Sektörel

İnşaat ofislerinde telefonlar çalmaya başladı!

Aylardır telefonu çalmayan gayrimenkul ve inşaat şirketleri, ofislerinin dolmaya başladığını söylerken otomotiv sektöründe meltem rüzgârları esmeye başladı. Gıda, giyim ve ev perakende mağazalarında ise müşteriler alıma yöneliyor.

Yüksek faiz, döviz kuru ve ekonomik zorluklar nedeniyle harcamalarını sürekli ertelerken tüketici evinden çıktı. Merkez Bankası tarafından Ağustos ayında faiz indiriminin eylülde de sürmesiyle, tüketici ve konut kredisi faizlerinin gerilemesi, bekleyen talebi hareketlendirdi. Türkiye Gazetesi'nden Ömer Temür'ün haberine göre; aylardır telefonu çalmayan gayrimenkul ve inşaat şirketleri, ofislerin dolmaya başladığını, telefonların susmadığını söylerken, gıda, giyim ve ev perakendesi mağazalarında da müşteri sayısı hızlandı. 

 

Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, geçen sene yaşanan döviz dalgalanması ve konut faizi artışlarının sektörü olumsuz etkilendiğini belirterek kötü günlerin geride kaldığını söyledi. Merkez Bankasının faizleri düşürmesiyle beraber inen mevduat faizleri ve konut kredi faizleriyle beraber ev talebinin bir miktar yükseldiğini anlatan Tahincioğlu “Bir canlılık var. Bunun devam etmesini ve artmasını bekliyoruz. Maliyetler yükseldiği için inşaatçılar iki yıldır erteledikleri zamları yapmak durumunda kalacaklar. Yatırımcılar konutun uzun vadeli getirisi olduğunu düşünerek evlerini satın almaya başlamalı” dedi.

 

MÜŞTERİ ARTIK SATIN ALIYOR

Koçtaş Genel Müdürü ve aynı zamanda Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı olan Alp Önder Özpamukçu ise perakende sektöründe oluşan gelişmeler hakkında konuşarak perakendede satışların arttığını kaydetti. Özpamukçu şu ifadeleri kullandı: ''Koçtaş 2018’de olarak ziyaretçi sayımızda biraz azalma oldu. Perakendede hacimler enflasyonun bir parça altında kaldı. Gıda perakendesi enflasyonu yakalamış gibi duruyor, kozmetik tarafı enflasyonu yakalayıp bir miktar üzerine çıktı, bizim tarafta enflasyonu yakalamama gibi durum var. Burada da bir miktar hacim düşüklüğü gözüküyor. Önümüzdeki çeyrekte toparlanma olacağını öngörüyorum. Bu aydan itibaren müşteri sayısında bir artış görüyoruz. Ziyaretler satışa dönüşüyor. Dördüncü çeyrekte toparlanma olacağını düşünüyorum.''

 

OTODA MELTEM RÜZGARLARI

Konut ve perakende sektörünün yanı sıra otomotiv sektörü de hareketlendi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, faiz oranlarında yaşanan gerileme ve bayilerin kampanyalarıyla birlikte eylül ayında satışlarda toparlanma sinyali yapıldığını, durumun sürmesiyle yıl sonu pazar tahminini olabileceğini kaydetti. Bilaloğlu “Eylül ayı için ilk defa otomotivciler olarak meltem rüzgârını hissetmeye başladık. 35 bin ila 40 bin binek ve hafif ticari araç satışı bekliyoruz” dedi. Teamüllere göre yılın son dört ayında toplam pazarın yüzde 40’ı kadar araç satıldığını belirterek Bilaloğlu şu ifadeleri kullandı: ''Ticari ve binek araçta birikmiş bir talep var. Olumlu gelişmeler devam ederse bu rakam yüzde 40’ın üzerine çıkabilir.''

Konut sektörünün 4 yıllık bilançosu!

Ev'de kredi kullanımı arttı!