22 / 11 / 2024
fuzul

Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat: Kira beyan sınırı 2023 ne kadar? Kira vergisi hesaplama 2024!

Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat: Kira beyan sınırı 2023 ne kadar? Kira vergisi hesaplama 2024!

Geçtiğimiz yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde eden binlerce gayrimenkul sahibi, 'kira beyan sınırı 2023 ne kadar?' sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte kira vergisi hesaplama 2024!




Binlerce gayrimenkul sahibi kira geliri vergisi ile ilgili detayları merakla araştırıyor. Kira ve ücret kazancı gibi geçtiğimiz sene elde edilen gelirlere ilişkin beyannamelerin 1 Nisan tarihine kadar verilmesi gerekiyor. 

Konutunu veya iş yerini kiraya veren mükelleflerin, elde ettikleri gelirleri 1 Nisan Pazartesi gününe kadar beyan etmesi gerekmekte. Konut kira geliri geçtiğimiz sene için 21 bin TL'lik istisna tutarını, iş yeri kira geliri için 150 bin TL'yi geçenlerin beyanname vermesi gerekiyor. 

Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat: Kira beyan sınırı 2023 ne kadar? Kira vergisi hesaplama 2024!

EV SAHİPLERİNİN VE KİRACILARIN BEYANLARI KARŞILAŞTIRILABİLİYOR

Gayrimenkul sahiplerinin, Başkanlığın "gib.gov.tr" internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemi" kullanarak beyanname verme imkanı var. 

Başkanlık, bu sene "kira bildirim formu" ile kiracıların da beyan sürecine dahil olmasını sağladı. Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaparak "kira bildirim formu"nu doldurabiliyor ve bu şekilde gayrimenkul sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılabiliyor. 

Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat: Kira beyan sınırı 2023 ne kadar? Kira vergisi hesaplama 2024!

BEYANNAME NASIL VERİLİR 2024?

Gerçek kişiler tarafından geçtiğimiz sene elde edilen ticari, zirai, serbest meslek ve ücret geliri gibi kazançlar için de yine 1 Nisan tarihine kadar  yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurulması önem arz ediyor. 

Yıllık gelir vergisi beyannameleri, önceden hazırlanmış Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gidilmesine gerek olmadan da verilebiliyor.

Yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, iki eşit taksit ile ödenebiliyor. Tahakkuk eden gelir vergisi, Dijital Vergi Dairesi ya da mobil uygulamadan, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri üzerinden ödenebiliyor. 

Diğer taraftan, 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun çerçevesinde yapılandırılan borçların 10. taksit ve 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 16. taksit ödeme süreleri de 1 Nisan tarihinde doluyor. 

Bankaların mevduat faiz oranları uçuşta! 32 günlük en yüksek faiz veren banka Mart 2024: 100 bin TL'si olanlar dikkat!

Küresel emlak piyasasında rekor artış! 365,51 trilyon dolara ulaştı!

Dolar tarihi rekoruna yakın seyrediyor! Bugün dolar ne kadar oldu? Euro kaç lira? 28 Mart 2024 döviz kurları

Toprak yatırımı için önümüzdeki 2 ay fırsat dönemi


Geri Dön