28 / 04 / 2024

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi kasımda 71,24 puana geriledi!

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi kasımda 71,24 puana geriledi!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Kasım 2023 sonuçları belli oldu. Bileşik Endeks, kasımda bir önceki aya göre 0,06 puanlık düşüşle 71,24 puana geriledi. 



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Kasım 2023 sonuçları belli oldu. Bileşik Endeks, kasımda bir önceki aya kıyasla 0,06 puanlık düşüşle 71,24 puana  geriledi. Yılın ikinci yarısından itibaren büyüme gösteren Faaliyet Endeksi uzun bir aradan sonra kasım ayında bir önceki aya göre 0,3’lük düşüşle 145,3 puana gerilerken, Güven Endeksi ise 32,96 puan oldu. Açıklanan raporda söz konusu duraklamanın birsüre daha devam etmesi öngörüldü.

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi kasımda 71,24 puana geriledi!

4 AYLIK YÜKSELİŞ SONA ERDİ!

Kasımda yeni ekonomi politikalarının iç pazara etkileri ve mevsimselliğin sınırlayıcı döneme girmesiyle faaliyetler de durağanlaştı. Peş peşe büyüme gösteren Faaliyet Endeksi, kasımda bir önceki aya göre 0,3 puan düşüşle 145,3 puana geriledi. 

Özellikle yurt içinde para politikasındaki sıkılaşma, faaliyetler üzerindeki etkisini göstermeye başladı. Küresel pazarlarda yavaşlamanın devam ettiği süreçte, mevsimsellik de kasım ayı Faaliyet Endeksi’nin durağanlaşması üzerinde etkili oldu.

Tüm bu gelişmeler sonucu kasımda alt faaliyet gruplarından özellikle iç satışlarda daralma meydana geldi. Yurt içi
satışların kasım ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde düşmesi üzerinde, sıkı para politikasının etkileri devam etti.

Diğer taraftan pazarlardaki yavaşlamaya rağmen kasım ayında ihracat artışı gerçekleşti. Fakat söz konusu dönemde, üretimde düşüş gözlemlendi. Yurt dışı ihracat fiyatları ise yeniden yükseldi. 

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi kasımda 71,24 puana geriledi!

GÜVEN ENDEKSİ 32,96 PUANA YÜKSELDİ

Türkiye İMSAD raporuna göre; kasım ayında faaliyetlerde meydana gelen durağanlık, Güven Endeksi’ni de sınırladı. Bu kapsamda güven seviyesi kasım ayında bir önceki aya göre 0,01 puan artarak 32,96 puana çıktı.

YURT İÇİ VE YURT DIŞI SİPARİŞLER 0,1 PUAN GERİLEDİ

Söz konusu rapora göre, eylül ve ekim aylarında düşüş gösteren Beklenti Endeksi de kasımda durağanlaşarak 0,1 puan geriledi. Beklentileri, yeni ekonomi politikaları ile alınan yurt içi ve yurt dışı siparişleri şekillendirdi. Kasım ayında yeni ekonomi politikalarının daha etkili hale gelirken, yurt içi ve yurt dışı siparişlerde ise düşüşler yaşandı.

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi kasımda 71,24 puana geriledi!

Bu kapsamda kasımda yeni ekonomi politikalarıyla yurt içi siparişler ve dışarıdaki yavaşlama ile ihracat siparişlerindeki düşüşler, beklentileri olumsuz etkiledi. Mevsimselliğin de beklentileri sınırlamaya başladığına dikkat çekilen rapora göre, önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentileri ise kasım ayında bir önceki aya göre sınırlı artışlar gösterdi. Üretim beklentileri de yeniden sınırlı ölçüde toparlandı.

İnşaat maliyetleri Ekim'de yüzde 65,93 arttı! Bina maliyeti de katlandı!

İnşaat maliyetleri, gayrimenkul fiyatları ve düşen talep emlak sektörünü önemli ölçüde etkiledi!

Geri Dön