İnşaat malzemelerinde zam fırtınası!
İnşaat sektöründe zam fırtınası yaşanıyor. Sektör temsilcileri maliyetlerdeki artışları değerlendirdi. En az iki sene daha devam edeceği öngörülen artışlar, rekor seviyelere ulaştı.
İnşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş Nisan 2021'de hızlandı. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; 2020 Kasım'da yüzde 20’lere, 2021 Mart'tan beri de yüzde 30’lara ulaşan inşaat maliyet artışı gündemdem düşmüyor. İnşaat maliyetlerindeki yükseliş Nisan ayında senelik bazda yüzde 35,48 oranında olurken, aylık bazda yaşanan yükseliş yüzde 3,54 oranında oldu. Sektör senelik bazda yaşanan yükselişle son 2.5 senenin en yüksek artış oranına ulaştı. Sektör temsilcileri, bu artışın iki sene daha devam edeceğini belirtiyor.
“Artış 2 yıl daha sürecek”
İnşaat sektörünün maliyetlerinde yaşanan artışlara ilişkin konuşan Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, şunları kaydetti:
“Gelişmiş ekonomilerin pandemiden çıkışlarıyla emtia ve petrol fiyatlarının artış etkisini biz yeni hissetmeye başladık. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin aşılama gibi önlemlerle pandemi sürecinden çıkmaları başlayınca oluşacak talep artışı da emtia fiyatları üzerinde yükseltici etki yaratacak. Ayrıca pandemi sürecinde tüm dünyada piyasaya sürülen yüksek miktarda paranın enflasyonu yükseltmesi de başlamış sayılır. Tüm bunları beraber düşündüğümüzde dünyada artacak fiyatların bizim ülkemizde kur etkisiyle daha da fazla artacağını düşünmek mantıklı.”
Bu sebeple inşaat maliyetindeki yükselişin en az gelecek iki senede de süreceğini dile getiren Tuğsuz, “Artan maliyetler ve son senelerde azalan konut imalatı yüzünden önümüzdeki yıllarda konut fiyatlarının artması kaçınılmaz gözüküyor. Türkiye ekonomisinin büyüme oranları ve faizlerin nispeten düşme hızı konut fiyatlarının artmasında diğer önemli faktörler olacak” açıklamasında bulundu.
“Malzemedeki gerçek artış oranı yüzde 65-70”
Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da, inşaat maliyetlerindeki yükselişin artık olağan üstü sayıları gördüğüne dikkat çekerek, “Bu artışlar inşaat demiri, bakır, çimento gibi maden kaynaklı emtialara gelen artışlardan yaşandı. Bir taraftan ise piyasada oluşan risk algısından dolayı bizimle iş yapan firmaların finansman kaynaklarındaki artışlarda bu fiyatlara eklenmeye başladı. Risk algısı yükseldiği için, eskiden bir taşeron bir projeye 100 lira fiyat verirken enflasyonu yüzde 5 öngörürken, şimdi yüzde 15 öngörmeye başladı. Bu şekilde risk algıları yükseldi. Yani hammadde maden bazlı artışlar, finansman maliyetlerindeki artışlar ve risk algısındaki yükseliş nedeniyle üst üste geldiği zaman inşaat malzeme endeksindeki yükseliş TÜİK açıkladığı gibi yüzde 43’lerde değil, yüzde 65 ile 70’lerde” diye konuştu.
Şu an başladıkları yeni projelerin inşaat maliyetlerinde eski oranlara göre 2 katlık bir yükseliş yaşandığına vurgu yapan Babacan, “Nitelikli A sınıfı yapıda metrekarede net inşaat maliyetimiz 6 bin 500 TL ile 7 bin TL arasında iken ortalamada 6 bin TL’ye geldi. Dolayısıyla buda tüketicinin gayrimenkule erişiminde mesafeyi uzatacak” dedi.
Bina dışında maliyet artışı yüzde 38.42 oldu
TÜİK tarafından düzenli olarak inşaatı maliyet endeksinin Nisan ayı sonuçlarında bina inşaatı maliyet endeksinin, Mart'a göre yüzde 3,61, Nisan 2020'ye göre yüzde 34,63 yükseldiği belirlendi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, Mart'a göre yüzde 3,29, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 38,42 arttı. Bina dışında maliyette malzeme endeksi aylık bazda yüzde 4,46, işçilik endeksi yüzde 0,41 artış gösterirken, senelik olarak bakıldığında malzeme endeksi yüzde 47,57, işçilik endeksi yüzde 19,49 yükseldi.
İnşaat sektöründeki zamlar el yakıyor!