27 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı yenileme için gereken belgeler!

İnşaat ruhsatı yenileme için gereken belgeler!

İnşaat ruhsatı alındığı tarihten itibaren iki yıl içerisinde yapının inşaatına başlanması gerekiyor. Belirlenen süre zarfı içerisinde yapıya başlanmadığı takdirde yenilenmesi gerekiyor. İşte, inşaat ruhsatı yenileme için gereken belgeler!



İnşaat ruhsatı alındığı tarihten itibaren iki yıl içerisinde inşaatına başlanması gerekiyor. Bu süre de yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor.


İmar Kanunu'na uygun olarak,  inşaat yapımına başlama izin belgesine inşaat ruhsatı deniyor. İnşaat ruhsatının yenilenmesinde ayrıca harç talep edilmiyor. 


İnşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı, tenzil ediliyor.  


İnşaat ruhsatı ile ilgili hükümlere 4708 Sayılı Yapı Denetim Yasası ve 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 21.22. Maddesi, resmi yapılarda ise 26. Maddesinde yer veriliyor. 


İnşaat ruhsatı nasıl alınır?

İnşaat ruhsatı alabilmek için Belediyelere, valiliklere yapı sahibi ya da kanuni vekilleri dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Yapı ruhsatı düzenlemesi eksik yok ise belediye ve valiliklerce en geç 30 iş günü içerisinde yapılıyor.


Yapı ruhsatı başvuruların eğer eksi var ise 15 iş günü içerisinde belediye ve valilikler başvuran kişiye bu eksikleri bildiriliyor ve eksikler giderildikten sonra 15 iş günü içerisinde yapı ruhsatı verilmesi gerekiyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi belirlenen sürede inşaata başlanmadığı yada inşaat bitirilmediği takdir de inşaat ruhsatı yenileme işlemleri için bazı belgeler gerekiyor. 


İnşaat ruhsatı yenileme için gerekli belgeler!

1. Ruhsat başvuru dilekçesi.

2. Tapu.

3. İmar durumu (Belediyeden alınacak).

4. Aplikasyon belgesi (Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak).

5. Mimari proje (Oda onaylı).

6. Mimarlar Odası'ndan sicil belgesi.

7. Betonerme statik proje (Oda onaylı).

8. İnşaat Mühendisi Oda sicil belgesi.

9. Elektrik tesisatı projesi (Oda onaylı).

10. Elektrik Mühendisi Oda sicil belgesi.

11. Sıhhi tesisat projesi (oda onaylı).

12. Makine Mühendisi Oda sicil belgesi.

13. Zemin etüd raporu.

14. Harita uygulama sorumlusu ve evrakları.

15. Yapı Müteahhidi ile ilgili belgeler. Müteahhitli inşaat sahibi ya da inşaat yapmaya yetkili başka bir müteahhit üstlenecek.

16. Yapı denetim sözleşmesi ve yapı denetim şirketinin belgeleri.

17. Yapıya ilişkin bilgi formu.

18. Yapı denetim şirketi ücretinin %20'lik kısmını yatırdığını gösterir banka dekontu.

19. Şantiye şefi sözleşmesi.



İnşaat ruhsatı yenileme fiyatları!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön