26 / 11 / 2024

İnşaatlarda iş güvenliği!

İnşaatlarda iş güvenliği!

İnşaatlarda iş güvenliğinin sağlanabilmesi için uyulması ve dikkat edilmesi gereken iş güvenliği talimatları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan Yapı Sektörü İş Güvenliği El Kitabında yer alıyor...




İnşaatlarda iş güvenliği!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışanların sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi ve iş kazaları ile meslek hastalıklarının önlenmesi amaçlı olarak denetim, bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri sürdürüyor.


Bu hedef doğrultusunda inşaatlarda iş güvenliği sağlama amacı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Yapı Sektörü İş Güvenliği El Kitabı yayımlandı.


Yapı Sektörü İş Güvenliği El Kitabı kapsamında, kazı işleri, şantiye yolları, inşaatlarda düşmeye karşı korunma, el merpenleri, açmalı merpenler, hareketli çalışma iskeleleri, moloz kaydırakları, yüksekten düşmeyi engelleyici kişisel koruyucu donanımlar gibi hususlar ele alınıyor.


İnşaatlarda iş güvenliği tedbirleri..

İnşaatlarda iş güvenliği yönetmeliği nde yer alan inşaatlarda iş güvenliği tedbirleri nden bazıları şu şekilde sıralanıyor.


* Kazı işlerinde yağış sırasında çalışma yapmayın.

* Yağışın durmasından ve güvenlik tedbirlerinin alınmasından sonra çalışmaya başlayın.

* Yeraltı işlerinde, çökme ve parça düşmeleriyle su baskınlarına karşı gereken tedbirleri alın. 

* Kot farkı olan yerlerde merpen ya da köprü bağlantısı kullanın.

* Şantiye yollarını, cadde trafiğinden ve bitişiğindeki arsalardan ayırın (Örn. İnşaat çiti, barikat, dolgu duvar yaparak).

* 4 basamaktan fazla olan merpenlerde korkuluk bulunması zorunludur. 

* Çalışma platformlarını aşırı yüklemeyin.

* Kule ve baca inşaatlarında sadece yüksekten düşmeye karşı korumalı tırmanma düzeneklerini kullanın.

* Bütün yük kaldırma işlerini işçilerin güvenliğini korumak için uygun şekilde planlayın ve gözetim altında yürütün.

* Yük kaldırmak için tasarlanmış seyyar veya sökülüp-takılabilir iş ekipmanlarını zemin özellikleri de dikkate alarak öngörülen bütün kullanım şartlarında sağlam ve kararlı bir şekilde kurulmasını ve kullanılmasını sağlayın.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön