Sektörel

İnşaat mühendislerinden deprem tepkisi: Ya İstanbul boşaltılacak ya da kentsel dönüşüm hızlanacak, başka çare yok!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri için şu an itibarıyla yaklaşık 2,6 trilyon lira harcandığı belirtildi. İnşaat mühendislerinden riskli bölgelerde deprem olmadan harekete geçilmesi gerektiğine ilişkin açıklama geldi. İşte o açıklama...

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7'den büyük iki depremde 11 şehirde büyük yıkım yaşandı. Yıkımların ardından deprem bölgesinde konut inşaatları hızla başlatıldı. 

Geçtiğimiz günlerde depremden etkilenen mükelleflerin bireysel başvuruyla mücbir sebepten yararlanmaya devam edeceği, vergi borçlarını da 24 aya kadar taksitlendirebileceği açıklandı. Bunun yanı sıra, Kahramanmaraş depremlerinin şu anki maliyeti de yaklaşık 2,6 trilyon lira olarak açıklandı.  

İnşaat sektörüne dair her konuyu masaya yatıran, 35,4 bin takipçili İnşaat Mühendisleri isimli sayfanın https://x.com/insaatsektoru resmi X hesabından, 6 Şubat depremleri ve kentsel dönüşüm konuları ile ilgili bir paylaşım yapıldı ve deprem öncesi hazırlıklara dikkat çekildi. 

Söz konusu paylaşımda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Deprem bölgesinde uygulanan mücbir sebep hali dün itibarıyla sona erdi. Ancak depremden etkilenen mükellefler bireysel başvuruyla mücbir sebepten yararlanmaya devam edecek.

Birikmiş vergi borçlarını tek seferde ödemekte zorluk çeken mükelleflere faizsiz 24 ay taksit imkanı sunuyoruz.

Bugünkü fiyatlar ile son iki yılda deprem için yaklaşık 2,6 trilyon lira harcadık. Deprem yaralarını sarmak için bütçe imkanlarını seferber etmeye devam edeceğiz" açıklaması alıntılandı ve şu ifadelere yer verildi:

"Depremin Türkiye'ye maliyeti  anlık 2.5 trilyon Türk Lirası.
Bu para ile ortalama maliyeti 3.5 milyon lira olan en az  715 bin konut yapılabilirdi.
Ne zaman Uyanacağız ?

Yani insani kayıplar,  yaralılar,  yok olan bozulan alt yapı , iş yerleri, katmadeğerler, elekrikl, su, gıda, barınma, sağlık gibi hayati giderler, sigorta ve tazminat giderleri, kaybolan hayatlar, enkaz kaldırma, yeniden yapılacak konutlar ve şuan aklımıza gelmeyen birçok gider bu toplam maliyeti oluşturuyor. 

Allah korusun İstanbul için düşündüğünüzde bu 15 trilyon TL maliyet demektir.

Görünen o ki ya İstanbul boşaltılacak yada kentsel dönüşüm hızlanacak, başka çare yok."

Peki vatandaşlar kentsel dönüşüm ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel: Şuyulu parseller!

Emekli ve memur maaş zamlarında hesap değişti! Yeni enflasyonla 2025'te emekli ve memur zamları tam bu kadar olacak!

Konutta shrinkflasyon etkisi: Ortalama konut büyüklüğü 100 metrekarenin altına düştü

Konut kiralarında yıllık artış yüzde 98,6 oldu!