02 / 05 / 2024

İnşaat malzemelerinde fiyat artışına müteahhitler isyan etti!

İnşaat malzemelerinde fiyat artışına müteahhitler isyan etti!

İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, inşaat sektörüne malzemelerdeki yüksek artışın müteahhitleri zor duruma düşürdüğünü söyledi.



250 sektörü harekete geçiren istihdamın en yüksek olduğu dinamik sektör olan İnşaat Müteahhitliği yükselen fiyatlara karşı can çekişme sürüyor. İnşaat sektörüne malzemelerdeki yüksek artışın müteahhitleri zor duruma düşürdüğünden bahseden Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, “İnşaat malzemelerinde üreticilerin hangi gerekçeye dayandırdığını bilemediğimiz, yüzde 70-80 leri bulan fiyat artışları ve bunların yanında tedarik noktasında yaşadığımız sıkıntılar sektörü çalışamaz hale getirmiştir.” dedi.

Malatya Sonsöz'den Ebubekir Atilla'nın haberine göre; 2020 yılı içerisinde inşaat malzemelerinde fiyatların yüzde 80'lere kadar  yükseldiğinden bahseden Bülbüloğlu,” 2020 yılında 3. çeyrek ve 4. çeyrek arasında döviz kurundaki değişim yüzde 10-15 arasında olmasına rağmen ana kalem malzemelerimizden demirin fiyatı aynı dönemde 3500 liradan 5500 liraya, çimentonun ton fiyatı 160 liradan bugün KDV nakliye hariç 285 liraya yükselmiştir. Bunun yanında cam, alüminyum, pvc, tesisat ve elektrik malzemeleri gibi döviz endeksli daha birçok ürüne malesef yüzde 50 ve üzerinde zam yapılmıştır.” diye konuştu.

Türkiye genelinde Çimento üretiminin, tüketilen miktardan 5 kat fazla olduğunu belirten Başkan Bülbüloğlu, beton santrallerine getirilen kotanın işleri aksattığını söyledi. Cam ve Çimento tedariki noktasında meydana gelen sorunlar hakkında konuşan Bülbüloğlu,” Bu yapılan zamlara rağmen ürün tedariğinde özellikle cam ve çimento başta olmak üzere çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Şöyle ki tedarikçi firma cam almak için çekini fabrikaya gönderiyor, çekin vadesi gelip ödemesi yapılıyor ancak hala malzemesini aylarca temin edemiyor ve müteahhitlerimizin işleri geciktiriliyor. Aynı şekilde ülkemizde çimento üretimi, tüketiminin 4-5 katı olmasına rağmen tedarik noktasında Malatya başta olmak üzere diğer birçok ilimizde gecikmeler yaşanmakta, beton santrallerine çimento alım noktasında kota koyulmaktadır. “ ifadelerini kullandı.

Sektörün yüzleştiği bu sorunlar ile ilgili girişimler hakkında değerlendirmelerde bulunan ve çözüm beklediklerinden bahseden Bülbüloğlu,” Bu sorunları Malatya Milletvekillerimize ve TSO başkanımıza detaylı bir şekilde raporlarımızı geçtiğimiz günlerde dernek adına iletmiştik. Aynı konu hakkında inşaat müteahhitleri konfederasyonu (İMKON) genel başkanımız sayın Tahir Tellioğlu ’da diğer illerdeki şubelerimizle yaptığımız resmi yazılı talepler ile birlikte konuyu hem ulusal basında hem de ilgili kurumlara taşımıştır. Bu süreç devam etmesi durumunda bu konuları İMKON çatısı altında rekabet kuruluna taşıyacağız. Ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz bu dönemde üreticilerin bu keyfi ambargosuna yetkililerin artık dur demesi gerekmektedir! Bizler de Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak sizlerin aracılığıyla başta Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan olmak üzere Malatya’mızın siyasilerine ve TSO başkanımıza Pandemi sürecinin etkileri ile daralmaya giren sektöre büyük bir darbe vuran bu sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunulmasını, kentsel dönüşümün hızlandırılması gereken ülkemizde vatandaşlarımız ve üyelerimiz adına talep ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Kovid-19 inşaata yaradı!


Geri Dön