Sektörel

İnşaat sektörü, üretim ve ihracata odaklandı!

Türkiye ekonomisinde önemli yere sahip olan inşaat ve sanayi sektörünün temsilcileri, sürdürülebilir binalar ve inşaat malzemesi imalatının yanında üretim ve ihracatın önemine de dikkati çekti.Anadolu Ajansı muhabirinin derlemiş olduğu detaylara göre, bina/inşaat sektöründe "Yeşil Bina Sertifika (YES-TR)" sistemi başta olmak üzere sertifikasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması, afet riskleri de dikkate alınarak inşaat malzemelerinin standartlarının ve inşaat teknolojilerinin geliştirilmesi yeni dönemin de en önemli konuları arasında bulunuyor

Türkiye ekonomisinde önemli yere sahip olan inşaat ve sanayi sektörünün temsilcileri, sürdürülebilir binalar ve inşaat malzemesi imalatının yanında üretim ve ihracatın önemine de dikkati çekti.

Anadolu Ajansı muhabirinin derlemiş olduğu detaylara göre, bina/inşaat sektöründe "Yeşil Bina Sertifika (YES-TR)" sistemi başta olmak üzere sertifikasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması, afet riskleri de dikkate alınarak inşaat malzemelerinin standartlarının ve inşaat teknolojilerinin geliştirilmesi yeni dönemin de en önemli konuları arasında bulunuyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Yeşil organize sanayi bölgeleri (OSB) ve yeşil endüstri bölgelerinin yaygınlaştırılması, mevcut organize sanayi bölgesi, endüstri bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinde ortak kullanıma yönelik  şekilde yeşil dönüşüm merkezleri kurulması da diğer önemli konular arasında yer alıyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, yeni organize sanayi bölgelerinin açılması, her ile göre öncelikli olan sektörlerin belirlenmesi, uygun bir planlamayla katma değeri yüksek ürün üretimi ve üretimde çeşitliliğin yükseltilmesi de planlanıyor. Ayrıca organize sanayi bölgelerinde meslek lisesi kurulması uygulamasının yaygınlaştırılması, mesleki ve teknik lise mezunlarının istihdamının özendirilmesi de hedefleniyor.

"Türkiye, inşaat malzemesi üretiminde, dünyanın en büyük 5 ülkesinden biri"

Verilen detaylara göre, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu yaptığı açıklamada inşaat malzemeleri sanayisinin gerek toplam üretim ve istihdamdaki payı, gerekse diğer sektörlerle olan yakın ilişkisi sebebiyle Türkiye için stratejik önem taşıdığını kaydetti.

Açıklamasında Türkiye'nin, inşaat malzemesi üretiminde dünyanın en büyük 5 ülkesinden biri olduğuna dikkati çeken Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, otomotiv dahil olmak üzere ülkeye en yüksek katma değerin inşaat malzemeleri sanayisi tarafından sağlandığını kaydetti.

Tayfun Küçükoğlu açıklamasında yeni dönemde piyasalara güven verecek bir ekonomi modelinin uygulanacağına inandıklarını kaydederek, "Yatırım ve istihdamı önceleyen, her alanda ileri teknolojiye geçişi destekleyen, ülkeyi bir cazibe merkezi haline getirecek olan, öngörülebilir ve sürdürülebilir bir ekonomi modelinin uygulanacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Sürdürülebilir bina vurgusu

Depreme dayanıklı sürdürülebilir binalara odaklanılmasının önemine de değinen Tayfun Küçükoğlu, şunları dile getirdi: "İnşaatlarda, projelerin özelliklerine göre doğru biçimde seçilmiş olan ürünler, doğru bir planlamayla, şartlarına uygun şekilde ve yetkin ellerde kullanılmalı. Tüm kentlerimizde depreme dayanıklı, enerji verimli binaların sayısını artırmak amacıyla sürdürülebilir yapılara odaklanmalıyız. Halkımızın deprem güvenliği bilincini tespit etmek ve geliştirme stratejilerini belirlemek için uzun süreli bir seferberlik başlatılması gerektiğine inanıyoruz. Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de riski depremin değil, güvensiz binaların oluşturduğu bilinciyle hareket etmeli, kentlerimizi bu gerçeklik çerçevesinde kurgulamalıyız."

Tayfun Küçükoğlu, kentlerin sürdürülebilir malzemelerle inşa edilmesinin de büyük önem taşıdığını dile getirerek, "Bu nedenle sınırlı kaynaklarımızı daha iyi kullanarak 'az ile çok' anlayışı doğrultusunda hareket etmemiz gerekiyor. Bu kapsamda Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Vergisi konusunu artık Türkiye'de gündemin en önemli maddelerinden biri olarak değerlendirmemiz gerekiyor." dedi.

Ankara İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada inşaat sektörünün ülkenin bel kemiği olduğunu kaydetti.

Ankara İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın açıklamasında inşaat sektöründe üretimin artırılmasının önemine değinerel "Eğer üretim artarsa malzeme fiyatları düşecek. Hem üretimin artması hem de fiyatlar üzerindeki kontrolün sağlanması gerekli." dedi.

"Üretim ve ihracat kurtuluş reçetemiz"

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur da yaptığı açıklamada özellikle ekonomiyle ilgili değişimin iş dünyası açısından heyecan verici olduğunu dile getirdi.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur açıklamasında üretim, yatırım ve finansmana erişimde karşılaşılan sorunların ortadan kaldırılmasının önemine değinerek, şunları dile getirdi:, "Üretim ve ihracat bizim kurtuluş reçetemiz. Sanayici, üretici, iş adamı olarak dünden daha çok çalışmamız gerekiyor. Biz çalışmaktan, ter akıtmaktan, ülke ekonomisine katma değer yaratmaktan yorulmayız fakat gurur duyarız. Ekonomi yönetimimizin, finans çevrelerinin, devletimizin diğer ilgili kademelerinin de üreticinin taleplerini karşılaması gerekli. Dün çok şey yapıldı, bugün daha fazlasına ihtiyaç var."

Konut yatırımında Ruslar yüzde 44,4'lük artışla lider oldu! Türkiye'den ilk 5 ayda 5 bin 723 adet konut aldılar!

Konut sitesi aidatlarına asgari ücret oranında artış kapıda! Tesis yönetim sektörü tepkili!

Kiralık konut talebi ilk defa satılık konut talebini geçti!