İnşaat sektörü tüm olumsuzluklara inat büyüyor!
İki milyon kişiye istihdam sağlayan ve 250 alt sektörü besleyen inşaat tüm olumsuzluklara rağmen büyümesini sürdürüyor. Mayıs ayında konut satışında bu yılın rekoruna imza atıldı.
Türkiye'nin yaşadığı en kanlı darbe girişimi olan 15 Temmuz'un üzerinden tam 2 yıl geçti. Bu süreçte en hızlı toparlanmasını bilen sektörlerden biri de gayrimenkul sektörü olmayı başardı. 2 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 250 alt sektörü besleyen inşaat sektörü tüm olumsuzluklara rağmen gelişimini sürdürüyor.
Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre ülkede süren yeni konut ihtiyacı, genç nüfus, kentsel dönüşüm gibi faktörlerin de etkisi ile sektör üretimi hız kesmiyor. 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sokakta püskürtülen darbe girişimine, jeopolitik etkilere ve küresel ekonomik sıkıntılara rağmen tüketicinin ev alma iştahı kesilmiyor. Konut satışlarında her yıl yeni bir rekor kırılması Türkiye'de konuta talebi ortaya koyuyor.
SEFERBERLİK BAŞLADI
Milletin göğsünü tanklara tüfeklere siper ettiği 15 Temmuz kanlı darbe girişimi Türkiye'nin mihenk taşı inşaat sektörünü bir araya getirdi. Emlak Konut GYO ve sektörün çatı kuruluşları GYODER ile KONUTDER'in önderliğinde seferberlik kampanyaları başlatıldı. GYODER tarafından "ekonomik büyümeye destek olmak ve sektöre ivme kazandırmak" amacıyla 1 Ağustos'ta başlayan ve 15 Ekim'de sona eren kampanya kapsamında ise 3 bine yakın konut ve 400 ofis satıldı. 49 firmaya ait 122 projenin katıldığı kampanyada gerçekleşen satışlardan 2.6 milyar liralık ciro elde edildi.
YENİDEN UÇUŞA GEÇECEK
Sektör yeni döneminde daha köklü değişimler ve düzenlemeler bekliyor. Bu düzenlemelerin atılmasıyla birlikte ivmenin tekrar hızlanacağı belirtiliyor. Sektörün beklentileri şöyle;
1-) Bürokrasinin azalması.
2-) Kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılması.
3-) Kredi faiz oranlarının gerilemesi.
4-) Alım satım vergilerinin toplamda yüzde 1'e inmesi.
5-) KDV sisteminin yalın hale gelmesi ve kalıcı teşvikler gelmesi.
6-) Yabancıya vatandaşlık için konulan alım şartının 300 bin dolara inmesi.
7-) EximBank imkânlarından faydalanması.
8-) İnşaat sektörünün KDV alacağı için yasal düzenleme yapılması.