27 / 04 / 2024

İnşaat patronları neden sosyal sorumluluk projesi geliştirmiyor?

İnşaat patronları neden sosyal sorumluluk projesi geliştirmiyor?

Vatan Gazetesi yazarlarından Ceren Kumbasar bugünkü köşe yazısında İnşaat patronları neden sosyal sorumluluk projesi geliştirmiyor sorusuna yanıt aradı. Kumbasar, bir sosyal sorumluluk projesi olan Hayalleriniz Bizden'den bahsetti...



Geçen hafta ailemizin yeni üyesi Deniz’in birinci yaşını kutlarken, tam da her çocuğun bu kadar şanslı olmadığına söyleniyordum ki, başlığa taşıdığım muhteşem bir projeden haberdar oldum. Projeyi gerçekleştirenler projenin kendisi kadar önemli, zira onlar 18 ila 30 yaşındaki gencecik insanlar. İnşaat sektöründeki koca koca patronlara bakıyorum da, bu gençlerdeki sorumluluk bilincinin yarısını bile göremiyorum. Onlar ellerindeki bütçeleri sadece pazarlama ve reklama harcaya dursunlar, bakın üçte biri yaşındaki insanlar neler yapıyorlar. 


Üç hayalden biri


Projeyi üniversiteden henüz mezun olan, çalışmalarından bahsederken gözlerinin içi gülen proje koordinatörü Alican’dan dinledim. Beşiktaş Rotaract Kulübü olarak aslında altı yıldır ama anladığım kadarıyla bu yıl daha sesli bir biçimde ekonomik durumu yetersiz çocukların okuduğu okullara ulaşıyorlar. Bu okullar titizlikle seçildikten sonra, çocuklar ziyaret ediliyor ve onlardan üç tane hayallerini kağıda dökmeleri isteniyor. Asıl zor süreç çocukların hayallerini öğrendikten sonra başlıyor. Bu hayallerden bir tanesini gerçekleştirmeyi amaç edinen gençler, çocukların hayal ettiği üç şeyden birini ne yapıp edip gerçekleştiriyorlar. İşin en acıklı en dokunaklı tarafı bu hayaller. Bu hayaller bazen sadece karda ayaklarını üşütmeyecek bir bot, bazen ailece bir yemek, bazen sadece imzalı bir Beşiktaş forması. Bazense sadece ‘bilmiyorum’. Hayal kurmayı, düşündüğü bir şeyin gerçek olabilme ihtimalini bile bilmeyen çocuklar onlar. İçinde bulundukları hayatı tek zanneden, başka hayatların sadece televizyonda (şanslılarsa) bir masal olduğunu zanneden, bir zamanlar sizin olduğunuz gibi çocuklar onlar. İlerde çocuklarınızın belki de sınıf arkadaşları olacak çocuklar. Belki sizin çocuklarınızın öğretmeni, doktoru, belki sizin çocuklarınızın ‘kaderi’.


İstinye Park’talar


Gelelim madalyonun öbür yüzüne. İnşaat gibi büyük bir sektörde neden bir tane inşaatçı çıkıp da tüm Türkiye’de ses getirecek, binlerce çocuğun hayatını değiştirecek bir iş yapmıyor? Yapılan sosyal sorumluluk projeleri neden inşa edilen bir iki okuldan öteye geçemiyor? Hayalleriniz Bizden gibi bir projede her yıl harcanan tutar, 250 konutun üzerindeki projelerde harcanan pazarlama ve reklam bütçesinin sadece binde beşi oranında. 


Hiçbir karşılık beklemeden, çocukların beynini yıkamaya kalkmadan, ailelerinden bir iki oy alırım çabasına girmeden kömür değil umut dağıtan ‘Hayalleriniz Bizden’ ekibine teşekkür ederim. Onlar bu cumartesi İstinye Park’ta sizden gelecek destekleri bekleyecekler. Haydi inşaat patronlarının yapmadığını siz yapın. Bu cumartesi satış ofisleri yerine İstinye Park’a gidin, karınca kararınca çocukların hayallerini gerçekleştirin.


Ceren Kumbasar/Vatan Gazetesi


Geri Dön