İnşaat sektörü dijital dönüşümden payını aldı!
Dünyada üç endüstriyel devrim, iş yapış tarzını efsanevi şekilde değiştirdi. Buharlı makineler, seri üretim ve internet teknolojisi ile yaşam tamamen farklılaştı.
Dünyada üç endüstriyel devrim, iş yapış tarzını efsanevi şekilde değiştirdi. Buharlı makineler, seri üretim ve internet teknolojisi ile yaşam tamamen farklılaştı. Bugün ise nesnelerin interneti teknolojileri dördüncü devrim tanımını fazlasıyla hak ediyor. Akıllı robotlar, sensörler, yapay zeka, 3D yazıcılar gibi teknolojiler bu dönüşümde kilit rol oynuyor. Pek çok şirket bugün dijital dönüşümü yaşıyor. Dijitale yön veren CEO'ların dijitalleşme ajandalarını araştırdık.
Tüm dünya "Dijitalleşebilen her şey dijitalleşecek!" sloganıyla başlayan dönüşüm sürecinden geçiyor. Capital Dergisi'nin 2016 yılı CEO Profil Araştırmasına katılan CEO'lar da gündemlerinde dijitalleşmenin çok güçlü şekilde yer aldığını ifade ediyor.
Peppers&Rogers Group Türkiye Genel Müdürü Selim Üçer, CEO'lara ve şirketlere dijitalleşme yolunda Steve Jobs'un her konuya genelleme yapılabilecek bir sözünü hatırlatıyor: "Yaşlı insanlar ve şirketler 'Bu nedir' diye sorar, genç ve büyüyen bir çocuk ise 'Bununla ne yapabilirim' der." Üçer, tüm büyümek isteyen şirketlerin dijitalleşmeye bakış açısının bu şekilde olması gerektiğini belirtiyor. Üçer, şöyle devam ediyor: "Çünkü dijitalleşme iş yapış şekillerini tüm sektörlerde ciddi olarak değiştirecek.
Bu nedenle rakiplerine fark atmak isteyen şirketler, büyük veri, nesnelerin interneti, gerçek zamanlı pazarlama, dijital müşteri gibi terimleri anlamalı ve işlerinin odağına almalı." Pek çok şirket bugün dijital dönüşümü yaşıyor. Dijitale Yön Veren CEO'ların dijital ajandalarını araştırdık.
AJANDALARA SOKTUK
Intel, global olarak dijital dönüşümün öncülerinden biri. Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, artık kişiye özel teknoloji geliştirme veya kişiye özel ürün geliştirme zamanına girildiğini söylüyor. Aydın, "Gözlüklerde, giyilebilen teknolojilerde ve nesnelerin internetinin hayatınıza dokunduğu her yerde Intel çeşitli şekillerde bulunuyor" diyor. Aydın, Intel'in dijital dönüşümde öncülüğü amacıyla 2009 yılında gerçekleştirdikleri Windriver satın almasının ardından McAfee satın almasını da 2011'de tamamladığını hatırlatıyor. Son olarak geçtiğimiz yıl Altera'yı satın alarak yeniçağda otomobillerden evlerdeki akıllı cihazlara kadar çok yoğun olarak talep görecek mini işlemcilerin üreticisi olarak konumlarını güçlendirdiklerini belirtiyor. Dijital dönüşüm ekseninde Endüstri 4.0' ve nesnelerin interneti konsepti çok önemli. Aydın, bu dalgayı iyi yönetemeyen şirketlerin ayakta kalamayacağını vurguluyor ve şöyle açıklıyor: "Özellikle nesnelerin interneti ekonomik değer ve sosyal değişim yaratmak için muazzam bir potansiyele sahip. Ancak, halen nesnelerin yüzde 85'inin arasında bağlantı mevcut değil. Yaygın güvenlik tehditleri de varken, endüstri henüz nesnelerin internetinin bu büyük potansiyelinden tam anlamıyla faydalanmaya başlamadı.
Hem dünyada hem Türkiye'de nesnelerin interneti ekosistemini geliştirmek amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu konunun CEO'ların ajandalarına girmesini sağladık. Konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz."
İŞ MODELİNİ DİJİTALLEŞTİRDİ
Türkiye'de bankacılık sektörü dijitalleşmeye liderlik eden temel sektörlerden biri. İş Bankası da bu alandaki öncü uygulamalarıyla dikkat çekiyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, İş Bankası için dijitalleşmenin ajandadaki önemli bir madde olmanın ötesinde bir zorunluluk olduğunu ifade ediyor. Dijitali, iş modeli içinde konumlandırmak yerine, iş modellerini dijital dünyanın içinde şekillendirmek gerektiğinin bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Sezen, şöyle açıklıyor: "Müşterilerimiz ve çalışanlarımız süratle dijitalleşirken, bize düşen en önemli görev, onlarla eş zamanlı olarak dijitalleşmeyi başarmak.
Dijitalleşmeyi ürün ve hizmet sağlayıcıların nihai kullanıcılarla arasındaki mesafeyi kısaltması, sadeleştirmesi ve etkinleşmesi olarak algılıyoruz." Sezen, İş Bankası'nın dijitalleşme yolculuğunda nasıl bir rota izlediklerini şöyle aktarıyor: "Öncelikle arkadaşlarımla ve danışmanlarımızla birlikte dünyada tüm sektörlerdeki başarılı dijitalleşme örneklerini inceledik. Hatta bu kapsamda Silikon Vadisi'ne iki ziyaret gerçekleştirdik. İlkinde onlarca şirketi ziyaret ettik, ikincisinde ofis açarak bu izlemeyi sürekli hale getirdik. Müşterilerimize sunduğumuz deneyimin tüm temas noktalarında mükemmelleştirilmesi ve buna bağlı iş modelimizin dijitalleşmesi için danışmanlık alarak da dijital stratejimizi yazılı hale getirdik. Stratejimizin tüm örgütümüz tarafından bilinmesini, benimsenmesini sağladık. Geniş bir çalışma grubu oluşturarak yol haritamızın temel kilometre taşlarını ortaya koyduk. Organizasyonumuzda dijitalleşmenin gerektirdiği bölüm ve birimleri oluşturarak, yol haritasında tanımladığımız görevlerle tam zamanlı uğraşacak kadrolar oluşturduk."
YOL HARİTASI
Otomotiv, dijitalleşmede ve Endüstri 4.0'da öncü sektörler arasında yer alıyor. Ford Otosan, Türkiye'de Endüstri 4.0'ın temellerini atan şirketlerden biri. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, dijitalleşme ve strateji üretme sürecini, birlikte düşünülmesi gereken faaliyetler olarak ele aldıklarını belirtiyor. Müşterilerle nasıl bağ kurduklarından çalışanlarının hayatının ve iş süreçlerinin kolaylaştırılmasına, ürün ve hizmetlerinin yeni dijital teknolojiler sayesinde dönüşümünü dijitalleşme çerçevesinde ele aldıklarını ifade ediyor.
SEBA GACEMER / SİNPAŞ GYO GENEL MÜDÜRÜ İNŞAAT DÖNÜŞÜMDEN PAYINI ALIYOR"
İnşaat sektörü de dijital dönüşümden payını fazlasıyla alıyor. Yenilikçi bilişim teknolojileri, inşaat sektöründe sürekli bir gelişme ve değişim süreci yaşıyor. İnşaat sektöründe bilgisayar destekli tasarım ve mühendislik yazılımları çok önemli hale geldi. Bu araçları kullanmadan başarılı olmak çok zor. Üç boyutlu çizimler ve sunumlar, taraflar arasındaki koordinasyonun oluşturulmasında önemli katkılar sağlıyor.
BULUTTAYIZ
Yaklaşık 4 yıldır tüm iş süreçlerimizde çevrim içi bilgi dağıtımı adı verilen bulut bilişim altyapısını kullanıyoruz. Sinpaş Holding, hibrid bir mimariye geçip, kullanıcıların kendi bilgilerini bulutta kullanmasını sağladı. Tüm e-mail haberleşme sistemini bulut mimariye taşıdık. Anlık haberleşme programımız yine bu sistem üzerinden çalışıyor. Bulut bilişimle gözle görülür avantajlar elde ettik.
Ürün ve hizmet alımıyla yapılacak proje, 4'te 1 fiyatına bulut bilişim altyapısı kullanılarak yapıldı. Maliyetler, Capex'den Opex'e dönüştü.
V ALPER PEKER / AKSA JENERATÖR CEO'SU MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ VE VERİMLİLİK GÜNDEMDE DİJİTAL ÇÖZÜMLER
Aksa Jeneratör olarak tüketici tarafında müşteri memnuniyeti stratejisiyle dijital çözümler geliştiriyoruz. Jeneratörlere yerleştirilen SİM kartlar sayesinde, meydana gelebilecek her türlü arızayla aksaklık bilgisini anında merkezi sisteme iletecek ve olası sorunları en kısa sürede çözerek kesintisiz hizmet sağlıyoruz.
UZAKTAN İZLEME TEKNOLOJİSİ
Jeneratörlerini kontrol altında tutmak isteyen müşterilerimiz için alternatif izleme seçenekleri sunuyoruz. Kablolu internet bağlantısıyla kullanıcılarımız dünyanın her yerinden jeneratörlerine erişebiliyorlar ya da internetin olmadığı durumda cihazlara takılan özel bir SİM kart sayesinde, cihazların yönetilmesini sağlıyoruz.
t "Her madde için ne zaman ne yapacağımızı tarif eden bir dijital yol haritamız var" diyen Yenigün, dijitalleşme gündemini şöyle anlatıyor: "Dijital dönüşüm yolculuğumuza, çalışanlarımızın dijital deneyimini geliştirme ve iş süreçlerimizin verimliliğini artırmayla başladık. Ford Otosan'da Endüstri 4.0'ın temellerini, 2001 yılında Kocaeli Fabrikası'nı devreye aldığımızda atmıştık. Bugün bunu geliştirip önümüzdeki döneme hazırlanıyoruz. İmalat ve malzeme tedarik süreçlerimizi de inceliyoruz ve dijitalleşme yol haritamıza dahil ediyoruz.
Özellikle malzeme tedarik süreciyle ilgili akıllı sistemlerden maksimum randımanı alabilmek için zincirdeki tüm aktörlerin aynı yönde birlikte ilerlemesi gerekiyor." Yenigün, Endüstri 4.0'a geçiş sürecinde insan odağını merkezde tutmak gerektiğini söylüyor.
Nitelikli insan gücü açısından ileri düzeyde olan Almanya gibi ülkelerin bile bu akıllı sistemleri kullanabilmek için çalışanların bilgi-beceri seviyesini artırmak amacıyla özel eğitim programları düzenlediğini belirtiyor.
DİJİTAL TAKİP
P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu da dijitalleşmeye liderlik eden ve ajandasında ilk sırada tutan liderlerden biri. Turnaoğlu, şirketimin dijital lQ'sunu yükseltmek için her sektörden dijital transformasyon konusunda önemli kişileri davet edip onların görüşlerinden faydalandıklarını belirtiyor. Tüketicinin sesine kulak vermeyi çok önemsediklerini belirten Turnaoğlu, bunu dijital ortamda nasıl yaptığını şöyle anlatıyor: "Masamın yanında yer alan ekrandan, sık sık tüketicilerimizin değişik mecralarda tüm markalarımızla ilgili ne konuştuğunu dinliyorum.
Bu bilgilere göre gerçek zamanlı aksiyonlar alıyorum. Yeni nesillerin dijital medyayı kullanımını daha iyi anlamak ve devamlı güncel kalmak içinse ters mentorluk uyguluyoruz.
Genç nesillerin görüş ve önerilerini
almak, onlara danışmak gerekiyor." Bugün 10 milyon seviyelerindeki e-ticaret müşterisinin 2023 yılına kadar 25 milyona ulaşması bekleniyor. Müşteriler gelişen ve yaygınlaşan teknoloji sayesinde daha çok dijitale yöneliyorken, perakendenin de dijitalleşmesi kaçınılmaz. Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu da bu yönde düşünüyor. Özpamukçu, dijital ajandasını şöyle paylaşıyor: "Perakendenin ana unsuru müşteri. Perakendeciler de müşteri alışkanlıklarını takip ederek, her türlü ihtiyacı en hızlı şekilde karşılayarak başarıya ulaşıyor.
Bunu yaparken de en son teknoloji neyse, onu alıp kullanıyorlar. Sipariş sistemlerimiz, stok kontrollerimiz, mağaza içi yerleşim planlarımız, hatta çalışanlarımızla ilişkilerimizi bile dijital ortamda yürütmek hem maliyet hem zaman tasarrufu sağlayabiliyor. Bu da verimliliğimizi artırıyor."
ZATEN DİJİTAL
Bazı şirketler dijitalleşme yolunda verdikleri hizmetlerle öne çıkıyor. Euler Hermes de bunlardan biri. Euler Hermes Türkiye CEO'su Özlem Özüner, en önemli rollerinin müşterilerine sundukları bilgi akışı ve danışmanlık olduğunu söylüyor. "Bunu da güçlü veri tabanımızdaki verileri en iyi şekilde analiz ederek yapıyoruz" diyen Özüner, dijitalleşme ile hem bu süreçleri hızlandırmayı, hem daha verimli ve etkin bir hale getirmeyi amaçladıklarının altını çiziyor.
Özüner, çalışmalarını şöyle anlatıyor: "Euler Hermes bünyesinde, gönüllü çalışanlarımızdan oluşan Euler Hermes Dijital Acente (EHDA) kurarak dijitalleşmeye yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık.
EHDA'nın odak noktalan arasında pazar trendlerini izlemek, yetki merkezi görevi görmek ve düzen bozucu inovasyonlar için kuluçka merkezi görevi görmek yer alıyor." FİT Solutions CEO'su Koray Gültekin Bahar, zaten dijital bir şirket olduklarını belirtiyor ve ajandasını şöyle paylaşıyor: "Türkiye'deki şirketlerin dijitalleşme süreçlerini tamamlamalarında onlara destek olmak için kurulduk. Bu süreçte bizler de kendi şirket içi operasyonlarımızda ek çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bugün, ajandamızın en önemli maddeleri, 2017'de kullanılmaya başlanacak e-İrsaliye ve ihracat faturası ürünlerimizi mükemmelleştirmek ve çağı yakalamak isteyen şirketlerin kullanımına en kısa zamanda sunmak."
FUAT ERBİL / GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ İŞLEMLERİN YÜZDE 92'Sİ DİJİTALDEN YAPILIYOR"
450 MİLYON İŞLEM
Dijital dönüşüme neredeyse 20 yıldır yatırım yapıyoruz. Dijital bankacılık alanındaki en önemli önceliğimiz ve hedefimiz, müşterilerimize ihtiyaç duydukları işlemleri dijital platformlarımızdan yaptırmak. Nakit hariç işlemler olarak baktığımızda bankamızdaki tüm finansal işlemlerin yüzde 92'si dijital kanallarımızdan gerçekleşiyor. 4,6 milyondan fazla müşterimizin kullandığı bu kanallardan yılda 450 milyona yakın işlem yapılıyor.
MÜŞTERİ DİJİTALLEŞMELİ
Hedeflerimizden bir diğeri, daha fazla müşterimizin dijitalleşmesi ve ürün ihtiyaçlarını da dijital platformlardan gidermesi. Müşterilerimizin ürün ve hizmetlerimize şubeye gitmeden ulaşabilmesi için dijital kanallarımızı sürekli geliştiriyoruz. İç süreçlerimizin dijitalleşmesi bir diğer maddemiz. Müşteri temsilcilerimize verdiğimiz tabletler sayesinde, şubeden sağlanan hizmetlerin birçoğunu şube bağımsız gerçekleştirebiliyoruz. Dijital kanallarımızda omni-channel, yani bütünleşik kanal stratejisini benimsedik.
ÜÇ BAKIŞ AÇISI
Dijital dönüşümle birlikte çalışmalarımıza 3 temel bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Dijitalde insan odaklı ürün tasarımı yaklaşımını benimsiyoruz. Müşterimizin dijital yolculuklarını gözlemleyip analiz ediyor, sıkıntı yaşadıkları noktaları, kullanmadıkları fonksiyonları belirliyoruz. İkincisi ürün ve servislerimizi geliştirirken "Agile" olarak adlandırdığımız çevik çalışma metodolojisiyle hareket ediyoruz. Üçüncü olarak ise API çalışma sistemini benimsiyoruz. Bu yaklaşım, uygulamalarımızı finansal teknoloji alanındaki girişimlerin ve diğer şirketlerin kolayca kendi sistemlerine entegre etmesini mümkün kılıyor.
DR. EMİN FADILLIOĞLU/ GSK TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ VE BAŞKAN YARDIMCISI "LİDERLİK EDECEĞİZ"
2020 VİZYONU GSK
Türkiye olarak dijital dönüşüme liderlik etmeyi amaçlıyoruz. 2020 vizyonumuz doğrultusunda dijitalleşme alanındaki ajandamız ve bu ajanda için atılması gereken adımlarımız belli. Burada ilk ve en önemli adım, farklı kanalları etkin bir şekilde kullanmanın öneminin şirketimizdeki tüm paydaşlarda net bir şekilde bilinir olmasını sağlamaktı.
KAVRAMLAR ÇIKTI
Hayatımızdan "dijital yönetici" "dijital iletişimci" gibi kavramları çıkardık ve bunun yerine dijital dünyada işini en iyi şekilde yapan yöneticiler ve iletişimciler olmaya odaklandık. Bu yıl birçok altyapı projesini geliştirdik ve başarıyla devreye aldık. Kısacası kendimizi insan kaynağı ve teknik altyapılar açısından oyuna hazır hale getirdik.
Capital Ek-2