22 / 12 / 2024

Inşaat sektöründe demire zam feryadı

Inşaat sektöründe demire zam feryadı

İnşaat sektörü temsilcileri demir-çelik fiyatlarındaki artışlar karşısında sesini yükseltiyor.



Çin ve petrol zengini ülkelerin sebep olduğu, inşaat sektöründe maliyetleri artıran demir fiyatlarına çözüm bulmasını istiyor. İşte sektör temsilcilerinin beklentileri:
Vedat Alver (Türkiye Resmî Sektör İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası Genel Başkanı): Demir fiyatlarındaki ani artış sektörümüzün kâbusu haline geldi. Ocak 2008'de 900 YTL/ton, Şubat 2008'de 1000 YTL/ton olan piyasadaki demir fiyatları, Mart ortalarında 1150 YTL/ton'u aştı. Bu fiyatlar KDV hariç değerlerdir. KDV'de eklendiğinde bugün inşaat demirinin tonu ortalama 1400 YTL seviyesini de geçti.

Erdal Eren (Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı): Demire son aylarda üst üste yapılan zamlardan sektör olarak çok rahatsızlık duyuyoruz. Ama bu zam Türkiye'de demircilerin yaptığı iş değil. Uluslararası bir durum. Çin'in dünya piyasasına demir çelik konusunda uyguladığı kısıtlamadan kaynaklanıyor. Yani sadece Türkiye'de artmıyor, dünyada da demir çelik fiyatları artıyor. Demir zammından dolayı mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda kamunun devreye girmesi lazım.

İhtiyacı karşılayabiliriz
Tahir Tellioğlu (Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı): Demirde yüzde 50'nin üzerinde bir zam söz konusu. Dünyadaki ekonomik krizin Türkiye'ye etkileri, üstüne bir de son dönemdeki siyasi gelişmelerin üzerine bu artışlar inşaat sektörünü tamamen durma noktasına getirdi. Özellikle kamuya iş yapan müteahhitlik firmaları, TOKİ'ye iş yapan firmalar gibi yüzde 5, yüzde 10 kârla iş yapan müteahhitlik firmaları batabilir. İnşaat sektörü kilitlenmiş durumda. Bir insanın beslenmesinde su ve ekmek ne kadar önemliyse inşaat sektöründe de demir-çelik önemlidir. Türkiye tamamen ithalata bağlı bir ülke değil. Türkiye'de tüketimin üç katı kadar bir üretim söz konusu. Buna bir çözüm bulunabilir.

Artışın sebebi Çin ve petrol ülkeleri
İnşaat sektörünün temsilcilerine rağmen demir-çelik sektörünün temsilcileri yapılan zammı savundu. Demir-Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, 2008 yılının Ocak ayından bu yana, hurda fiyatlarının 400 dolardan 600 dolara çıktığını, cevher fiyatlarının ise yüzde 70 arttığını belirterek, "Çin'in çelik sektörüne devlet yardımlarını azaltarak uluslararası çelik piyasasındaki varlığını azaltma eğilimine girmesi ve başta Dubai olmak üzere, petrol ihraç eden ülkelerin son bir yıldan bu yana elde ettikleri yüksek petrol gelirleri yüzünden, altyapı ve inşaat yatırımlarına hız vermeleri çeliğe olan talebi artırdı. Ayrıca Türkiye'de yaşanan siyasi istikrarsızlığın, döviz kurlarının yükselme eğilimi içine girmesine yol açması, demir-çelik ürün fiyatlarının, yüzde 40 civarında artması sonucunu doğurmuş bulunmakta. Buna rağmen halen yurt içi çelik fiyatları, uluslararası çelik fiyatlarından düşüktür" dedi.
(CEM KOR/TÜRKİYE)


Geri Dön