27 / 04 / 2024

Faizler uçunca otomobilde kredi kartı dönemi başladı: 'Uygun evleri de çekiyoruz'

Faizler uçunca otomobilde kredi kartı dönemi başladı: 'Uygun evleri de çekiyoruz'

Hem bankaların kredi musluklarını kapatması hem de otomobil kredi faiz oranlarının yükselmesi vatandaşları da kredi kartıyla otomobil alımına yöneltti. Pek çok firma otomobilin yanı sıra uygun evleri de kartla satmaya başladı...



Pek çok bankanın kredileri sınırlandırması piyasada nakit kısıtlamasına sebep oldu. Hâl böyle olunca tüketicilerin kredi kartı kullanımları da rekor seviyelere çıktı. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre sadece alışveriş değil; otomobil, arsa ve konut gibi alımlarda da kredi kartı kullanım oranlarının arttığı kaydedildi.

Son dönemlerde gayrimenkul ve otomobil satış ilanlarındaki ‘kredi kartına 12 ay taksit’ ibareleri dikkat çekiyor. Ticaretin kredi kartlarına doğru kayması, devamında kart kullanım rekorlarını da beraberinde getirmişti. Ülkemizde Şubat'ta kartlı ödemelerle gerçekleştirilen toplam ödeme tutarları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 152 artış göstererek, 1,01 trilyon TL şeklinde oldu. Tüketicilerin bankalardan kredi kart limit artırma talepleri de zirveye çıktı.

Faizler uçunca otomobilde kredi kartı dönemi başladı: Uygun evleri de çekiyoruz

FAİZ ORANLARI DAHA UYGUN

Ticarette en çok kredi kartı kullanımının otomobil alım satımlarda olduğu kaydediliyor. Bağcılarda galericilik yapan Serkan Topaz “Bir müşterimiz bugün otomobil almak amacıyla  kredi çekse yüzde 4 ila yüzde 5,5 faiz ödeyecek. Üstelik krediye ulaşması da çok zor, bankalar vermiyor. Fakat kredi kartı ile 500 bin TL'ye kadar çekim gerçekleştirilebiliyor. Bunun 300 bin Türk Lirası'na kadar olan bölümü 3 ay sıfır faiz, 300 bin Türk Lirası üzerinde yapılan çekimler de yüzde 3 vade farkıyla ödenebiliyor. Pek çok müşteri kredi bulamadığı için kredi kartı limitlerini yükseltiyor. Şirket kredi kartlarında limitler çok daha yüksek olduğu için aracın tamamını da kredi kartıyla çekebiliyoruz. Otomobil alımlarında kredi kartı kullanımı oldukça yükseldi” diye konuştu.

UYGUN KONUTLAR KARTLA ÇEKİLİYOR

Gayrimenkul işiyle uğraşan Murat Gözüpek de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “1 milyon Türk Lirası ila 3 milyon Türk Lirası konut alımlarında kredi kullanımı oluyor. Alıcılar bundan 3 sene önce konut alımlarının yüzde 70-80’ine kadar kredi kullanabiliyorlardı. Şimdi de 500 bin Türk Lirası bile kredi alamıyorlar. Üstelik faiz oranları da oldukça yüksek. Bu sebeple belli bir birikimi olanlar konut ya da arsa alırken, kalan bölümü kredi kartından çektiriyor. Bizim gibi işletmeler de buna aracılık yapıyor. 8-10 milyon TL'lik konutlarda bunu yapmak mümkün değil. Uygun fiyatlı konutlarda kart kullanılıyor. Piyasaların hareketlenmesi amacıyla mutlaka bankaların kredi taleplerine yanıt vermesi gerek” dedi.

 

Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat: Kira beyan sınırı 2023 ne kadar? Kira vergisi hesaplama 2024!

Volvo fiyat listesi 2024: S60, S90, XC60 ve XC90 fiyatı ne kadar? Volvo S60, S90, XC60 ve XC90 fiyatları

Bankaların mevduat faiz oranları uçuşta! 32 günlük en yüksek faiz veren banka Mart 2024: 100 bin TL'si olanlar dikkat!


Geri Dön