03 / 05 / 2024

İnşaat sektöründe 2015'te ciddi sıçrama bekliyoruz!

İnşaat sektöründe 2015'te ciddi sıçrama bekliyoruz!

Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım şirketi Emlak Konut GYO'nun Genel Müdürü Murat Kurum, 2015 yılında ciddi bir sıçrama beklediklerini söyledi...



2014 yılının sektörde taşların erine oturduğu bir yıl olduğunu belirten Emlak KOnut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, konut alıcılarının bilinçli bir hale geldiğihni söyledi. Tüketicilerim- almayı düşündükleri daireleri ve projeleri ve özellikle bu projeleri inşa eden firmaları yalandan incelediklerine dikkat çeken Kurum, "Zira, gerek dış piyasaların ve gerekse yurt içi faiz oranlarının değişken olduğu bir dönem yaşadık, yaşıyoruz. Bu anlamda, sadece doğru projeler gerekli talebi yakalayabiliyor. Bununla birlikte, doğru lokasyonda ve doğru bir fıyatlandırma ile satışa çıkan tüm oıta ve orta üst gelire hitap eden projelerin kuvvetli bir talebi toplayabildiğine 2014 yılında şahit olduk" dedi. 


SORUNLARIN ÇÖZÜLECEĞİ BİR YIL 

2015 yılına ilişkin öngörülerini de paylaşan Murat Kurum şunları söyledi: "Ekonomide yaşanan gelişmeler diğer sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de önemli rol oynuyor. Ekonominin büyüdüğü dönemlerde inşaat ve gayrimenkul sektörünün bu hızın çok daha üzerinde büyüdüğüne defalarca şahit olduk. 2015 yılında yüzde 4 civarında bir büyüme hızı bekliyoruz. Enflasyonun petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle önemli ölçüde düşeceğini tahmin ediyoruz. Bunun da faiz oranlarındaki düşüşü destekleyeceğini ve dolayısıyla konut kredilerinde bir rahatlama öngörüyoruz. Yine, petrol fiyatında yaşanan aşağı yönlü hareketin etkisiyle cari açıktaki hararetin de azalacağını söyleyebiliriz. Jeopolitik sorunların önemli bir kısmının da 2015 yılı içerisinde aşılacağını umuyoruz. Sonrasında özellikle konut sektöründe yine ciddi bir sıçramaya şahit olabiliriz. Bununla birlikte sektörümüzü de hareketlendiren kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasası değişikliği gibi hukuki düzenlemelerin yapıldığı 2012 yılından bu yana olumlu gelişmeler yaşandı. Bunların 2015 yılı içerisinde de devam edeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde 6 milyondan fazla konutun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Bu bile başlı başına ciddi bir potansiyel." 2015 satış hedefi 6.76 milyar TL Emlak Konut GYO'nun 2015 yılı satış hedefi öngörüleri belirleme çalışmaları sonuçlarına göre 2015 yılsonu itibarı ile toplam da yaklaşık 6.76 milyar TL değerinde, 12.016 adet bağımsız bölümün satışının yapılabileceği öngörülüyor. Kurum'un verdiği bilgiye göre Emlak Konut, 100 bin adet olan projelendirilmiş ve ihalesi yapılmış bağımsız bölüm sayısını ise 2023 yılı sonu itibari ile 250 bin âdete ulaştırmayı hedefliyor. 


Star Ek


Geri Dön