30 / 06 / 2024

İnşaat maliyetleri ile konut fiyatları arasındaki makas açılıyor

İnşaat maliyetleri ile konut fiyatları arasındaki makas açılıyor

İnşaat maliyetlerindeki artış devam ederken, konut satışlarıyla birlikte fiyatlarda da düşüş gözleniyor. Finans yatırım uzmanı Songür Ulus, yıl sonunda maliyetlerin geleceği rakamı vererek, konut fiyatları yukarı çıkar ön görüsünde bulundu.



Açıklanan son rakamlara göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son 11 aydır reel olarak düşüyor. Konut satış rakamları Türkiye genelinde yüzde 21, İstanbul’da lüzde 22,8, İzmir’de yüzde 20,2 Ankara’da ise yüzde 17,3 seviyelerinde geriledi. İnşaat maliyetleri ise son 1 yılda yüzde 71,80 artış gösterdi. Aylık bazda ise artık yüzde 2,1 oldu

Finans ve yatırım uzmanı Songür Ulus, inşaat maliyetlerindeki artış ile konut satış fiyatları arasındaki düşüşü değerlendirdi. Ulus, https://x.com/songurulus X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, inşaat maliyetleri ile konut fiyatları arasındaki makasın açıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

İnşaat maliyetleri bu ayda yüzde 2,1 arttı. Buna mukabil alıcı olmadığı için bu artış konut fiyatlarına yansımıyor. Kasımdan bu yana maliyetlerle konut satış fiyatları arasında kabaca gözlemlerime göre yüzde 20-25 arası makas oluştu. Talep oluştuğu anda bu makas konut fiyatlarını yukarı atarak kapanır.

Sahada devam eden konut inşaatlarında metrekare birim fiyatı KDV dahil 27 bin civarına oturdu ( arsa payı hariç ) Geçen sene  TOKİ  müdürünün önümüzdeki yıl sonu 30 bin lira tüyosu ne yazık ki doğru olacak. Büyükşehirlerde arsa maliyeti ile beraber total maliyet tahmin ediyorum ki 50 bin lira ve üzerine gidecek yıl sonu. Tünel kalıp ile yapılan maliyetler biraz daha düşük çıkar onun için toplu konutlarda fiyatlar kısmen daha düşüktür.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

MALİYET ARTSA DA FİYATLARI YÜKSELTEMEZLER!

Konut fiyatları 11 aydır düşüyor!

Krediyle konut almak mı daha mantıklı, fonlara yatırım yapmak mı? İşte o hesap! 

Konut satışları yüzde 2,4 azaldı! 2024 Mayıs'ta 110 bin 588 konut satıldı!

 


Geri Dön