09 / 01 / 2025

İnşaat malzemeleri sanayisi Eylül'de 0,78 puan arttı!

İnşaat malzemeleri sanayisi Eylül'de 0,78 puan arttı!

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Eylül ayında 0,78 puan yükseldi. Buna göre, Ağustos ayındaki daralmanın ardından Eylül ayında yeniden arttı.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak açıklanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Eylül 2019 verileri yayınlandı. Bileşik Endeks’te yer alan verilere göre, şu ifadeler kullanıldı: Bileşik Endeks, 2019 yılı Eylül'de yeniden arttı. Eylül ayında faaliyetlerde oluşan artış Bileşik Endeks’e olumlu etki yarattı. Güven ve beklentilerde de sınırlı arttı. İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi dip seviyelerden bir miktar toparlanarak Eylül ayında 0,78 puan yükseldi.

Faaliyetler Eylül ayında önemli bir toparlanma gösterdi

İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler Eylül oranda yükseldi. Ağustos'ta yaşanan gerileme sonrasında Eylül ayında, tüm faaliyetlere yayılan dengeli bir toparlanma oluştu. Koşullarda oluşan iyileşmeler ve mevsimsellik faaliyetlerine destek verdi.

Faaliyet Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre 2,5 puan arttı

Yurtiçi satışlarda Eylül ayında önemli yükseliş yaşandı. İhracat artışı yeniden hızlandı, üretimde de önemli bir artış gerçekleşti. Cirolar Eylül ayında iç satışlar ve ihracattaki artışlara bağlı olarak önemli ölçüde yükseldi. Yurtdışı satış fiyatlarında sınırlı bir gerileme yaşanırken, tahsilat hızı yine düştü.

İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinde dalgalanma devam ediyor. Temmuz ayındaki toparlanma ve Ağustos ayındaki düşüş sonrasında Eylül ayında faaliyetlerde yeniden artış yaşandı. Ekonomik koşullarda iyileşme ve mali göstergelerdeki istikrar, faaliyetleri de olumlu etkiledi. Ancak kalıcı toparlanma için zamana ihtiyaç duyuluyor.

Güvende kırılganlık sürüyor

Güven Endeksi’nde Eylül ayında yeniden sınırlı bir artış yaşandı. Güven Endeksi’nin son aylarda, dip seviyelerde durağanlaştığı görüldü. Eylül ayında faaliyetlerdeki önemli artışa rağmen güven seviyesi çok sınırlı ve temkinli olarak yükseldi. Güven seviyesi Eylül ayında bir önceki aya göre 0,03 puan yükseltti. Güven Endeksi’nde son aylarda kararsızlık ve dalgalanma meydana geliyor. Kalıcı güven artışı için gerekli koşullar halen yeterince oluşamadı. Türkiye ekonomisine ilişkin güven dip seviyesinden sınırlı olarak artıyor. Yurtiçi pazarlarda güven Eylül ayında sınırlı bir gerileme gösterdi. İhracat pazarlarında ise güven Eylül ayında önemli bir artış yaşandı.

Güven Endeksi’ne olumsuz yansıyan ekonomik, dış politik ve jeopolitik riskler her an artıyor. Bu nedenle güven alanında henüz tam olarak toparlanma sürecine girilemedi. İnşaat sektöründe yaşanan ve kendi dinamiklerinden kaynaklanan sorunlar da güveni olumsuz etki sürüyor.

Beklentilerde sınırlı bir artış yaşandı, ihracat siparişleri arttı

Beklenti Endeksi’nde Eylül ayında sınırlı bir artış yaşandı. Faaliyetlerdeki artış beklentileri olumlu etkiledi. Ancak faaliyetlerdeki artışın yarattığı katkıya karşın inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar ve risklerin tam olarak ortadan kalkmamış olması beklentilerdeki artışı sınırladı. Beklenti Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre 0,3 puan arttı. Beklenti Endeksi geçen yılın Eylül ayının beklentilerinin ise 13,8 puan altında gerçekleşti. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler sınırlı ölçüde iyileşti. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde sınırlı bir düşüş yaşandı. Bu sürece ilişkin alınan ihracat siparişleri ise Eylül ayında hızlı artışını sürdürdü. Üretim beklentisi artış gösterdi. Sektörde, özellikle yurtdışı siparişlerdeki artış ile üretimde de büyüme bekleniyor.

Faaliyetlerde yaşanan artış beklentilerde iyileşme sağlamadı

Beklentileri olumsuz durumda olan ekonomik, siyasi ve dış politik riskler henüz tam olarak ortadan kalkmadı. İnşaat sektöründe yaşanan sorunlar ve küçülme de, beklentiler üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Eylül ayı sonuçları, tek başına faaliyetlerde yaşanan artışın güven ve beklentilerde kalıcı iyileşme yaratmak için yeterli olmayacağı kaydedildi. Ekonomik, dış politik ve jeopolitik risklerin halen canlı olması güven ve beklentileri olumsuz etkiledi. Risklerdeki artışın son çeyrekte faaliyetleri de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Bayi kanalında “barter” oranı arttı

İnşaat sektöründe üreticiler ve satış kanalları (toptan, perakende ve bayiler) ile müteahhitler arasında inşaat malzemeleri tedarikinde yeni ödeme yöntemleri kullanılması gidip kalıcı hale geliyor. Bunların başında da ‘barter’ geliyor. Barter verileri, ‘üreticiler ile müteahhitler’ ve ‘satış kanalları ile müteahhitler’ arasında olmak üzere iki grup olarak düzenleniyor.

 İnşaat malzemeleri sanayisi Eylül de 0,78 puan arttı!

2019 yılı üçüncü çeyrekte, ‘inşaat malzemesi üreticileri’ ile ‘müteahhitler’ arasındaki barter uygulama sonuçlarında öne çıkan 4 eğilim şöyle:

İnşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 19,3’ü 2019 üçüncü çeyrekte malzeme satışında barter teklifi ile karşı karşıya kaldı. Barter teklifi oranı üçüncü çeyrekte geriliyor. İnşaat malzemeleri üreticilerinden yüzde 7’si, 2019 üçüncü çeyrekte satışlarında barter yöntemini kullandı. Barter yapanların oranı yükseltti. 2019 yılı üçüncü çeyrek döneminde barter yapan inşaat malzemesi üreticilerinin tamamı barter satışlarının toplam satışları içindeki payının yüzde 1-9 arasında olduğunu kaydetti.

Üreticilerin yüzde 24’ü kabul etmedikleri barter teklifleri sebebiyle iş kaybına uğradı. İş kaybı oranı 2019 yılı üçüncü çeyrekte önemli bir geriledi.

‘Satış kanalları’ ile ‘müteahhitler’ arasındaki barter uygulama sonuçlarına göre ise öne çıkan 4 eğilim şu şekilde:

Satış kanallarının yüzde 68,2’si 2019 üçüncü çeyrekte malzeme satışında Barter teklifi ile karşı karşıya kaldı. Yılın üçüncü çeyreğinde Barter teklifi oranı ikinci çeyreğe göre 2,8 puan düşüş kaydetti.

Satış kanallarının yüzde 22,7’si 2019 üçüncü çeyrekte yapılan satışlarda barter yöntemini kullandı. Üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe göre barter yapanların oranı değişmedi.

Satışlarında barter yönteminin bulunduğu kaydedilen satış kanallarının yüzde 42,9’u barter satışlarının toplam satışları içerisinde bulunan payının yüzde 1-9 aralığında yapıldığı, yüzde 14,2’si barter satışlarının toplam satışları içinde bulunan payının yüzde 10-24 arasında kaldığını, yüzde 42,9’u ise barter satışlarının toplam satışları içindeki payının yüzde 50’nin üzerine ulaştığı kaydedildi.


Geri Dön