Sektörel

Zehra Zümrüt Selçuk: İnşaat sektörü büyümeye önemli katkı sağlıyor!

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "İnşaat sektörü önemli çünkü ekonomide lokomotif sektörlerden birisi. İnşaat sektörünün büyümeye önemli katkı sağladığını görüyoruz" dedi.

Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle yapılan toplantının açılış konuşmalarını İNTES Başkanı Celal Koloğlu ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol gerçekleştirdi.

Dünya Gazetesi'nden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; açılış konuşmalarının ardından İNTES üyelerinden gelen soruları cevaplayan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, inşaat sektörününün gerek ekonomiye, gerekse istihdama katkısı yönüyle önemli olduğuna dikkat çekti. 

"Salgına rağmen inşaat sektörü 90 bin yeni istihdam oluşturdu”

Bakan Selçuk, mevcut durum ve önümüzdeki döneme yönelik projeksiyonlarını toplantıda şu şekilde anlattı:

“İNTES’in 179’uncu toplantısına da katılmıştım. Birlikte çeşitli projeler yürüttük ve yürütüyoruz. İNTES ile verimli paydaşlığımız var. İnşaat sektörü önemli çünkü ekonomide lokomotif sektörlerden birisi. İnşaat sektörünün büyümeye önemli katkı sağladığını görüyoruz. Son 18 yılda inşaat sektöründeki işyeri ve çalışan sayıları iki katına çıktı. Dolayısıyla Bakanlığımızın işsizlikle mücadelesinde inşaat sektörünün önemli bir yeri var. Bu yüzden sektöre yönelik teşviklerimiz ve sağladığımız destekleri de önemsiyoruz. Salgına rağmen sektör 90 binden fazla yeni istihdam oluşturdu.”

“Yurt dışı istihdamında inşaat sektörüyle işbirliği çok önemli”

Türk inşaat sektörünün çok güçlü olduğunu ve dünyanın birçok ülkesinde faaliyette bulunduğunu vurgulayan Bakan Selçuk, şunları kaydetti:

“İŞKUR olarak sektörün yurt dışı çalışmalarında iş ilişkisinin sağlıklı yürümesi için aracılık görevi görüyoruz. İşçiler gitmeden bir sözleşme imzalanıyor ve işçi alacakları konusunda çalışılan ülkenin hukukunun uygulanacağı bu sözleşmelerde yer alıyor. İŞKUR 2002 yılından bu yana 800 binden fazla işçinin bu şekilde istihdamına vesile oldu. Vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda istihdam ve küresel rekabet gücünü korumak temel hedefimiz. İşçi ve işveren mutabakatıyla çözeceğimize inanıyorum. Bakanlığımızla İNTES işbirliği çok önemli. Biz şimdi çalışma yapılacak ülkelerin mevzuatlarının çevirisini yaparak yayınladık. Böylece hem işverenler hem de çalışanlar, gittikleri ülkenin mevzuatını bilerek sözleşmelerini imzalayacaklar. İşveren de maliyet hesabını daha doğru yapacak. Aslında bu konuda ana sözleşmeye bağlı olarak ek sözleşmeler de yapılabiliyor.”

“İnşaatta mesleki yeterlik arttıkça istihdam edilebilirlik de artıyor”

Ülkemizde, 2006'dan bu yana mesleki yeterlilik sisteminin fonksiyonel bir rol oynadığını kaydeden Bakan Selçuk, “Türkiye ve Avrupa yeterlilik çerçevesini eşleştirmiştik. Şu ana kadar 857 meslek standardı, 512 ulusal yeterlik sayısına ulaştık. Meslek standardının yüzde 60’ı, ulusal yeterliliğin ise 38’i yürürlüğe girdi. Mevcut 247 sınav ve belgelendirme merkezinin yüzde 60’ı inşaat sektörüyle çalışma yapmaya devam ediyor. Verilen 1.5 milyon civarındaki belgenin 543 bini inşaat sektöründe.

İnşaat sektöründe mesleki yeterlilik arttıkça, istihdam edilebilirlik de artıyor. Mesleki yeterlilik belgesi olan yerlerde iş kazalarının yüzde 25 azaldığı tespit edildi” açıklamasında bulundu.

Türk müteahhitler 2 ayda 2 milyar dolarlık proje üstlendi!