlık kontrolünden geçirilirler.


Bu raporlar işyeri hekimi, işyeri sağlık ve güvenlik birimi, ortak sağlık ve güvenlik birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, Sağlık Ocağı veya 24.11.2004 tarih ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun gereği sağlık ocağının kaldırıldığı yerlerde aile hekimi, Hükümet veya belediye hekimleri tarafından verilir.”



İnşaatlarda iş güvenliği!
Yapı alanları iş güvenliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön