28 / 10 / 2024

İnşaat malzemelerine gelen zamlar sektörü derinden sarstı!

İnşaat malzemelerine gelen zamlar sektörü derinden sarstı!

Yaptığı açıklamada bu yıl iş makinelerinin satışlarının önceki yıla göre kayda değer bir azaldığını belirten  EKİPDER üyesi Emre Şener, TL’nin döviz karşısında kaybettiği değer ve inşaat malzemelerine gelen zamların inşaat sektörünü derinden sarstığını söyledi.




İnşaat malzemelerine gelen zamlar sektörde büyük sorunlara neden olurken,  EKİPDER üyesi Emre Şener de sektör ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında 2024 yılı iş makineleri satışlarının önceki yıla göre kayda değer bir azalma gösterdiğini kaydeden Emre Şener, Türk Lirası’nın döviz karşısında kaybettiği değer ve inşaat malzemelerine gelen zamların inşaat sektörünü derinden sarstığını kaydetti.

Emre Şener, inşaat sektöründe yaşanan ekonomik krizin iş makineleri sektörüne olan yansımalarına da değinerek şunları söyledi: “Gelmiş olduğumuz noktada, Türk Lirası’nın dolar ve avro karşısındaki kaybı ile beraber demir, beton, çimento ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar inşaat sektörünü ciddi biçimde etkiledi. Söz konusu durum, yalnızca inşaat sektörüne değil, pek çok sektöre de olumsuz bir darbe vurdu. En çok etkilenen de inşaat sektörü ve tedarikçi firmaları oldu.”

Antalya Ekspres’ten Ayşe Okan Sarıca imzalı habere göre yaptığı açıklamada elektrikle çalışan iş makinelerinin bu dönemde önemli bir çözüm sunduğunu dile getiren Şener, sektör temsilcileri olarak ekonomik krizin bir an önce sona ermesini beklediklerini söyledi.

İnşaat malzemelerine gelen zamlar sektörü derinden sarstı!

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ ZORLUKLAR

Açıklamasında inşaat sektörünün, istihdam açısından en yüksek potansiyele sahip sektörlerden biri olduğunu anımsatan Şener, “Bu sektör, yüzlerce meslek dalını etkileyen ve 300’den çok alt sektörü harekete geçiren bir yapıdadır. Ekonominin de lokomotifi konumundadır. Fakat Türk Lirası’nın döviz karşısında kaybettiği değer ve artan malzeme fiyatları, inşaat sektörünü zor durumda bıraktı” ifadelerini kullandı.

Yaptığı açıklamada iş makineleri çalıştırma ve satın alma maliyetlerinin her yıl artış gösterdiğine değinen Şener, “Dövizde yaşanan kur artışları sebebiyle servis bakımı ve yedek parça maliyetleri engellenemez pahalılıklara ulaştı. Ayrıca, yüksek banka kredi faiz oranları şirketlerin iş makineleri satın almasını olumsuz şekilde etkilemeye devam ediyor. Bu sebeple 2024 yılı iş makineleri satış adetlerinin önceki yıla göre ciddi şekilde düştüğünü gözlemliyoruz.” dedi.

ELEKTRİKLİ İŞ MAKİNELERİNİN AVANTAJLARI

Açıklamasında yüzde 100 elektrikle çalışan iş makinelerinin bu zorlu koşullara en uygun çözüm olduğunu dile getiren Emre Şener, elektrikli makinelerin servis ve yedek parça maliyetlerinin düşük olmasıyla beraber şantiyelerdeki en büyük gider olan akaryakıt tüketimini de azalttığını söyledi. Sektörde yaşanan krizin daha da kötüleşmesinin elektrikle çalışan iş makineleri  ile hafifletilebileceğini dile getiren Şener, sektör temsilcileri olarak ortak beklentilerinin ekonomik krizin bir an önce sona ermesi ve ülke ekonomisinin düzlüğe çıkması olduğunu dile getirdi. Şener ayrıca “Umarım bu sıkıntılar en kısa zamanda geçer ve ülkemiz, insanlarımız hak ettiği refah seviyesine ulaşır.” ifadelerini kullandı.

 

İmar yasasına takılanlardan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı: Yapı kayıt bekliyoruz!

Tarih yazan altında yeni çıta belli oldu! Altın fiyatları ne kadar olacak?

Mağdur ev sahipleri: Siyasi partilerin Hazine yardımları sosyal konut üretimine harcansın, kira desteği verilsin!


Geri Dön