27 / 04 / 2024

İnşaat Mühendisleri Odası: Yapı denetim mühendisleri kamu görevlisi sayılsın!

İnşaat Mühendisleri Odası: Yapı denetim mühendisleri kamu görevlisi sayılsın!

TMMOB İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, yapı denetim mühendislerinin yaşadığı şiddet olaylarının arttığını dile getirerek, şantiyelerde denetim ve yönetim görevini yürüten mühendislerin kamu görevlisi niteliğinde sayılması gerektiğini söyledi.



Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Adana  Şube Başkanı Hıdır Çak, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yapı denetiminde 'e-dağıtım' sistemine geçilerek hangi binada hangi yapı denetim kuruluşunun görev alacağının elektronik ortamda bakanlık tarafından belirlendiğini dile getirerek, söz konusu bu değişiklik ile yapı denetim kuruluşunun müteahhit ile olan ilişkisinin kesilmesinin amaçlandığını söyledi.

Yapılan düzenlemeyle denetim faaliyetinin müteahhit ile parasal ilişkisinin kesilmesi, denetimlerin daha da yükselmesine önayak olan olumlu bir gelişme sağladığını kaydeden TMMOB İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak "Yapılan düzenleme, denetimin bağımsızlaştırılarak yapı kalitesinin artırılmasını hedeflese de  yeni sorunları da beraberinde getirmiştir" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası: Yapı denetim mühendisleri kamu görevlisi sayılsın!


SİSTEM DEĞİŞTİ, ŞİDDET ARTTI 

Açıklamasında özellikle yapılan bu düzenlemelerden sonra şantiye sahalarında yapı denetimi görevini yürüten mühendislere yönelik şiddet olaylarının artış gösterdiğine değinen TMMOB İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, "1 Mart 2023 tarihinde Uşak'ta yapı denetim mühendisinin numune almasının artından, gözü önünde betona su katılmış, buna itiraz eden meslektaşlarımız ve yanındaki stajyeri, inşaatın kalıp ustaları tarafından şiddete uğramıştır. 3 Ağustos 2023 tarihinde yine Uşak'ta inşaat çalışmaları devam eden inşaatı denetime giden iki meslektaşımız, beton dökümü esnasında betonun vibratörle sıkıştırılmasını talep edince bir inşaat ustası tarafından keserle saldırıya uğradı. 23 Ocak 2024 tarihinde Aydın'da yapı denetimi görevini yürüten meslektaşlarımıza, demirci ustası tarafından demir levyeyle saldırı yapılmıştır. 1 Şubat 2024 tarihinde Adana'da ilgili şantiyesinde gerekli tespitleri gerçekleştirip, eksikliklerin giderilmesini talep eden yapı denetimi görevlisi meslektaşlarımız, müteahhit ve yakını tarafından silahlı saldırıya uğradı. 23 Mart 2024 tarihinde Denizli'de bir inşaatta temel betonu dökümü sırasında söz konusu projenin müteahhidi, yapı denetimi çalışanı meslektaşımıza sözlü ve fiziki saldırıda bulunmuştur" diye konuştu.


'ŞANTİYE ALANLARI KAMUSAL ALAN SAYILSIN

TMMOB İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Deprem gerçeğiyle karşı karşıya olan Türkiye'de yapı üretimi ve denetimi süreçleri, toplumun can ve mal güvenliğini oldukça yakından ilgilendiren süreçlerdir. Bu nedenle de meslektaşlarımızın şantiye sahalarında verdiği hizmet de kamusal nitelik taşır. Bu yanıyla meslektaşlarımıza yönelik olarak şiddet, kamu güvenliğini ve sağlığını tehdit ediyor. Şantiyelerde denetim ve yönetim görevlerini yapan meslektaşlarımız kamu görevlisi niteliğinde sayılmalı, can güvenliklerinin sağlanması da bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalı. Bunun da yasalarla güvence altına alınması gerektiğini düşünüyor ve ayrıca şantiye alanlarının da kamusal alan sayılmasını savunuyoruz." dedi. TMMOB İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak açıklamasında ayrıca eğer bu şekilde olursa; orada yaşanan herhangi bir olayda ceza kanununa göre farklı bir şekilde değerlendirilecek. Bu da mühendislere ve denetime karşı müteahhit, işçi ve ustaların şiddet davranışlarına yönelmesini engelleyecektir" dedi.

Hurda fiyatları resmen uçtu! Bakır hurda fiyatlarına zam geldi! 28 Mart 2024 Bakır ve demir hurda fiyat listesi

Gram altının 3 bin lira olacağını söyleyen Mert Başaran tarih verdi! Altını çizerek bekleyin dedi! 

Faizler uçunca otomobilde kredi kartı dönemi başladı: 'Uygun evleri de çekiyoruz'


Geri Dön