01 / 05 / 2024

İnşaat malzemeleri ihracatı Ekim ayında ne oldu? 

İnşaat malzemeleri ihracatı Ekim ayında ne oldu? 

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi sonuçlarına göre; İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ekim'de 0,04 puan düşüş yaşadı.



Merakla beklenen Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre  Ağustos ve Eylül'de aylarında kuvvetli ve kapsamlı bir dönüşüme giren Bileşik Endeks, Ekim ayında durgun bir seyir yaşadı. Alt endeksler içinde Faaliyet Endeksi’nde artış olurken Güven ve Beklenti Endekslerinde yine düşüşler yaşandı. Buna bağlı olarak yükselişe ara veren İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ekim'de  0,04 puan gerileme yaşayarak 80,11 puana düştü. Bileşik Endeks’teki kademeli artış, yavaşlama sonrası durma noktasına geldi. Ekim ayında faaliyetlerde önemli ölçüde büyüdü. Özellikle iç satışlar, üretim ve ihracatta yüksek artışlar meydana geldi. Ekim ayında iç ve dış satışlardaki büyümeler ile cirolarda da sıçradı. 

Açıklanan resmi verilere göre; inşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri Ekim'de bir önceki aya oranla önemli ölçüde yükseldi. Ağustos ve Eylül aylarındaki yüksek faaliyet seviyeleri sonrası Ekim ayında bu kez devam eden işler ve yenileme pazarının etkisi ile faaliyetler hızlı bir şekilde büyüdü.Yüksek mevsim olması da Ekim ayı faaliyetlerine olumlu yansıdı. Faaliyet Endeksi Ekim ayında bir önceki aya oranla 2,9 puan yükseldi. Tüm faaliyet gruplarında önemli yükseliş gerçekleştirdi. Böylece Faaliyet Endeksi 2018 yılı Mayıs ayından sonra en büyük yükselişini kaydetti.   

İnşaat malzemeleri ihracatı Ekim ayında ne oldu? 

Raporda yer alan detaylara göre; yurtiçi satışların önemli bir şekilde yükseldiğini Ekim ayında ihracatta hızlı bir artış meydana geldi. Üretimde Ekim ayında yüksek bir yükseliş meydana geldi. Üretim Endeksi ölçülmeye başlandığı 2013 senesi Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Cirolar ekim ayında iç satışlar ve ihracattaki artışlar ile sıçrama gösterdi. Yaz ayları sonrası süren yüksek inşaat sezonu içinde faaliyetler Ekim'de kuvvetli ivmesine devam etti. Dış talebin fazla kalmaya devam ettiği Ekim ayında, yurtiçinde de iç talep, yeni ve yenileme işlerinde faaliyetleri olumlu bir şekilde devam etti.

Güven Endeksi Ekim ayında geriledi

Yine açıklanan resmi rakamlara göre; Güven Endeksi Ekim ayında da temkinli eğilimine devam ederken Eylül ayında olduğu gibi yine sınırlı ölçüde kaldı. Güven seviyesi Ekim'de bir önceki aya göre 0,82 puan düştü. Faaliyetlerdeki yüksek seviyelere ve büyümelere rağmen kalıcı güven tesis gerçekleşmedi. Türkiye ekonomisine yönelik güven seviyesi sınırlı ölçüde daraldı. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven sınırlı ölçüde düşüş yaşadı. Yurtiçi pazarlarda güven Ekim ayında zayıfladı. İhracat pazarlarına olan güvende yükseliş Ekim ayında yavaşlayarak sürdürüşüne devam ett.Ekim ayında yüksek mevsim etkisi ve faaliyetlerdeki hızlı büyümenin güvene yine yansımadı. Aylar itibarıyla sınırlı bir bant içinde gelişme gösteren Güven Endeksi kırılgan olmaya devam ediyor. 

İnşaat malzemeleri ihracatı Ekim ayında ne oldu? 

Beklentiler de ekim ayında zayıf kaldı

Beklenti Endeksi ekim ayında daralma yaşadı. Senenin ilk yarısındaki kesintisiz artış sonrası Beklenti Endeksi ikinci yarıda zayıf bir sürece girdi. Alınan yurtiçi ve yurtdışı siparişlerdeki durağanlaşma olumsuz etki yaşadı. 

Tam açılma, yüksek sezon ve faaliyetlerde hızlı büyümenin sürmesine rağmen beklentiler senenin ikinci yarısında da yine durağan kaldı. Ekonomiye ve sektöre olan alt göstergeler düşüş yaşarken iç ve dış pazar beklentilerinde de düşüşler meydana geldi. Beklenti Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre 0,8 puan azaldı. 

Açıklanan rakamlara göre; Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerde sınırlı düşüş oldu. Önümüzdeki üç aya yönelik alınan yurtiçi siparişler sınırlı ölçüde azaldı ve alınan ihracat siparişlerindeki artış Ekim ayında yavaşlayarak devam etti. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ekim ayında uzun süre sonra azaldı. İç talepteki yavaşlama üretim beklentisinde düşüşe sebep oldu. 

Beklentilerde temel belirleyiciler içinde salgının etkisi devam ediyor. İç ve dış talep göstergeleri giderek daha etkili oluyor. Sektörde yüksek sezon sona eriyor. Bu sebeple siparişlerde durgunluk söz konusu. Bu da beklentileri azaltıyor. Bileşik Endeks’in önümüzdeki aylarda da durağan kalması hedefleniyor. Sezonun sona ermesi ile Bileşik Endeks’te sürükleyici olan faaliyetler de zayıf kaldı. Güven ve beklentilerin de kırılgan kalacağı bekleniyor. 

  İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül 2021'de ne oldu?

            


 


Geri Dön