Sektörel

İnşaat sektörü acil eylem planı bekliyor! Sosyal konut üretimi sektörü rahatlatır hem de barınma sorununu çözer!

İnşaat sektöründe artan maliyetler sebebiyle, durgunluk devam ediyor. Sektör temsilcileri, inşaatta acil eylem planı beklendiğini dile getirdi. İşte o açıklamalar...

Tetiklediği yüzlerce üretim sektörü ve istihdam kaynağı  bulunan inşaat sektöründe sektör temsilcileri destek beklediklerine dikkat çekti. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, inşaat sektörünün Türkiye’nin taşıyıcı sektörlerinden olduğunun altını çizerek önemli açıklamalarda bulundu. 

Dünya Gazetesi'nden Müjde Demir'in haberine göre; Sefa Çakır, ekonomik krizlerin inşaat sektörünü doğrudan etkilediğini dile getirdi. 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, söz konusu açıklamasında "İnşaat sektörü uzun zamandır sorunlar yaşayan bir sektör ama özellikle yaşadığımız deprem felaketiyle ve son senelerde kronik bir sorun şekline gelen yüksek faiz ve yüksek enflasyonla bu sorunlar daha da çoğaldı. Yaşanan deprem felaketinin ardından deprem bölgesinde yeni yapılan konut ve alt yapılardan dolayı inşaat sektörüne gereksinim duyulan malzemelerde hem tedarik sorunları hem de fiyat yükselişleri yaşandı" dedi ve bunun da doğal olarak depremden etkilenmeyen bölgelerde de inşaat sektöründe fiyatların ve maliyetlerin artışını tetiklediğini söyledi. 

Sektörün sorunlarının çoğunun artık altyapısal sorun durumuna gelmeye başladığının altını çizen Sefa Çakır, "Mali so­runlar, arsa üretme sorunu, konut kredilerine erişim zorluğu, yüksek faiz ve yüksek enflasyonla, alım gücündeki azalma inşaat sektörünü kırılgan duruma getirdi. Kredi faizinin yüksekliği, maliyet artışından dolayı konut fiyatlarının yükselişi, orta ve alt gelir gurubu vatandaşların konuta ulaşımını engelliyor. Bu da sektörde durgunluğa neden oluyor" şeklinde konuştu. 

Tüm bu sorunlara ilave olarak, aşırı ihtiyaçtan dolayı deprem bölgesine giden inşaat elemanları sebebiyle, diğer bölgelerde inşaat ustası sıkıntısı yaşanmaya başladığına da dikkat çeken Çakır, bu durumun kalıpçı, demirci, sıvacı gibi ustaların yevmiye fiyatlarını astronomik rakamlara çıkmasına neden olduğuna belirtti. Çakır, konu ile ilgili “Durum kendi kendine düzelecek gibi görünmüyor. Sorunlardan tek birinin çözümü de faydalı olacak gibi görünmüyor. Problemler o kadar iç içe geçmiş ki, hepsi birbirini tetikliyor. Bu nedenle, konu bütünsel ele alınmalıdır. Bu durumda yapılması gereken şey bir kamu desteğidir" ifadelerini kullandı. 

"Gerek hükümetimizin gerekse Belediyelerin sosyal konut üreterek orta ve alt gelir gurubu vatandaşların barınma sorununa destek olması hem sektörü ve dolayısıyla sektöre hizmet veren yüzlerce yan sektörü kurtaracak, hem de insanoğlunun en temel ihtiyacı olan barınma sorununa çare olacaktır" diyen Çakır, sektördeki sorunun ekonominin ötesinde bir sosyal konu haline geldiğinin altını çizdi. 

Çakır, inşaat sektörünün bütünsel acil bir eylem planıyla birlikte kamunun desteğini beklediğini vurguladı. 

Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan ara elemanın eksikliği, sektörün gelişimini ve verimliliğini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci de, Türkiye’deki mesleki eğitim sisteminin genişletilmesini ve Avrupa'daki mesleki eğitim sistemlerine benzer bir düzenin benimsenmesinin önemli bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Ekinci, “Özellikle, İsviçre ve Almanya gibi ülkelerde olduğu gibi, 12 yaşından itibaren öğrencilere mesleki eğitime geçiş fırsatı sunan modellerin ülkemizde de benimsenmesi önemlidir” diye konuştu.

Bu konuda uzun yıllardır ikili eğitim sistemiyle başarılı olan Almanya, İsviçre, Japonya ve ABD gibi ülkelerin örnek alınması gerektiğine değinen Ekinci, “Bu ülkelerde zorunlu temel eğitiminin ardından hemen çıraklık eğitimleri başlamaktadır. İkili sistem olarak da tanımlanan bu modelde teorik derslerin okullarda verilmesinin ardından uygulamaya yönelik beceri kazanımları iş yerlerinde sağlanmaktadır. Bu konuda ticaret odaları ve güçlü STK’lar ile işbirliği yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Aile Bakanlığı destek ödemesi alanlara resmen kara haber. O iş olmadı

Kiracısı evden çıktı ama geride büyük enkaz bıraktı! Ev sahibi 100 bin TL'lik zararda!

Yastık altında 1 gram bile altını olanlar kırmızı kodla uyarıldı! Satalım mı, bekleyelim mi? 5 Ağustos altın fiyatları