Genel

İnşaat sektörü fiyatta yükseliş beklentisinde

Türkiye Müteahhitler Birliği, yaptığı "2010 yılı ilk yarı ekonomik gelişmeleri ve inşaat sektörü" isimli araştırmayı değerlendirerek inşaat sektörünün yüzde 21 oranında büyüdüğüne işaret etti

İnşaat sektörü, konut satışlarında gözlenen artışın önümüzdeki dönemde yükselme eğilimine girmesini ve konut fiyatlarının artmasını bekliyor. Türkiye Müteahhitler Birliği , yaptığı "2010 yılı ilk yarı ekonomik gelişmeleri ve inşaat sektörü" isimli araştırmayı değerlendirerek ülke ekonomisinin ikinci çeyre kte yüzde 10 .3 oranında büyü rken inşaatın yüzde 21 ’lik oran genel ortalamayı ikiye katladığına işaret etti.

Faizlerin düşmesiyle sektöre sıcak para girişi arttı
İnşaat sektörünün yılın ilk yarısında hızlı hareket ettiğe değinilen analizde, özel sektör deki yatırımların artışı, yılın ikinci çeyreğinde konut satışlarının yeniden yükselme eğilimine girmesi, yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümünün geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 .6 artması ve konut kredisi faizlerinin gerilemesi gibi kriterlerin sektörde büyümeyi getirdiği bilgisine yer verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2010 yılı ikinci dönem konut satış istatistiklerine de yer verilen analizde, 2010 Nisan-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre konut satışlarının yüzde 53 .65 düş mesine rağmen bir önceki döneme göre yüzde 5 .14 artış gösterdiği belirtildi.

Analizde, "Sıcak para girişinin arttığı ve konut faizlerinin gerilediği mevcut konjonktür dikkate alındığında, konut satışlarında ki küçük artış ın gelecek dönemde yükselme eğilimine girmesi ve beraberinde halen yatay bir seyir izlemekte olan konut fiyatlarının da artması yüksek bir olasılık olarak değerlendirilmektedir" denildi.

İbrelerin hepsi pozitifi gösteriyor
İnşaat sektörünün geleceğine ilişkin tahminde bulunurken göz önüne alınması gereken kriterlerin tamamıyla pozitif olduğunun belirtildiği inceleme raporunda sektörün mevcut gelişme hızını sürdü rmesi durumunda yarattığı katma değer hakkında tahminde bulunuldu. Bu değerin 2009’un üzerine çıkması ve 2008 yılı katma değerine yaklaşmasının yüksek bir olasılık olarak görüldüğü kaydedilen analizde, "2010’un ilk yarısında, başta ulaştırma sektörü olmak üzere, artan kamu inşaat yatırımlarının yılın ikinci yarısında da devam etmesi bu süreçte büyük önem taşımaktadır" denildi.