Sektörel

İnşaat sektörü 2016'yı yüzde 4'ün üzerinde büyüme ile kapatacak!

İnşaat sektörü, 2016 yılına umutlu başladı. Ece Ceylan Baba, yılın ilk yarısında toparlanma, ikinci yarısında ise ciddi bir büyüme yaşaması beklenen inşaat sektörünün yılı yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme ile kapatacağını belirtti.

2015 yılında inşaat sektörünü etkileyen en büyük sorunun dövizde yaşanan hareketlilik olduğunu söyleyen Seranit Grup Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, “İnşaat sektörünün kullandığı hammaddelerin bir noktada ithalat ile bağlantısı var. Ayrıca Türkiye’nin enerji girdileri de yine buna bağlı. Dövizdeki belirsizlik ya da yukarı doğru eğilim sektörde her zaman bir tedirginliğe sebep oluyor” dedi. Bu yıl özellikle konut satışlarının önü açıldıkça sektörün yeniden ivme kazanacağına dikkat çeken Ece Ceylan Baba, “2014 yılında bir sıçrama yaşayan inşaat sektörünün 2016’da da benzer bir süreç yaşayacağını öngörüyoruz. Yılın ilk yarısını toparlanma, ikinci yarısını ise ciddi bir büyüme dönemi olarak nitelendirebiliriz. Bu yılsonunda sektör yüzde 4’ün üzerinde bir büyümeyi yakalamış olacak” dedi.


Sektörün 2015’e çok heyecanla başladığını belirten Ece Ceylan Baba, “Ancak daha sonra Türkiye ve dünya konjonktüründeki genel dalgalanmaların beklenmeyen hareketleri de beraberinde getirmesiyle, sektörün ciddi anlamda bir bekleme süreci yaşamasına neden oldu” dedi. Bekleme süreçlerinin belirli periyodlar halinde yaşandığına dikkat çeken Ece Ceylan Baba, özellikle dövizdeki dalgalanmaların piyasayı bir parça tedirgin ettiğini belirtti. Bu durumun sektörün bazı noktalarda frene basmasına neden olduğuna da vurgu yapan Ece Ceylan Baba, “İnşaat Türkiye’nin lokomotif sektörüdür. Bu nedenle sektördeki duraklama veya inişli çıkışlı dönemler otomatik olarak bütün sektörleri bir şekilde etkiliyor. Geçen yıl bu gerekçelerle birlikte sektörde beklentilerin tam anlamıyla karşılanabildiği bir yıl olamadı” dedi.


Bütün sektörlerde olduğu gibi, inşaat sektöründe de belirsizliğin zorlayıcı unsunlar arasında yer aldığını ifade eden Ece Ceylan Baba, “Belirsizlik, tıpkı gri ya da puslu ufuklar gibi önünüzü görememektir. Yatırımcılar adım atarken önünü görmek ister” dedi. 2016 yılı için çok daha olumlu bir havanın mevcut olduğunu belirten Ece Ceylan Baba, “2016 yılına net bir başlangıç yaptık. En azından birçok alanda ileriyi görebiliyoruz. Uluslararası dengeleri bilemeyiz elbette, ama bununla ilgili yöneticilerimize inanıp, 2016 yılı ile ilgili beklentilerimizi yüksek tutuyoruz” dedi.


Seranit Grup dövizdeki hareketliliğe rağmen hedeflerine ulaştı

Geçen yıl döviz kurlarında yaşanan hareketliliğin kendilerini etkilemediğine dikkat çeken Ece Ceylan Baba, “Niş ve butik kanalda kaldığımız için bu tür hareketlerin bizleri pek etkilediğini söyleyemeyiz. Biz sattığını üreten bir şirket yapısına sahibiz. Önceden bağlantılı projelerle ilerliyoruz. Bizi etkileyen tek unsur döviz kurunda yaşanan hareketlilik oldu. Ama buna rağmen hedeflerimizin tamamını tutturduk. Öngöremediğimiz bir proje iptali olmadı. 2015’te daha kar odaklı bir çalışma sergiledik” dedi. Yıllık 18 milyon 500 bin metrekarelik üretim kapasiteleri ile pazarın yaklaşık yüzde 15’lik kısmını oluşturduklarını bildiren Ece Ceylan Baba, sektörün trendini belirlediklerini ifade etti. 350 milyon TL civarında olan cirolarının yüzde 28’lik kısmını ihracattan elde etiklerini de açıklayan Ece Ceylan Baba, “İhracatımızın yüzde 40’ını Kuzey Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Yeni Pazar olarak ise İngiltere’yi görüyoruz. Önümüzdeki yıl bu pazarda daha aktif rol oynayacağız” dedi. 2016’nın Seranit Grup için yeni portföy ve hedeflerin belirlenerek, biraz daha fizibilite çalışmalarına odaklanacağı bir yıl olacağını ifade eden Ece Ceylan Baba, “2014’ten bu yana Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan şirket konumundayız. Sektörde üst segmentte var olmanın Ar-Ge’ye yatırım ve inovatif ürünlerde yer aldığına inanıyoruz. Bu nedenle yenilikçi ürünler üzerine çalışmaya, önümüzdeki yıl da devam edeceğiz” dedi. 


“Kentsel dönüşüme hazırlıksız yakalandık”

İnşaat sektörünü yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ece Ceylan Baba, “1980’ler sonrasında dünya küresel bir dönüşüm ve devinime girdi. Küresel sermaye bazı kentleri çok daha odağına oturtarak, buraları küresel sermayenin hareket ettiği merkezler haline getirdi. İstanbul da bu kentlerden bir tanesi” dedi. 1980 – 2000 arasında yaşanan dönüşüm ve devinimi Türkiye’nin layığı gibi yaşayamadığını kaydeden Ece Ceylan Baba, “Ekonomik gücü daha fazla olan kentler bu anlamda dominant bir süreç yaşarken, Türkiye 2000’den sonra bu çarkın içine çok hızlı girerek, kendini yürüyen bir kentsel dönüşüm sürecinin ortasında buldu. Alt yapısı, buna dair bir hazırlığı ve sermayesi yoktu. Dış kaynak kullanılarak süreç başlatıldı. Daha sindire sindire bu zamana gelmiş olması lazımdı” dedi.


Kentsel dönüşümün temelini kentliler oluşturuyor

 “Kentsel dönüşümün önüne geçmeyi düşünmek, akıntıya kürek çekmekle eş değerdir” diyen Ece Ceylan Baba, dönüşümün en nitelikli nasıl yapılabileceğinin yollarını arıyor ve tartışıyor olmamız gerektiğini ifade etti. Kentsel dönüşümün temelini kentlilerin oluşturduğuna dikkat çeken Ece Ceylan Baba, “Bugüne kadar yapılan en büyük yanlış kentlilerin sürece dâhil edilmemesidir. Eğer merkezi yönetim bir şemsiye görevi görüyorsa, altında STK’lar, akademisyenler, tasarımcılar ve kentliler de olmalıdır. Bunlardan birini sürecin dışına iterseniz sorun yaşamaya mahkûmsunuz” dedi. Türkiye’de kentsel dönüşümün yeteri kadar bilinmediğinin altını çizen Ece Ceylan Baba, “Kentsel dönüşüm fikrini ithal ederek, şeklen yapmak gibi bir algıya sahibiz. Kentsel dönüşüm kentlisi, kültürel ve sosyal değerleri ile bir bütündür. Ne kadar büyük ölçekli, yüksek binalar yaparsanız yapın, yol ve çevre düzenlemesini yapmadığınızda bu bir kentsel dönüşüm değildir. Bunları bir bütün olarak algılıyor olmak lazım” dedi. 


Merkez yönetim kadar yerelden de yönetilmesi gereken bir süreç

Sürecin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yönetildiğini, ancak kentsel dönüşümünün yerelde de yönetilmesi gereken bir kavram olduğunu bildiren Ece Ceylan Baba “Merkezi yönetim yerel dengeleri bilemeyebilir, algılayamayabilir veya yeterince dahil etmeyebilir. Sistemsel önerim; elbette merkezi yönetim tarafından yönetilsin, ama inisiyatif ve yetki yerele de verilsin. Diğer türlü biz bunun dengesini sağlayamayız” dedi. Kentsel dönüşümün apartman bazında değil bölgesel bazda gerçekleştirilmesi gerektiğine de değinen Ece Ceylan Baba, bu konuda İstanbul’da Başakşehir Belediyesi, Aydın’da Söke Belediyesi ve Kırşehir Belediyesi’nin başarılı işlere imza attıklarını belirtti. 



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı; 


Seranit Grup Başkan Yardımcısı Baba, “Kentsel dönüşüm çok hızlı başladı. Yavaş ve doğru adımlar gerekli” dedi


İnşaat sektörünün zorlu bir yılı geride bıraktığını söyleyen Seranit Grup Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, 2016 pazarına umutlu baktıklarını belirtti.


Kentsel dönüşümün de pazarı etkilediğini söyleyen Baba, “Kentsel dönüşüm çok hızlı başladı. Nitelikli bir dönüşüm için bundan sonrası sindirilebilir şekilde ve doğru adımlarla ilerlenerek gerçekleştirilmeli.


Konut sahiplerinin fikirleri alınmalı” dedi.  Baba, yıllık 18,5 milyon metrekarelik üretim kapasiteleri ile yapı malzemeleri pazarının yaklaşık yüzde 15’lik kısmını oluşturduklarını kaydetti.


350 milyon liralık cirolarının yüzde 28’inin ihracattan geldiğini ifade eden Baba, şöyle devam etti: “İhracatımızın yüzde 40’ını Kuzey Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Yeni pazar olarak ise İngiltere’yi görüyoruz.


Önümüzdeki yıl bu pazarda daha aktif rol oynayacağız.” Baba, 2016 yılında yeni yatırımlardan ziyade yeni ürünler ile pazarda yer alacaklarını vurguladı. 


Bugün




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Seçim belirsizliğini geride bırakan gayrimenkul, yeni yıla güven ve istikrar ortamında girdi. 2015’in 11 ayında 1,2 milyon adet satışla rekor kıran sektörde, 2016'da yaklaşık 1,5 milyon konutun dönüşümü ve 800 bin yeni projenin de gerçekleşmesi planlanıyor.


Seçim belirsizliği ve kur dalgalanmalarını 1 Kasım'la birlikte geride bırakan gayrimenkul sektörü, yeni yıla güven ve istikrar ortamında girdi. 2015 yılının ilk 11 ayında 1,2 milyon adet satışla rekor kıran Türkiye'de bu yıl yaklaşık 1,5 milyon konutun dönüşümü ve 800 bin yeni konut projenin de hayata geçmesi bekleniyor. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Seranit Yapı Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, inşaat ve yapı sektörünün 2016 yılına bakışını değerlendirdi. 2015 yılında inşaat sektörünü etkileyen en büyük sorunun dövizde yaşanan hareketlilik olduğuna işaret eden Baba, bunun da hammadde ve enerji maliyetlerine yansıdığını söyledi.


TALEP GERİ GELECEK

Kur hareketliliğinden kaynaklanan maliyetleri fiyatlara yansıtmamaya gayret ettiklerini ifade eden Ece Ceylan Baba, bu noktada karları miminime ettiklerini söyledi. Bu yıldan ise umutlu olduklarını dile getiren Baba, özellikle seçim sonrası piyasaların önünü görmeye başladığını ifade ettik. Konut satışlarının önü açıldıkça sektörün yeniden ivme kazanacağına dikkati çeken Ece Ceylan Baba, ertelenen talebin bu yıl yeniden geri gelmesini beklediklerine dikkat çekti. Baba, “Yılın ilk yarısını toparlanma, ikinci yarısının ise ciddi bir büyüme dönemi olarak nitelendirebiliriz. Özellikle yılın ikinci yarısında ertelenen talep geri gelecektir. Artık önümüz çok açık ve net. Bu da yapı sektörünü olumlu yansıyacaktır” dedi.


TASARIMCILAR DA DAHİL OLMALI

Kentsel dönüşüme ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ece Ceylan Baba, “Kentsel dönüşümün önüne geçmeyi düşünmek, akıntıya kürek çekmekle eş değer. Sürece, akademisyenler, STK ve tasarımcılar da dahil edilmeli" dedi.


Suriye, Irak Libya'dan çıkma kararı

Rusya konusunda da değinen Ece Ceylan Baba, Rusya'da güçlü bir bayileri olduğunu, yaşanan sorunlardan bu pazarın da etkelendiğini, ancak 15-20 gündür bir yumuşama hissettiklerini bildirdi. Rusya'daki açığın, yakın coğrafya ve Kuzey Avrupa ülkeleriyle kapatıldığını belirten Ece Ceylan Baba, ayrıca iç çatışmaların yaşandığı Suriye, Irak ve Libya pazarlarını kapattıklarını açıkladı.


800 bin yeni konut projesi

Kentsel dönüşüm kapsamında bu yıl, Türkiye genelinde 1 milyon 490 bin konutta dönüşüm beklendiğini belirten Ece Ceylan Baba, ayrıca ortalama 800 bin yeni konut projesinden sözedildiğini ifade ederek, "Bunun ne kadarı bu yıl tamamlanır, ne kadarı 2017'ye sarkar, bunu satışlar gösterecek" dedi. Hedeflerin gerçekleşmesi halinde konut sektörünün 2016'da yüzde 5 büyüyebileceğini, bu durumun yapı sektörünü de hareketlendireceğini vurgulayan Baba, yapı sektörünün yüzde 4 ile 4,2 oranında büyümesinin beklendiğini açıkladı. 


Türkiye'de konut üretiminin köklü işletmelerinden Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 2016 yılında 11 bin adet bağımsız bölüm satışı ve 1,5 milyarlık net karlılık hedefliyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2015 yılını gayrimenkul sektörü için hem ülkemizde hem de dünyada bir geçiş yılı olarak değerlendirdi. Seçimsiz bir döneme girilecek olmasının, Türkiye açısından büyük avantajlar sağlayacağına dikkat çeken Kurum, “Seçimsiz bir dönem ülkemiz açısında gelişim ve atılım yılı olacak. Gayrimenkulün 2016 yılında da gözde yatırım aracı olarak ilgi görecek” dedi. Portföylerinde proje geliştirilmemiş 3.5 milyar lira değerinde yaklaşık 9,9 milyon metrekare arsalarının olduğunu belirten Kurum, 2016 yılından beklentilerinin oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Şirketin net karının 1,5 milyar TL olabileceği öngörüsünde bulunduklarını açıklayan Murat Kurum, “Yapmış olduğumuz çalışma sonucu ortaya çıkan satış öngörülerimiz; mevcut piyasa şartları ve yıl içinde ülkemiz ve dünya ekonomisinde oluşabileceğini düşündüğümüz gelişmelerin beklentilerimiz ile uyumlu gerçekleşmesi durumunda ulaşılabilecek değerlerdir.

Biz inanıyoruz ki, hem ülkemizin büyüme potansiyeli hem de gayrimenkul sektörünün, 2016 yılında da, uzun vade de büyüme potansiyeli çok yüksek. Gayrimenkul sektörü her zaman her koşulda hem geleneksel yatırım aracı olma statüsünü koruyacak" dedi.


7,6 MİLYAR TL SATIŞ HEDEFİ

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum, bu yıl devam etmekte olan ve geliştirilmesi hedeflenen projelerde yaklaşık 11 bin adet bağımsız bölümün satışının yapılabileceğini, satışı beklenen söz konusu bağımsız bölümlerin toplam satılabilir alanının yaklaşık 1,5 milyon metrekareye ulaşacağını ve tüm bu bağımsız bölümlerin satış değerleri toplamının da yaklaşık 7,6 milyar TL olmasının beklendiğini duyurdu.



Hamide HANGÜL/Takvim



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Seranit Grup Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, inşaat sektörünün 2016'ya umutla başladığını söyledi. Geçen yıl dövizde yaşanan hareketlilik nedeniyle inşaat sektörünün zor bir dönemden geçtiğini belirten Ece Ceylan Baba, yılın ilk yarısında toparlanma, ikinci yarısında ise ciddi bir büyüme yaşaması beklenen inşaat sektörünün yılı yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme ile kapatacağını belirtti. 


2016'ya iyi başladık 

Baba, "2016 yılına net bir başlangıç yaptık. En azından birçok alanda ileriyi görebiliyoruz. Uluslararası dengeleri bilemeyiz elbette, ama bununla ilgili yöneticilerimize inanıp, 2016 yılı ile ilgili beklentilerimizi yüksek tutuyoruz" dedi. Yıllık 18 milyon 500 bin metrekarelik üretim kapasiteleri ile pazarın yaklaşık yüzde 15'lik kısmını oluşturduklarını bildiren Ece Ceylan Baba, sektörün trendini belirlediklerini ifade etti. 


Yeni pazar İngiltere 

350 milyon TL civarında olan cirolarının yüzde 28'lik kısmını ihracattan elde etiklerini de açıklayan Ece Ceylan Baba, "İhracatımızın yüzde 40'ını Kuzey Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Yeni Pazar olarak ise İngiltere'yi görüyoruz. Önümüzdeki yıl bu pazarda daha aktif rol oynayacağız" dedi. 


Taylan Özgür DİL/Yeni Yüzyıl



Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İnşaat sektörünün 2016 yılına umutla başladığının altını çizen Seranit Grup Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, yılın ilk yarısında toparlanması, ikinci yarısında ise ciddi şekilde büyümesi beklenen sektörün yılı yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme ile kapatacağını öngördü. 2015'i değerlendirerek bu yüa ilişkin beklentilerini anlatan Ece Ceylan Baba, 2015 yılında inşaat sektörünü etkileyen en büyük sorunun dövizde yaşanan hareketlilik olduğunu söyledi. Bu yıl özellikle konut satışlarının önü açıldıkça sektörün yeniden ivme kazanacağına dikkat çeken Ece Ceylan Baba, "2014 yılında bir sıçrama yaşayan inşaat sektörünün 2016'da da benzer bir süreç yaşayacağını öngörüyoruz. Yılın ilk yansım toparlanma, ikinci yarısını ise ciddi bir büyüme dönemi olarak nitelendirebiliriz. Bu yıl sektör yüzde 4'ün üzerinde bir büyümeyi yakalayacak" dedi. 


Geçen yıl döviz kurlarında yaşanan hareketliliğin kendilerini etkilemediğine dikkat çeken Ece Ceylan Baba, "Niş ve butik kanalda kaldığımız için bu tür hareketlerin bizleri pek etkilediğini söyleyemeyiz. Biz sattığını üreten bir şirket yapısına sahibiz. Bizi etkileyen tek unsur döviz kurunda yaşanan hareketlilik oldu. Ama buna rağmen hedeflerimizin tamamını tutturduk" dedi. 350 milyon TL civarında olan cirolarının yüzde 28'ini ihracattan elde etiklerini de açıklayan Baba, "İhracatımızın yüzde 40'ını Kuzey Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Yeni pazar olarak ise İngiltere'yi görüyoruz" dedi. 


Dünya




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Geçen yıl dövizde yaşanan hareketlilik nedeniyle zorlu bir dönemden geçen inşaat sektörü, 2016 yılına umutlu başladı. İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Seranit Grup Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, yılın ilk yansında toparlanma, ikinci yansında ise ciddi bir büyüme yaşaması beklenen inşaat sektörünün yılı ece ceylan baba yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme ile kapatacağmı belirtti. Öte yandan başkan yardımcısı olduğu Seranit'in 18 milyon 500 bin metrekarelik üretim kapasitesi ile pazann yüzde 15'lik kısmını oluşturduğuna dikkat çeken Ece Ceylan Baba, "350 milyon TL civarında olan ciromuzun yüzde 28'lik kısmını ihracattan elde ettik." dedi. 



Zaman