İnşaat malzemesi sanayi üretimi 3. çeyrekte yüzde 13,5 arttı!
Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Kasım 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 1,2 arttı. 2023'ün 2. çeyreğinde yüzde 1,4’lük artış gösteren üretim, son çeyrekte de yüzde 13,5’lik bir yükseliş gösterdi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun merakla beklenen Kasım 2023 sonuçları açıklandı. Söz konusu rapora göre inşaat sektörü, uzun süren bir daralma döneminden sonra 2023'te yeniden büyüme gösterdi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre inşaat sektöründe görülen büyümenin dengeli ve kalıcı olması durumunda inşaat malzemesi sanayisinin de istikrarlı ve büyüyen bir iç pazara yeniden kavuşabileceğine değinildi. Yine verilen detaylara göre bu nedenle inşaat sektöründeki büyümenin inşaat malzemesi sanayi üretimini de olumlu etkilediğine değinildi.
Merakla beklenen Türkiye İMSAD raporuna göre, 2023 yılı 3. çeyrekte inşaat sektörü yüzde 8,1 büyüme gösterdi. Deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetlerinin başlaması ve artmasıyla birlikte seçimler sonrası belirsizliklerin azalmasının inşaat sektörünü desteklediğine değinilen raporda, yılın 2. çeyreğinde inşaat sektörü büyümesinin yüzde 6,2’den yüzde 6,6’ya çıkacak biçimde güncellendiğine işaret edildi. Böylelikle senenin ilk dokuz ayında inşaat sektörü yüzde 6,3 büyüme gösterdi. Söz konusu raporda, 2023 genelinde inşaat sektörünün yüzde 6 büyüme sağlaması beklendiğine değinildi.
İNŞAAT MALZEMESİ SANAYİ ÜRETİMİ 3. ÇEYREKTE CANLANDI
Söz konusu rapora göre, 2023'ün ilk çeyrek döneminde deprem afetinin etkisi ve ihracattaki düşüşe bağlı şekilde üretim yavaşladı. Yine konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre buna rağmen inşaat malzemesi sanayi üretimi, ilk çeyrekte geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,2 artış gösterdi. Yine aktarılan detaylara göre 2. çeyrekte de depremin artçı etkileri, seçim sürecinin belirsizliği, dış pazarlardaki yavaşlama ile nisan ve haziran aylarında çalışma gün sayısının azalması sonucu inşaat malzemesi üretimi geçen senenin 2. çeyreğine göre yüzde 1,4 yükseliş gösterdi.
2023'ün 3. çeyreğinde de inşaat malzemesi üretimi daha yüksek büyüme gösterdi. Verilen detaylara göre bu kapsamda Temmuz'da üretim hareketlendi ve geçen senenin aynı dönemlerine göre yüzde 29,8 yükseliş gösterdi. Yine açıklanan rakamlara göre Ağustos ve eylül aylarında ise geçen senenin aynı aylarına göre yüzde 5,4 arttı. Böylelikle 3. çeyrekte üretim artışı yüzde 13,5 seviyelerinde gerçekleşti ve önemli ölçüde arttı. 3. çeyrekte inşaat sektöründeki yüksek büyüme inşaat malzemesi sanayisi üretiminde de yüksek artışa sebep oldu.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YÜZDE 6'LIK BÜYÜME GÖSTERDİ
Söz konusu rapora göre inşaat sektöründe güven endeksi, mevcut işler seviyesi ve alınmış olan yeni siparişler seviyesi, ekonomi politikalarındaki sıkılaşmaya rağmen senenin son aylarında yüksek seviyelerde gerçekleşti. Buna bağlı şekilde senenin son çeyrek döneminde de inşaat sektöründe yüzde 4-5 arası bir büyüme beklendiğine değinildi. Böylelikle inşaat sektöründe 2023 yılı genelinde yüzde 6 büyüme öngörüsü de ortaya çıkmış oldu.
Yine paylaşılan detaylara göre diğer bir taraftan inşaat inşaat sektörü güven endeksi seçimlerin yapıldığı Mayıs'tan sonra gerileme eğilimine girdikten sonra ilk defa kasım ayında artış gösterdi. Söz konusu endeks 2023 Kasım ayında bir önceki aya göre 1,3 puan artış gösterdi. Kentsel dönüşüm ve yerel seçimler öncesi hareketlenmeyle mevcut inşaat işlerinin ve alınan yeni inşaat siparişlerinin Kasım'da artış göstermesi, inşaat sektörü güveninde artış yaşanmasına olumlu katkı sağladı.
MEVCUT İNŞAAT İŞLERİ SEVİYESİ KASIM'DA 2,4 PUAN YÜKSELDİ
Sektör paydaşları tarafından yoğun bir ilgiyle takip edilen söz konusu rapora göre, mevcut inşaat işleri seviyesi Kasım'da bir önceki aya göre 2,4 puan yükseliş gösterdi. Merakla beklenen seçimler sonrası maliyetler ve fiyatlar tarafında yeni dengeler oluştuğu kaydedildi. 2023 yılının son aylarında mevcut işler seviyesi deprem bölgesindeki faaliyetlere, yerel seçimler öncesi kentsel dönüşüm işlerine ve mevsimselliğe bağlı olarak da hareketlendi. Sektörde, yaz aylarındaki dalgalanmalardan sonra yeni inşaat siparişleri seviyesi ekim ve kasım aylarında yükseliş gösterdi. Bu çerçevede yeni alınmış olan siparişler endeksi Kasım'da bir önceki aya göre 1,4 artış gösterdi.
TOKİ'den bu ile 108 konutluk yeni proje geliyor! İhalesi 15 Aralık'ta!
Kira ve barınma sorununda kilit yüksek enflasyon! Enflasyon düşerse, fiyatlarda geriye gelecek!
Tapu sahipleri dikkat! Önlem alınmazsa tapunuzu kaybedebilirsiniz!