İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 6,9 arttı!
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, merakla beklenen yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu yayınladı.
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin hazırladığı ‘Kasım 2021 Sektör Raporu yayınlandı. Merakla beklenen raporda şu tespitler yer aldı:
Açıklanan resmi rakamlara göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi Eylül 2021'de geçen sene Eylül'e göre yüzde 6,9 artış gösterdi. Merakla beklenen rakamlara göre, Ağustos 2021'De yüksek bir aylık büyüme gösteren inşaat malzemeleri sanayi üretiminde yaşanan artış Eylül 2021'de yavaşladı. Açıklanan resmi rakamlara göre, inşaat malzemelerine yönelik iç ve dış talep Eylül'de yaşanan yavaşlamayla beraber sürdü. Talep tarafında olumlu eğilimin devam ettiği Eylül 2021'de, hazır beton ve çimento üretimindeki küçülmeler de dikkat çekiyor. 2021'in ilk 9 ayında geçen senenin aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 23,9 şeklinde oldu. Açıklanan verilere göre, iç talebin canlı kalması ve dış pazarlardaki önemli talep artışı da etkili olmayı sürdürüyor.
Üretim ne kadar arttı?
Açıklanan resmi verilere göre, 2021'in ilk 9 ayında 22 alt sektörün tamamında üretim 2020'nin aynı dönemine göre artış gösterdi. Yine açıklanan verilere göre, 2021 yılının ilk 9 ayında tüm alt sektörlerin üretimi aynı zamanda çift haneli ve yüksek oranlarda oldu. Açıklanan verilere göre, en yüksek üretim artışı da yüzde 56,3 ile seramik sağlık gereçlerinde görüldü. Merakla beklenen rakamlara göre, yalıtımlı kablolar üretimi yüzde 35,3, tuğla ve kiremit üretimi yüzde 43,2, demir çelik radyatör üretimi yüzde 32,4, kilit ve donanım eşyası üretimi yüzde 37,7 artış gösterdi. Yine merak edilen rakamlara göre, seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 33,7, ısıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 34,4, ve plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 32,4 oranında büyüdü. 2021 yılının ilk 9 ayında diğer alt sektörlere göre daha yavaş üretim artışı gösteren ürünler hazır beton, metalden kapı ve pencereler, metal yapı ve yapı parçaları ile çimento şeklinde açıklandı.
Sektör 2021 yılının 3. çeyreğinde yüzde 6,7 daraldı
Açıklanan verilere göre, 2021'in 3. çeyreğinde inşaat sektörü yeniden küçüldü. Resmi olarak açıklanan verilere göre inşaat sektörü 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 3,1, ikinci çeyreğinde de yüzde 3,3 büyüme göstermişti. 2021 yılının 3. çeyreğinde de yüzde 6,7 daralma gösterdi. Böylece inşaat sektörü 2021 yılının ilk 9 ay toplamında yüzde 0,1 küçülme yaşadı. Merak edilen verilere göre, inşaat sektöründe artan maliyetler sebebiyle yeni inşaat başlangıçlarının azalması ve mevcut işlerin de büyük ölçüde sona ermesiyle inşaat sektöründe faaliyetler 2021 yılının üçüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre küçüldü.
Genel ekonomi ve inşaat sektörü büyümelerinde ayrışma sürdü
Merak edilen rakamlara göre, inşaat sektörüyle ekonominin genelinde yaşanan büyüme arasındaki pozitif ilişki bir süredir bozulmuş, ekonomideki büyümeye karşı inşaat sektöründe de küçülmeler yaşanmıştı. 2020'nin genelinde de aynı negatif ayrışma devam etmişti. Açıklanan verilere göre, 2021'in ilk iki çeyrek döneminde inşaat sektöründe büyüme olmasına karşın ayrışma sürdü. 3. çeyrekte de ekonomi hızlı büyümesini sürdürürken, inşaat sektörü yeniden yüzde 6,7 küçüldü.
Mevcut inşaat işleri seviyesi Kasım ayında 0,1 puan yükseldi
Açıklanan resmi verilere göre, inşaat sektöründe mevcut işler seviyesi Temmuz'dan itibaren tam açılmaya geçilmesiyle beraber önemli bir sıçrama gösterdi. Temmuz-eylül 2021 döneminde mevcut işler önemli ölçüde artış göstermişt ve Ekim'de de sınırlı ölçüde gerilemişti. Merak edilen rakamlara göre, Kasım'da da mevcut işler seviyesi sınırlı şekilde arttı. Yine açıklanan resmi verilere göre, mevcut işler endeksi bir önceki aya göre 0,1 puan yükseldi. Merak edilen verilere göre, inşaat maliyetlerindeki artış mevcut işleri de sınırlamaya başladı ve mevsimsellik de bazı bölgelerde etkisini gösterdi. Sektörde mevcut işler geleneksel durağan sürece girdi.
Yeni alınan inşaat işleri seviyesi kasım ayında ne kadar arttı?
Açıklanan resmi verilere göre, alınan yeni iş siparişleri Eylül'deki durağanlaşma ve Ekim'deki düşüş sonrası Kasım'da da bir önceki aya göre 0,3 puan arttı. Merak edilen verilere göre, yeni iş siparişleri özellikle yüksek inşaat maliyetleri ve artan konut ve diğer yapı fiyatları sebebiyle yavaşlama gösterdi. Mevsimsellik bazı bölgelerde etkisini gösterdi. Yaşanan gelişmelerle normalleşmenin ve tam açılmanın yeni alınan iş siparişleri üzerindeki olumlu etkisi de giderek ortadan kalkıyor.
Alınan yapı ruhsatları ve izinlerinde artış sürüyor
Açıklanan resmi rakamlara göre, 2021 yılı ilk 9 ayında alınan yapı ruhsatları ve yapı izinleri geçen senenin ve 2019 senesinin üzerinde gerçekleşmeyi sürdürüyor. Merakla beklenen verilere göre, 2021'in ilk 9 ayında alınan yapı ruhsatları yüzölçümü 2020'ye göre yüzde 36,4 ve 2019 yılına göre ise yüzde 121,4 arttı ve 9,18 milyon metrekare şeklinde oldu. Yine açıklanan verilere göre, alınan yapı ruhsatları içerisinde daire sayıları da 2019'a göre yüzde 171,1 ve 2020'ye göre de yüzde 33,4 arttı ve 480 bin 293 adet şeklinde oldu. Açıklanan verilere göre, alınan yapı ruhsatlarındaki artış, önümüzdeki dönemin yeni inşaat başlangıçları için olumlu olarak değerlendirildi.
İnşaat malzemeleri ihracatı Ekim ayında ne oldu?