27 / 04 / 2024

İnşaat maliyetleri, gayrimenkul fiyatları ve düşen talep emlak sektörünü önemli ölçüde etkiledi!

İnşaat maliyetleri, gayrimenkul fiyatları ve düşen talep emlak sektörünü önemli ölçüde etkiledi!

Türkiye'de emlak sektörünün seyri merakla takip ediliyor. Gayrimenkul piyasasının en önemli oyuncularından MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş emlak sektörüne ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.



Son üç yılda Türkiye genelinde hem konut hemde kira fiyatlaru yükseldi. Vatandaşlar sektörün seyrini merakla sorgularken MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş emlak sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Türkiye’de gayrimenkul piyasasının en önemli oyuncuları arasında yer alan MasterTürk Grubu, global markaların master franchise haklarını alarak sektörde geniş bir marka karması oluşturuyor.

Capital'den Nilüfer Gözütok Ünal'ın haberine göre, MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş son yıllarda oldukça hareketli olan gayrimenkul piyasasındaki gelişmeleri değerlendirdi. 

2013 yılında dünyanın ilk gayrimenkul danışmanlık markası olan Coldwell Banker’ın Kıbrıs ve Türkiye franchise haklarını satın aldı. Ardından 2018 yılında gayrimenkulde dünya devi Era Real Estate Türkiye ve Kıbrıs’ı, 2021 yılında gayrimenkul ve otomobil pazarlamasında müzayede şirketi Muzayede.com’u, 2022 yılında dünyanın en yaygın ve en tanınan global gayrimenkul danışmanlık markası Century 21’in Türkiye master franchise haklarını aldı.

İnşaat maliyetleri, gayrimenkul fiyatları ve düşen talep emlak sektörünü önemli ölçüde etkiledi!

2024 YILINA DAİR PLANLARI 

MasterTürk Grubu başkanı Taş, "Coldwell Banker, Era Real Estate Türkiye ve Century 21 markalarımızın bölgesine göre değişen franchise bedelleri olmakla beraber, 2024 sonunda üç markada toplam 500 ofise ulaşmayı planlıyoruz. İstanbul, İzmir, Antalya,  Ankara  ve Bursa franchise vermeyi hedeflediğimiz ilk 5 il olarak sıralanıyor. 2024'te danışman sayımızı da 4 bin 600’den 7 bine çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

İNŞAAT MALİYETLERİ GAYRİMENKUL FİYATLARINI NASIL ETKİLENDİ?

Son dönemde yükselen inşaat maliyetleri, gayrimenkul fiyatları ve düşen talep sektörü önemli ölçüde etkiledi. Bu süreç faaliyetlerinizi nasıl etkiledi? sorusunu yanıtlayan Taş," Mevcut piyasa şartlarına rağmen senelik portföy sayılarımızı ve işlem hacimlerimizi bir önceki seneye oranla 2,4 kat artırarak hedeflerimizi geçtik" dedi.

Aktif portföy sayısının 23 bine yükseldiğinin bilgisini veren Taş, "İşlem hacmimiz senelik 54 bine ulaşırken hem ticari hem bireysel konut piyasasında cirosal artışımızı bir önceki seneye göre 2,4 katına çıkardık. Alıcı pazarının hakim olacağı gayrimenkul sektöründe piyasa tekil işlemden çoklu işleme geçme eğilimine girmeye başladı. Bu süreçte al-satların daha fazla olacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz. MasterTürk Grubu olarak franchise verdiğimiz ofis yapısı dışında yeni bir modelle büyüme hedefi koyduk. Şirketimize yeni kattığımız  MasterTürk Proje, MasterTürk Arsa ve MasterTürk Global Properties ile büyük projelerin arsa satışlarını ve global emlak satışlarını gerçekleştireceğimiz bir yapı kurduk ve bu şekilde büyümeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu. 

İnşaat maliyetleri, gayrimenkul fiyatları ve düşen talep emlak sektörünü önemli ölçüde etkiledi!

GAYRİMENKUL EN ÇOK HANGİ İLDE DEĞERLENDİ?

Senelik konut fiyat artışında İzmir, İstanbul'dan sonra fiyatların en çok arttığı 2. il olduğunu belirten Taş, "Merkez Bankası temmuz verilerine göre ev fiyatları bir önceki döneme göre yüzde 5,5 bir önceki seneye göreyse yüzde 97,1 yükseliş gösterdi. İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, global konut fiyatları endeksi raporuna göre de İzmir, bu yılın ilk çeyrek itibarıyla dünyada 150 kent arasında fiyatların en fazla yükseldiği 2. şehir oldu. Ocak 2013- Ağustos 2023 tarihlerini kapsayan yaklaşık 10 senelik dönemde İzmir'de toplam 848 bin 596 konut satıldı. 2023 senenin ilk 8 ayında 42 bin konut satılırken son 10 yılda yıllık ortalama satış adedi 80 bini geçti" diye belirtti. 

İZMİR'İN BU KADAR DEĞER KAZANMASININ NEDENİ NEDİR?

İzmir sakin yaşamı, havası, denizi, gastronomisi, kültürel ve sanatsal uluslararası etkinlikleri, nitelikli ve prestijli eğitim kurumları ve ulaşım ağlarının yoğunlaşmasıyla pandemi döneminde ve sonrasında yoğun göç alan, konut piyasasında talebin en çok arttığı illerden biri oldu. İstanbul-İzmir Otoyolu’nun yapılması ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılmasıyla birlikte İstanbul ve Ankara’dan yoğun talep alan İzmir’de konut fiyatları ve arsa fiyatları da bu oranda arttı.

Pandemiyle birlikte hem yabancıların ilgisi hem iç göç  İzmir  bölgesinin değer kazanmasına yol açtı. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte vatandaşlık elde etmek isteyen yabancıların oluşturduğu talebin Antalya ve İstanbul’dan sonra İzmir ili özelinde; Çeşme, Alaçatı ve Urla gibi bilinirliği yüksek olan bölgeleri daha çok tercih ettiğini görüyoruz. Pandeminin etkisiyle uzaktan çalışma modelinin hayatımıza girmesi, alışkanlıklarımızı ve tercihlerimizi değiştirdi. Türkiye’de yakın zamanda yaşanan depremler de insanların yatay mimari ve depreme dayanıklı sağlam yapılara geçişini artırdı. Tüm bu yaşanan dinamikler ülke içinde göçleri de tetikledi. Bu odakta İzmir tercih edilen illerin başında geliyor. Çünkü İstanbul ve Ankara’dan hatta Anadolu illerinden yoğun talep alan bu bölgeye yapılan ulaşım alt yapısıyla lokasyon avantajı bu bölgenin değerini daha da artırdı.

Bakan Özhaseki: Deprem bölgesindeki beton fırsatçıları geri adım attı!

Asgari ücrette pazarlık 15 bin 700 TL'den başlayacak! Zamlı asgari ücret tam bu kadar olacak! Şimdi bakın!


Geri Dön