29 / 04 / 2024

Eylülde inşaat malzemeleri ihracatı 1,9 milyar dolara yaklaştı!

Eylülde inşaat malzemeleri ihracatı 1,9 milyar dolara yaklaştı!

İnşaat malzemeleri ihracatı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,1 artarak 1,89 milyar dolar olarak gerçekleşti



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (Türkiye İMSAD) açıkladığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Eylül 2019 sonuçları açıklandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İnşaat Malzemeleri Dış Ticaret Endeksi, Eylül ayında tüm göstergeler itibarıyla bir önceki aya göre daha yüksek bir performans gösterdi. Yaz ayları boyunca çalışma gün sayısındaki düşüşler, üretim ve ihracatı olumsuz olarak etkilerken, Eylül'de çalışma gün sayılarının normalleşmesiyle inşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı da yeniden hızlandı.

İnşaat malzemeleri ihracatı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,1 oranında artarak 1,89 milyar dolara ulaştı. İhracat, miktar bazında da yüzde 9,6 yükselişle 4,75 milyon ton oldu. İhracat Değer Endeksi, Eylül ayındaki artışla geçen senenin aynı dönemine göre 1,65 yükseldi. İhracat Birim Fiyat Endeksi de arttı.

İhracatın miktar olarak 4,75 milyon ton olduğu Eylül ayında yılın en yüksek ikinci aylık ihracatı da yapıldı. İnşaat malzemeleri sanayisinde miktar olarak en yüksek aylık ihracat 2,2 milyar dolar ve 5,36 milyon ton olarak Mayıs ayında gerçekleşmişti.

Ağustos ayında 0,38 dolar olan ihracat birim fiyatları, Eylül ayında 0,40 dolara çıktı. Bu rakam 2018 Eylül ayında 0,54 dolar seviyesindeydi.

İthalat, Eylül ayında 182,6 bin ton olurken, düşük bazda bir aylık ithalat da yapıldı. Ağustos ayında 486 milyon dolar olan ithalat Eylül ayında 539 milyon dolara yükseldi. Ağustos kilogram başına 3,01 dolar olan ithalat birim fiyatları da Eylül ayında 2,95 dolara indi.

- 7 alt sektör grubunda ihracat değer bazında arttı 

Eylül ayında 8 alt ürün grubunun 7'sinde ihracat değer olarak geçen senenin aynı dönemine göre arttı. Bu ayda en yüksek ihracat değer artışı da yüzde 27 ile prefabrik yapılarda, yüzde 20,4 ile mineral ürünlerde oldu. Değer olarak ihracatı düşen alt sektör de yüzde 9,7 ile demir çelik ürünleri oldu.

Eylül ayında 8 alt ürün grubundan 7'sinin ihracat birim fiyatları geçen senenin Eylül ayına göre geriledi. Fiyat düşüşleri genel olarak iki haneli rakamlarda görüldü. İhracat birim fiyatı artan sektör de yüzde 7,2 ile yalıtım malzemeleri oldu. İhracat birim fiyatlarındaki düşüş mineral ürünlerde yüzde 25, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 17,1 oldu.

İhracat miktar olarak tüm alt sektörlerde de arttı. En yüksek ihracat miktar artışı yüzde 60,2 ile mineral ürünlerde olurken, onu yüzde 38,9 ile ağaç ve ahşap ürünleri, yüzde 32,8 ile prefabrik yapılar izledi.

 

İnşaat malzemeleri sanayisi Eylül'de 0,78 puan arttı!


Geri Dön