22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat sektöründe belgeli usta dönemi geliyor!

İnşaat sektöründe belgeli usta dönemi geliyor!

İnşaat sektöründe 1 Ocak 2012 'den sonra her şey farklı olacak. çıkarılan yönetmelik gereğince, 2012 'nin başından itibaren inşaatta sadece belgeli usta çalıştırılabilecek. Yetki belgesi olmayanlarsa çalışamayacak




1 Ocak 2012 'den itibaren eve ya da işyerine inşaat ya da tesisat için gelen tüm ustaların belgeli olması gerekiyor. Eski Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 'nın 16 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete 'de yayımlattığı ve 1 Ocak 2012 'de yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, 2012 'den itibaren sadece tesisat alanında değil inşaatın 150 alt sektöründe yetki belgesi olmayanlar çalışamayacak.
Kayıtdışılığın son derece yüksek olduğu ve belgesiz binlerce çalışanın bulunduğu sektöre getirilen bu yönetmelikle hem daha disiplinli bir yapı   hem işçi güvenliği hem de deprem riskine karşı yapıların ustalar açısından da korunması amaçlanıyor. Yeni yönetmelikteki bu zorunluluk, yaklaşık 150 alt meslek grubunu ilgilendiriyor.

‘Kimse diplomamı sormadı '
Konuyla ilgili görüştüğümüz İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2012 Ocak ayından itibaren inşaat sektöründeki işlerde belge zorunluluğunun aranacağını belirterek, buna hazırlık amacıyla birçok kurum ve kişilerin kurslar aldığını söyledi.   Durbakayım, inşaat sektöründe artık belgelerin konuşacağını ifade ederek, ”Bu ifade doğru ancak bu belgelerin konuşacağı kişi kim olacak Asıl önemli olan budur.   Konuşulacak muhatabın doğru olması, esastır. Aksi takdirde belgelerin konuşması, kuru kalabalıktan başka bir işe yaramaz ” dedi.

‘Kağıt üzerinde kalmasın '
Belgelere önem verilmediğinin altını çizen Durbakayım, bunu, kendi yaşamından bir örnekle somutlaştırdı. Mühendis diplomasını 1974 'te aldığını belirten Durbakayım, “Sadece resmi merciler benden diploma soruyor. Fakat burada asıl sorması gereken nihai tüketicidir. Konut piyasasında karar verici olan, sektörde asıl belirleyici olan müşteridir. Müşterinin bu belgelere bakması, takip etmesi hatta bu firmaları izlemesi gerekir. Yoksa bir takım belgeler kırtasiyenin ötesine geçmez ” diye konuştu.
Nazmi Durbakayım, inşaatın alt sektörlerine yönelik ısı yalıtım belgesi, enerji kimlik belgesi ve ustalık belgesi gibi yaptırımların daha aktif konuma getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“Bu belgelere sahip olunmasının ötesinde, belgelerin kullanıldığı alt sektörlerdeki uygulamalı eğitimlerin artırılması gerekir. Esas olan göstermelik birtakım belgelerle bürokrasi külfetinin arttırılmamasıdır. Malzemeleri üreten firmaların, doğru kullanım için şantiyelerde uygulamalı eğitimler yapmaları çok önemli. Kısacası, hangi alt sektör olursa olsun belgeleri kağıt üzerinde kalmaması, takipçisinin olması gerekmektedir. ”

Belgesi olmayan çalışamayacak
-   1 Ocak 2012 'de yürürlüğe girecek yönetmelik gereğince, 2012 yılı başından itibaren inşaat ve tesisat işlerinde yetkili belgeli usta çalıştırılması zorunlu hale gelecek.  
- Bu nedenle inşaat sektöründe yer alan yaklaşık 150 alt meslek grubunun işverenlerinin ve bu işverenlerinin yanlarında çalışanların mesleki belgelerini alması gerekiyor.

MİLLİYET

 


Geri Dön