29 / 04 / 2024

İnşaat mühendisi adayları nükleer santral dersi alıyor!

İnşaat mühendisi adayları nükleer santral dersi alıyor!

Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinin başında inşaatın geldiğini belirterek, "Günümüzde Türk inşaat şirketleri bazı ülkeleri neredeyse yeniden inşa ediyor" dedi...



Gazi Üniversitesi Yapı Topluluğu tarafından (GÜYAP) Mühendislik Fakültesinde düzenlenen ve üç gün süren buluşmanın bir bölümü de nükleer enerjiye ayrıldı. Türkiye ve KKTC'deki 36 üniversiteden 320 inşaat mühendisliği öğrencisinin oluşturduğu Türkiye inşaat mühendisliği öğrencileri buluşması (TİMÖB),Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş ve Enerji Bakanlığı yöneticilerini mühendis adaylarıyla bir araya getirdi. Buluşmada konuşma yapan Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinin başında inşaatın geldiğini belirterek, "Günümüzde Türk inşaat şirketleri bazı ülkeleri neredeyse yeniden inşa ediyor" dedi. 


Kasumov, Türk inşaat sektörünün 2013 yılında bedeli 31,3 milyar dolar olan 374 proje gerçekleştirdiğini vurgulayarak, 2023 yılı için bu rakamın 100 milyar dolar olarak hedeflendiğini söyledi. Öğrencilere, "Sizleri şimdiden kutluyorum çünkü bu hedefi sizler gerçekleştireceksiniz" diye seslenen Kasumov, 2023 yılında 100 milyar dolarlık hedefin yakalanmasında 20 milyar dolarlık katkısı bulunacak Akkuyu NGS'nin önemine dikkat çekti. Akkuyu NGS inşaatının yaklaşık yüzde 80'inin Türk firmalarınca yapılacağını anımsatan Kasumov, "Okulunuzu başarıyla bitirip inşaat mühendisi olduğunuz zaman sizler de bu firmalarda çalışacaksınız ve Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımında hem görev alacaksınız. 


Ayrıca bir tarihe de tanıklık edeceksiniz" dedi. Rauf Kasumov, nükleer santral için teknoloji transferinin önemine de işaret ederek, Akkuyu için her yıl 100 öğrenciyi dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Moskova MEPhi'ye burslu ve iş garantili eğitim için gönderdiklerini hatırlattı. 2023 yılına kadar 600 öğrencinin Moskova'da nükleer mühendislik eğitimi alacağını bildiren Kasumov, bu öğrencilerin tamamının Akkuyu NGS'de görevlendirileceğini söyledi. 


Günboyu Gazetesi 


Geri Dön