İmar

İnşaat sektörü açısından 2008 yılına bakış

Türkiye ekonomisi her kriz sonrasında olduğu gibi 2001 krizinden sonra toparlanma yoluna girmiş ve peşpeşe yüksek büyüme oranları yakalamıştır.

Krizden sonra kesintisiz sürdürülen yüksek büyüme değerleri diğer sektörler için olduğu gibi İnşaat Sektörü için de umut vaat etmiştir. 

Türk Gayri Safi Milli Hasılanın % 3.80' ini oluşturan Türk İnşaat Sektörü de her kriz sonrası büyüyen ekonomide olduğu gibi bu süreçte de kriz sonrası genel ekonomide yakalanan büyüme trendlerine ilk başlarda kayıtsız kalmış,  devam eden süreçte de  kayda değer büyüme  rakamlarını yakalamaya başlamıştır. İnşaat sektöründeki büyümenin ise, Cumhuriyet tarihinde ilk kez kamu yatırımlarının artmadığı bir dönemde özel sektörün agresifliği sayesinde gerçekleştiğini  gözlemliyoruz. Bu sürecin genel ekonomide yaşanabilecek ilk tedirginliğe kadar devam edebileceğini önceki kriz deneyimlerine bakarak rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Uluslararası piyasalarda son zamanlarda oluşan gerginlik, güneydoğu sınırımızdaki gelişmeler, Amerikan Dolarındaki düşüş 2008 yılında İnşaat Sektörü için iyimser bir tablo çizmemizi engellemektedir. İnşaat Sektörünün 2008'deki şeklini, yurtdışından gelen yatırımcıların ve özel sektörün inşaat alanına göstereceği ilgi belirleyecektir.