14 / 05 / 2024

İnşaat malzemeleri ihracatında yılın en yüksek beşinci aylık ihracatı!

İnşaat malzemeleri ihracatında yılın en yüksek beşinci aylık ihracatı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan Dış Ticaret Endeksi’nin eylül ayı sonuçları açıklandı.



EN YÜKSEK AYLIK İTHALAT EYLÜL'DE 

Eylül ayında inşaat malzemeleri ithalatı geçen yılın eylül ayına göre yüzde 29,6 artarak 937 milyon dolar oldu.

Değer olarak eylül ayı sonuçları yılın en yüksek üçüncü aylık ithalatı oldu. Miktar olarak ise 352 bin 978 ton ile yılın en yüksek aylık ithalatı gerçekleşmiş oldu.  İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı eylül ayında önceki aylara göre düşüşe geçerek 2,66 dolar/kg’a kadar geriledi. 

İnşaat malzemeleri ihracatında yılın en yüksek beşinci aylık ihracatı!

6 ALT SEKTÖRDE İHRACAT MİKTAR OLARAK AZALIYOR

6 alt sektörde, daha çok birim fiyat artışından kaynaklı değer artışları kaydedildi. Miktar olarak ise düşüşler görüldü. Eylülde elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 4,7 geriledi.

Mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,1, metal bazlı ürünlerin yüzde 12,9, kimyasal bazlı ürünlerin yüzde 20,2, yalıtım malzemelerinin yüzde 31,2, ağaç ve ahşap ürünlerinin ise yüzde 11,7 artış kaydetti. 

Eylülde sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat miktar olarak geçen yılın altında kaldı.İki alt sektörde ise miktar olarak ihracatta artışlar görüldü.Miktar olarak ihracat düşüşleri demir çelik ürünlerinde yüzde 20,8, mineral, taş ve toprak ürünlerde yüzde 20,9 oldu. Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 10,2, yalıtım malzemeleri ihracatı yüzde 27,7 azalma meydana geldi. Bu dönemde sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat değer olarak yükseliş gösterdi. 

Kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 16,5, prefabrik yapılarda yüzde 14,1, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 9,2 değer artışı olurken, demir çelik ürünlerinde ihracat değer olarak yüzde 18,1 azalma görüldü.

İnşaat sektörü Eylül'de durağanlaştı! Bileşik Endeks 0,97 puan düştü!

İnşaat malzemeleri ihracatı zirvede! 34,78 milyar dolara ulaştı! 

Geri Dön