28 / 04 / 2024

İnşaat maliyetlerine pandemi etkisi!

İnşaat maliyetlerine pandemi etkisi!

İnşaat maliyet endeksi verilerine bakıldığında, 2021 yılı mart ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 31,97 artış gösterdi. Endekste yaşanan artış ile inşaat malzemelerinde yaşanan yükseliş etkili oldu.



1.5 yıl ara verilmesinin ardından şubat ayında düşmeye başlayan inşaat maliyetleri, martta yeniden artışa geçti. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; TÜİK Mart ayı İnşaat Maliyet Endeksi sonuçları değerlendirildiğinde inşaat maliyet endeksi yıllık oranda yüzde 31,97, aylık oranda yüzde 3,44 yükseldi. Özellikle demir ve çimento gibi inşaat malzemelerinde yaşanan artışın etkisi ile beraber maliyetler hareketlendi. Mart ayında malzeme endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 4,89 yükselirken, yıllık oranda ise yüzde 37,96 arttı.

İnşaat maliyetlerine pandemi etkisi!

Bina inşaatı maliyeti yüzde 32 arttı

Bina inşaatı maliyetleri, bu ay geçtiğimiz aya kıyasla yüzde 3,18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,62 artış gösterdi. Aynı aylarda malzeme endeksi yüzde 4,60, işçilik endeksi yüzde 0,24 yükseldi. 

İnşaat maliyetlerine pandemi etkisi!

Haziranda fiyatlarda normalleşme bekleniyor

Veriler hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, piyasada yaşanan bu büyük artışların pandemi koşulları nedeniyle oluştuğunu anlattı. Durbakayım, bu artışın sürekli devam etmeyeceğini, haziran ayıyla beraber normalleşme sürecinin başlamasıyla inşaat maliyetlerinin de normale dönmesini planladıklarını ifade etti. Durbakayım, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yılın ilk aylarında açılmaların etkisiyle sektör normalleşme yolunda giderken, kapanma dönemleri piyasada satış koşullarını zorlaştırdı. İnsanlar daha düşük volümlü alımlar yapınca fiyatlar da artıyor. Geçen ay 6 bin 500 lira olan demirin tonu mayısta 7 bin TL’lere çıktı. Ancak haziran ayı itibariyle üretim ve satış koşullarının düzelmesiyle piyasada normalleşme fiyatları da oluşacak.”

İnşaat maliyetleri konut fiyatlarını yükseltiyor!

İnşaat maliyetleri yıllık bazda yüzde 32 arttı!


Geri Dön