08 / 05 / 2024

İnşaat sektörü yüzde 24.6 büyüdü!

İnşaat sektörü yüzde 24.6 büyüdü!

Yılın son çeyreğinde yüzde 24.6 ile en hızlı büyüyen sektör olan inşaat, iş makineleri' sektöründe de ciddi canlanma sağladı. Sektörde büyüme oranı yüzde 50'yi bulurken iş makinesi sıkıntısı baş gösterdi



YILIN son çeyreğinde yüzde 24.6 ile en hızlı büyüyen sektör olan inşaat, iş makineleri' sektöründe de ciddi canlanma sağladı. Sektörde büyüme oranı yüzde 50'yi bulurken iş makinesi sıkıntısı baş gösterdi. şžu anda sektörde makine almak isteyenlere en erken 3 ay sonrasına tarih veriliyor. Bazı makinelerde bekleme süresi 4 ayı buluyor

Yılın son çeyreğinde yüzde 24.6 ile en hızlı büyüyen sektör olan inşaat sektörü, iş makineleri sektöründe de ciddi canlanma sağladı. Sektörde büyüme oranı yüzde 50'yi bulurken iş makinesi sıkınası da baş gösterdi. şžu anda sektörde yeni makine almak isteyenlere en erken 3 ay sonrasına tarih verilebiliyor. Bazı makinelerde bekleme süresi 4 ayı buluyor. Yani sanatçıların bile yatırım aracı haline gelen ve aylık binlerce euro kira geliri getiren iş makinelerinde şu anda değil yatırım, iş yapmak için bile araç bulmak çok zor.

Türkiye Ü®ş Makinalan Distribütörleri ve İmalatçılan Birliği (܎MDER) Onursal Başkanı Rıza Nur Meral, Türkiye'de bu yıl iş makineleri sektörünün yüzde 10 büyümesini öngördüklerini ancak yüzde 50'lik oranın yakalandığım söyledi. Beklentilerin çok üzerinde satiş olduğunu kaydeden Meral, 'Bu yıl sonu itibanyla 7 bin makine satılmış olacak. 2008 rakamlarım yakaladık ama hala 11 binin üzerinde olan 2007nin uzağındayız. 2011'de de büyümenin yine yüksek oranlı olmasını bekliyoruz' dedi.

çin'den sonra en hızlı büyüyen pazar Türkiye
■ İş ve inşaat ekipmanları ve makinalan sektörü Türkiye ekonomisinin yüzde 2'sini oluşturuyor.
■ 67 yıllık geçmişi olan sektörde 550 firma faaliyet gösteriyor. Sektörde 100 imalatçı firma, 220 yan sanayi firması var.
■ Ülke talebinin % 83'ü distribütör, % 17'si imalatçı firmalar tarafından karşılanıyor.
■ Toplam 16 bin kişiye istihdam sağlanan sektörde iç pazar satışları 1.5 milyar doları buldu.
■ 50 ülkeye ihracat yapılıyor.
■ 1.6 milyar dolarlık yatırımın yapıldığı sektörde bugüne kadar 88 bin adet makina satıldı.
■ Sektörün yıllık ekonomik hacmi 4.3 milyar dolar.
■ 200 milyar dolarlık iş makinalan ticaret hacmi olan dünya genelinde ise 120 milyar dolar sıfır makine satışı gerçekleşiyor.
■ Türkiye Avrupa'da 5'inci büyük pazar. 10 yılda 3'üncü sıraya çıkması bekleniyor.

Yatırımlarla birlikte talep de arttı
Marmara ve Güneydoğu'da makine kullanımının yoğunlaştığını anlatan Meral, 'Yılın üçüncü çeyreğinden bu yana makine sıkıntısı çekiliyor. Krizden dolayı stoklar temizlendi. şžu anda sıra var. Yeni makine almak isteyenlerin en az 3 ay beklemesi lazım' diye konuştu.

Sif JCB Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Recep çimen de firmaların 5 bin-5.500 makine ihtiyacına göre plan yapuğını ancak bu planların yoğun talep nedeniyle bozulduğunu söyledi. Sadece bina değil yol, baraj, köprü ve enerji projelerindeki hareketliliğin makine sıkıntısına yol açtığını anlatan çimen, 'Bir de çin'deki pazar çok büyüdüğü için dünyadaki tüm parçalan topluyor. Bu yüzden de diğer üretici firmalar zorlanıyor. Bunlar hepsi biraraya geldiğinde sıkıntı yaşanıyor. şžu anda 4 ay sonrasma bekleme süresi veriliyor. Biz de 2011'de sıkınü çekmemek için stoklan yüksek tutarak sipariş verdik' dedi.

Ersoy'un makine parkı 50 aracı geçti!
İşž makineleri son dönemde başını Bülent Ersoy ve İbrahim Tatlıses'in çektiği sanatçıların da yatırım için gözdesi oldu. Sektörde konuşulanlara göre Bülent Ersoy'un yatırımı artık makine parkına dönüştü. 50'nin üzerinde iş makinesi olan Ersoy'un kiraya verdiği ' makineleri için özel bir ekip kurduğu belirtiliyor.
Vatan/Necla Dalan


Geri Dön